Utradisjonelle retter med høstens lammekjøtt

14. oktober 2016Aktuelt
OPPLEV NYE SMAKER: Lammekjøtt brukes på ulike måter rundt om i hele verden. Hvorfor ikke prøve langtidsstekt lam med myntesalat og tzatziki? Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen/Enestaaendemat.no
OPPLEV NYE SMAKER: Lammekjøtt brukes på ulike måter rundt om i hele verden. Hvorfor ikke prøve langtidsstekt lam med myntesalat og tzatziki? Foto: Anne Cathrine Gulbrandsen/Enestaaendemat.no

Lam er en av høstens aller beste råvarer. Vi gir deg inspirasjon til å lage nye retter med det smakfulle kjøttet.

Av: INE FØRLAND

Årets lammekjøtt har inntatt butikkene for fullt og vi har allerede fortært årets første fårikål med god samvittighet. Høsten er hovedsesongen for lammekjøtt og det norske kjøttet utmerker seg med den gode kjøttfylden, den milde smaken og lyse fargen.

Man kan variere bruken av lammekjøttet i svært stor grad basert på hva man selv ønsker og liker. Typiske krydder som brukes til norske lammeretter er rosmarin og hvitløk, en kjent kombinasjon for de aller fleste.

Lam er ikke bare brukt som et urnorsk kvalitetsprodukt. Man finner lange tradisjoner med bruk av lammekjøtt i blant annet det greske, pakistanske og indiske kjøkkenet. Her spiller de ulike krydderne en viktig rolle for å skape en særegen og spennende smak.
Det indiske kjøkkenet har et bredt mangfold med lange tradisjoner. Indisk mat er ofte svært sterk da de er opptatt av rikelig bruk av krydder og urter. Det finnes stor variasjon mellom krydderne som blir brukt til lam. De mest kjente er ingefær, gurkemeie, chillipepper og safran. Men man finner også krydder som kanel, kardemomme og nellik.

Det pakistanske kjøkkenet har flere like trekk med det indiske når det kommer til bruken av lam. Her bruker gjerne karri, en blanding av pepper, gurkemeie, korianderfrø, cayennepepper, ingefær, kanel og spisskummen. En svært smaksfylt og særegen krydderblanding som er utbredt i store deler av Midtøsten.

Hellas er kjent for å bruke mye lammekjøtt året rundt. Spesielt for det greske lammekjøttet er at det har en ekstra smak av oregano, dette er hverdagskost for dyrene når de beiter i de greske fjellene. Typiske ingredienser sammen med lam i Hellas er diverse urter, sitrusfrukter og selvsagt den tradisjonsrike olivenoljen.
Ønsker du å prøve lam med en ny vri? Her har vi samlet våre favoritter:

Publisert: 14.10.2016 kl. 15:07
Oppdatert: 24.04.2020 kl. 10:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?