Quinoa er Inka-indianernes trendy superfrø

SUNN KOST: Quinoa er noe av det sunneste og mest næringsrike frøet du kan spise. Kokk Lise Finckenhagen har laget fire retter med superfrøet. Foto: Sara Johannesen / VG.
SUNN KOST: Quinoa er noe av det sunneste og mest næringsrike frøet du kan spise. Kokk Lise Finckenhagen har laget fire retter med superfrøet. Foto: Sara Johannesen / VG.
Lise Finckenhagen

Quinoa er noe av det mest trendy du kan spise for tiden, men fortsatt er det et forholdsvis nytt bekjentskap for mange her i Norge

Inkaindianerne i Andesfjellene så på quinoa som en gudegave og kalte det for «moder korn». For oss er det som supermat å regne -ekstremt næringsrikt og sunt for både kropp og sjel. Den er også svært populær på grunn av sin delikate nøttaktige smak, det høye proteininnholdet og fordi det er et glutenfritt alternativ.

I tillegg er konsistensen myk og luftig og det er enkelt å tilberede. Skyll frøene først i varmt vann og kok de deretter i 12-14 minutter i dobbelt så mye vann som frø (altså 2 deler vann til 1 del quinoa). Skru av varmen og la quinoaen dampe under lokk i ca. 5 minutter. (Frøene skal gjerne ha litt tyggemotstand.) Du kan bruke kokt quinoa på samme måte som ris, bulgur og couscous, eller i salater, gryter og supper.

Prøv for eksempel en enkel frokost-variant med krydret varm melk, frukt og bær, eller topp kokt quinoa med spinat, tomat, avokado, egg og bacon. Skikkelig gode «quinoa-bowls» begge deler. Grønne quinoapletter med grønnkål, paprikasalsa og hvitløksyoghurt er en annerledes og spennende lunsjrett.

Og hva sier du til «Chili con quinoa»? Et supert valg når du planlegger en kjøttfri middag, ja den er så mettende at du ikke kommer til å savne kjøttet i det hele tatt. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Den holder seg fint et par dager i kjøleskapet, og når det kommer til chiligryter blir de nesten bare bedre av å få stå litt slik at smakene får satt seg. Chilimengden kan dessuten enkelt justeres etter egne preferanser.

Quinoa kan kort fortalt beskrives som delikat, nøtteaktig, supersunt, anvendelig, trendy… og litt vanskelig å uttale.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?