Øyafestivalen: Test av årets øyamat 2019

STOR TEST: I år som i fjor har vi testet maten på Øyafestivalen. I år har vi vært innom 23 matboder. Foto: Maria Tveiten Helgeby
STOR TEST: I år som i fjor har vi testet maten på Øyafestivalen. I år har vi vært innom 23 matboder. Foto: Maria Tveiten Helgeby
AvMelina Pambou SundførogMaria Tveiten Helgeby

To får terningkast 6, og fem får terningkast 2 av maten på Øyafestivalen.

Tirsdag kveld gikk Øyanatt av stabelen, men i dag onsdag åpner dørene til festivalområdet. Og i år som i fjor satser festivalen på et bredt utvalg av mat med noen gamle gjengangere, samt nykommere. Felles for alle er at de bruker økologiske råvarer, med stor overvekt av plantebaserte retter, servert i plastfrie, komposterbar matemballasje.

Slik testet vi:

Vi smakte på en rett fra alle matbodene, både på øvre og nedre platå på festivalområdet, med unntak av Sentral Mat på gjesteområdet, Sandwich Brothers, Solberg & Hansen og Godt Brød, som serverer bakst og dessert. Rettene ble fordelt mellom våre anmeldere for dagen, som er matblogger og kokebokforfatter, Helle Øder Valebrokk, kjøkkensjef hos Rest, Jimmy Øien og Godt-journalist, Maria Tveiten Helgeby. Hver rett ble smakt på av minst to.

Valebrokk og Øien mener matutvalget på årets Øyafestival er ganske variert.

– Er det kanskje litt få burgere? undrer Valebrokk.

– Mulig. Men det er også kult at man kjenner igjen identiteten på maten til restaurantene som er her, sier Øien.

Begge istemmer at det er mange gode vurderinger på porsjonsstørrelsene, men at det er et par steder som skiller seg ut med litt for små eller store porsjoner.

Alle rettene vi testet kostet mellom 65 kroner og 135 kroner per rett. Karakterene går fra 1 til 6, hvor 6 er den beste.

Butter chicken

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 135 kroner

Karakter: 2

Beskrivelse: Selve retten manglet syre og salt, den føles for mager og tynn i smaken. Veldig soggy og deigete nan. Perfekt porsjonsstørrelse med tre biter kylling, kanskje litt lite ris, men veldig mye brød. Bare dumt brødet ikke var bra nok, så da forsvinner halve retten.

Juicy vegetarburger

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 65 kroner

Karakter: 2

Goulash med ris

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 125 kroner

Karakter: 2

Beskrivelse: Helt utrolig stor porsjon. Overkokte grønnsaker, og den er litt kjedelig. Det er også bare én gjengående smak gjennom hele retten. Man ser for seg dype, varme krydder når man ser den, men den smaker ikke sånn. Hadde nok ikke kjøpt denne.

Brokkolidumplings

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 120 kroner

Karakter: 2

Grilled cheese - gresk

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 125 kroner

Karakter: 2

Falafel i rull

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 3

Fritert schnitzel i wrap med svin

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 115 kroner

Karakter: 3

Indisk falafelrull

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 3

Fish and chips

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Beskrivelse: Sykt god remulade, men ingen salt gjengående i fisken. Veldig fett, og veldig mye røre rundt fisken. Men det er utrolig mye mat, og chipsen er salt nok.

Koreansk BBQ-gryte med oksebrisket

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Haitisk/Vest-Afrikansk kokoscurry med søtpotet og blomkål

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Beskrivelse: Det er lekkert at de har rød ris, pluss for nydelig konsistens. Men det er litt kjedelige smaker, og det smaker rå krydder. Helt nøytral smak uten salt og syre. Ser apetittelig ut, og chili på toppen er en pluss. Litt salt og lime hadde vært bra.

Bibimbap med ris

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Beskrivelse: Nydelig tilberedt speilegg, men dette er «fusion confusion» med ris, bønner, sylteagurk og viltpølse - det blir litt for mange inntrykk. Men den ser nydelig ut med blomster på toppen, og vi hadde absolutt spist det dagen derpå.

Syrisk sandwich med kylling shawarma

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 125 kroner

Karakter: 4

Koh phi phi-bolle med tofu

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Kylling i szechuanstil med jalapenoslaw

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 120 kroner

Karakter: 4

Beskrivelse: Dette var veldig godt, og kjøttet var veldig god på smak. Men burgerbrødet blir veldig vassent fordi det er så mye coleslaw - selv om coleslaw-en er veldig god. Selv om det er godt, er det ingen spenning her, og den er litt mild og mangler kick. Og litt ugunstig å spise siden du ikke kan løfte den opp.

Elgbab

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 4

Tostadas combo

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 5

Beskrivelse: Minus for at den blir så sølete og vanskelig å spise, men stort pluss for mange smaker. Den er overraskende god, smakte veldig godt og de syltede grønnsakene var gode. Kult at de tre tostada-ene smakte forskjellig.

Fritert byggris med pork belly

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 120 kroner

Karakter: 5

Beskrivelse: Fin konsistens på byggrynene. Det er veldig mye smak i retten - nesten for mye. Dette er som hipsterversjonen av dagen derpå-mat, og smaken er veldig godt! Siden porsjonen er såpass stor kan det nesten bli for mye, siden smaken er ganske ensformig. Men kjøper du denne, holder du deg mett.

Tysk wurst platte med bratwurtz, provencepølse og potetsalat, og pulled beets and roots

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 130 kroner

Karakter: 5

Beskrivelse: Nydelige pølser og potetsalat. Perfekt kokte poteter! Matretten er avhengig av at du finner et bord å spise ved, og salatbladet har ikke noe å gjøre her.

Aubergine frites med chilidip og sommer-taquitos

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 75 kroner

Karakter: 5

Beskrivelse: Fantastisk fin presentasjon - dette var dritgodt! Veldig saftig og smakfullt. Aubergine er en vanskelig råvare, men dette var kjempedigg. Dette er en perfekt delerett hvis man har kjøpt et par retter hver, og deler denne i midten. Tacoen var ikke spesielt vellykket.

Krabbebrioche-rolls med pommes frittes

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 129 kroner

Karakter: 5

Beskrivelse: Sinnsykt godt rundstykke, og den perfekte festivalmat siden man kan spise den med hånden. Saftig, men kanskje litt for fet brioche - men siden fyllet var friskt gikk det bra. Den ultimate comfortfooden. Denne kunne fått en 6, men pommes frittes-en var helt uten salt og kjedelig. Så de trakk ned til en 5.

Ceviche nikkei

Foto: Maria Tveiten Helgeby
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 120 kroner

Karakter: 6

Beskrivelse: Ser kjempefin ut, dette var sykt digg! Passe syre som ikke er for aggressiv. Kunne ikke hatt større porsjon heller, siden det kunne blitt for mye. Nydelig kick av ingefær - bortimot perfekt rett. På en varm festivaldag er det digg og avkjølende mat.

Okonomiyaki

Okonomiyaki. Foto: Maria Tveiten Helgeby
Okonomiyaki. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Pris: 119 kroner

Karakter: 6

Beskrivelse: Ser veldig udelikat ut, men riktig saltet - en skikkelig umamibombe. Sikkert veldig godt med en øl! Synd at den ikke har apetittelig utseende, men smaken sitter. En av de beste.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?