Det beste jeg vet med Kaja Rambæk Holmboe Bang

17. juli 2020Aktuelt
KONA TIL: Kaja Rambæk Holmboe Bang innser det er lett å bli definert som «kona til Maaemo-Esben» og har derfor bevisst jobbet med å stå på egne ben med egne prosjekter.
KONA TIL: Kaja Rambæk Holmboe Bang innser det er lett å bli definert som «kona til Maaemo-Esben» og har derfor bevisst jobbet med å stå på egne ben med egne prosjekter.
Foto: Privat

Kaja Rambæk Holmboe Bang traff både den store kjærligheten og ble traumatisert på kokkeskolen. Hun innrømmer lett at hun i dag kanskje er litt bortskjemt. Hver morgen får hun nemlig servert frokost av en trestjerners Michelinkokk.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere.

Tidligere har vi intervjuet blant annet matblogger Trine Sandberg, restauranteier Jan Vardøen og Claus «Chili Klaus» Pilgaard, hvis videoer på Youtube har blitt sett flere hundre tusen ganger. Denne gangen har vi snakket med Kaja Rambæk Holmboe Bang, kokk, gründer og eier av Lille Tøyen Kolonial.

Fakta Navn: Kaja Rambæk Holmboe Bang (40) Jobb: Kokk og gründer, eier Lille Tøyen Kolonial i Oslo Privat: Bor i Oslo, er gift med Maaemokokken Esben Holmboe Bang. De har to barn sammen på 12 og 9.
Fakta Navn: Kaja Rambæk Holmboe Bang (40) Jobb: Kokk og gründer, eier Lille Tøyen Kolonial i Oslo Privat: Bor i Oslo, er gift med Maaemokokken Esben Holmboe Bang. De har to barn sammen på 12 og 9.
Foto: Privat

Kaja Rambæk Holmboe Bang driver Lille Tøyen Kolonial i Oslo, en trivelig, liten kolonial, nabolagskafe og -pizzeria. Med et økologisk engasjement og sortiment, startet hun opp for fem år siden og kan i dag konstatere at coronakrisen faktisk har vært en opptur for kolonialen.

– Det er nesten fælt å si det, siden mange sliter, men her har det faktisk vært lørdagstilstander hver dag, sier Holmboe Bang.

Etter de første dagene hvor alt bare var sjokk og usikkerhet, åpnet de dørene igjen og lokalbefolkningen strømmet til.

– Folk ville gjerne støtte oss, de befant seg plutselig på hjemmekontor og trengte et sted å møtes. Og vi er virkelig så takknemlige, sier hun.

Men det er ikke bare på jobben det går i mat. På hjemmebane er de to voksne med felles lidenskap for matlaging. De møttes på kokkeskole i København. Hun var to år eldre enn ham, men tiltrekningen var gjensidig og de flyttet til Norge, stiftet familie og Kajas danske ektemann ble landets mest kjente kokk med eventyrlige tre Michelinstjerner: Esben Holmboe Bang på Maaemo.

– Hvordan er det å være gift med landets mest profilerte kokk? Er det lett for at du blir omtalt som kona til?

– Jeg jobber bevisst med å være meg selv og gjøre mine egne prosjekter som her på Lille Tøyen Kolonial - uavhengig av hans kjente navn. Men han er stamkunde, ler hun.

Selv om det kan ha sine sider å være gift med toppchefen er det også en styrke å være to som driver med det samme. De forstår og hjelper hverandre.

– Esben var over startfasen på Maaemo og kunne stille opp mer hjemme med barna, når jeg startet Kolonialen for fem år siden. Det var perfekt, sier Kaja Rambæk Holmboe Bang.

Tøft å være gründer

Men det er tøft å starte opp noe eget, og det ligger uendelig med arbeidstimer og innsats bak den lille nabolagskolonialen. På et tidspunkt ble det alt for mye og hun trengte nye impulser.

– Man kan vel si at jeg brant litt ut, og måtte tenke over hvordan jeg skulle drive videre. Løsningen ble at jeg er ute av den daglige driften, noe som fungerer bra. Så nå jobber jeg og hjelper til litt fra sidelinjen, mens jeg driver med matstyling og produksjon av reklamefilm hos et lite firma som heter Flambert, og er stadig klar for nye utfordringer, sier Holmboe Bang.

Kanskje blir det noe med kaker en vakker dag? Hun elsker å bake og startet på konditorutdanning, men så ble det jobb på restauranten SüdØst i stedet, og hun droppet konditordrømmen. Men helt borte er den ikke. Kaja Rambæk Holmboe Bang kan se kakepyntevideoer i timesvis og drømmen er en egen kakesjappe.

– Så hva er favorittkaken?

– Jeg liker bedre å lage enn å spise kaker, egentlig. Men min venn Øyvind hadde laget fyrstekake etter gammel familieoppskrift, og den var helt fabelaktig og saftig. Jeg tror det må være min favoritt.

– Hva er din favorittfrokost?

– Jeg er nok litt bortskjemt på frokostfronten, ja. Esben står opp først og lager frokost hver dag. Nymalt kaffe, perfekt kokt egg, granola, yoghurt og knekkebrød. Det er ofte hektiske dager for oss alle og Esben har en krevende jobb, så derfor får vi ofte ikke så mye tid sammen. Men morgenstunden er hellig, familietid.

– Hva er din favorittmiddag?

– Jeg er altetende, og synes det er stas uansett hva folk inviterer meg på. Bare de inviterer! Det er lite som slår middager med delemat, persisk eller libanesisk med masse friske salater, hummus, lam og snaddersmaker.

– Har du en favorittdessert?

– Det må ikke være noe fancy, for jeg liker ikke overarbeidede desserter og ikke liker jeg å eksperimentere med desserter med rødbeter i for eksempel. Nei, en enkel jordbær med fløte, kanskje? Eller en helt perfekt kremet creme brulee - eller en sjokoladefondant med vaniljeis…

Artikkelen fortsetter under oppskriften.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Jeg kan godt la vanlig sjokolade ligge i fred. Min akilleshæl er salt potetgull. Og sjokolade, hvis du tar en rute melkesjokolade mellom to flak salt chips… Åhhhh - og har du smakt sjokoladeskruer? Hvis Smash er som crack, er sjokoladeskruer som crystal meth! Livsfarlig og vanedannende.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Pasta!

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Hva foretrekker du å lage selv?

–Må vel bli kaker vel. Har laget noen bryllupskaker og festkaker, og det er kjempegøy.

– Har du en favorittsesong?

– Sommer, kanskje sensommeren. Når tomatene er modre og det bugner av salat og grønne godsaker.

– Har du en sommerfavoritt? Noe du alltid må ha om sommeren?

– Jeg digger grillmat. Alt kan grilles. Masse grønnsaker for eksempel. På hytta griller vi blåskjell. Grillen er en varmekilde - så det meste du kan tilberede på komfyren kan du også lage på grillen.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Godt smør! Jeg kan ikke spise en brødskive uten Rørossmør. Jeg tror nesten jeg kan si jeg er avhengig. Og egg! Da kan man lage frokost, middag eller kveldsmat.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kniv, selvfølgelig - men også slikkepott! Den kan brukes til så mangt, få alt ut av bollen - åh - det er skikkelig tilfredsstillende. Til kaker og til eggerøre må man ha slikkepott!

– Hva hører du på når du lager mat?

– P2. Kan det har noe å gjøre med at jeg har blitt 40? Jeg liker snakkeradio. Alltid noe å lære, og så er det selskap i radio, synes jeg.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Røkt kolje med eggesmør! Det var og er en all time favoritt! Ikke så ofte vi har det lenger, når jeg tenker meg om. Jeg tror sannelig jeg skal børste støv av klassikeren og introdusere den for ungene.

– Hvor vil du helst reise?

– Planen de siste årene har vært å reise til Austin i Texas hvor vi har noen venner, men den reiseplanen er lagt på is nå. Men snart drar jeg på jentetur Norge rundt: Hardanger, Ålesund, Geiranger… Må si jeg gleder meg skikkelig til Norgesferie i år.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Speilegg! Så enkelt og så godt. Det redder dagen. Jeg liker ikke å spise alene, så egentlig er sannheten at jeg da finner noen å gå på besøk til.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Jeg går ikke så ofte ut, jeg spiser heller hos venner. Har nok vært på Maaemo litt mer enn folk flest, to-tre ganger den siste måneden. Men det nye favorittstedet må bli den nye restauranten The Vandelay som Esben åpner i Bjørvika i høst. Det tror jeg blir skikkelig bra!

– Hva spiser du aldri?

– Søl! (En rødalge - red. anm.) Det er bare ekkelt, synes jeg. Mer trendy enn godt. Og så var jeg skeptisk til ål lenge. Jeg tror jeg ble traumatisert på kokkeskolen hvor vi spikret dem fast og flådde dem… Lukten av tønna. Hun grøsser.

– Men nå klarer jeg faktisk å spise ål hvis jeg får det servert.

– Hva blir det ikke sommer uten?

– Grilling!

Publisert: 17.07.2020 kl. 11:14


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?