Til hovedinnhold

Slik bruker kokken hermetisk frukt

8. juni 2022Aktuelt
BÅDE OG: Fersken, pærer og fruktcocktail finnes fortsatt i hermetikkhyllen. Kokk Angela Taliaferro er ikke like stor fan av alt.
BÅDE OG: Fersken, pærer og fruktcocktail finnes fortsatt i hermetikkhyllen. Kokk Angela Taliaferro er ikke like stor fan av alt.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik/VG

Jo, hermetisk frukt duger faktisk til noe! Barbecue-kokk Angela Patrice Taliaferro deler hvilke hun sverger til på sin restaurant.

Har du også minner av å få hermetisk frukt med fløte hos besteforeldrene dine? Selv pleide jeg å få fersken og pære med fløte og sukker – og det å få spise fruktcocktail med neonrosa cocktailbær var en fest.

Er det noe håp for den søte hermetikken?

– Før var «alt» hermetisert, og man hermetiserte også mye mer selv. Besteforeldrene mine hermetiserte alt fra bjørnebær og fersken, til «green beans», sier Angela Patrice Taliaferro.

KAN SIN MAT: Taliaferro driver BBQ-restaurant, og er født i Texas.
KAN SIN MAT: Taliaferro driver BBQ-restaurant, og er født i Texas.
Foto: Privat

Hun driver Texas Barbecue Café i Asker, hvor de blant annet serverer rykende varm peach cobbler laget med – nettopp – hermetiske fersken.

Peach cobbler er en erkeamerikansk smuldrepai, som ofte serveres med en god kule vaniljeis.

– Hermetisk frukt var nok en trend som har gått litt ut, for nå har vi både et mye større utvalg fersk og frossen frukt.

Søtt og salt

Men det er ikke all frukt kokken synes er best fersk.

– En del av frukten som blir importert, er valgt ut fordi de tåler modning under frakten bra, som mango. Det er det ikke alle de utenlandske fruktene som gjør, som fersken.

GOD I PAI: Kokk Taliaferro bruker hermetisk fersken i en lun og god ferskenpai.
GOD I PAI: Kokk Taliaferro bruker hermetisk fersken i en lun og god ferskenpai.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik/VG

Hun fortsetter:

– Og det er veldig stor forskjell på bra og dårlig hermetisk frukt, og både fersken, ananas og mandariner hermetiserer seg veldig bra. Spesielt ananasen fra Del Monte og Dole er mye gulere og søtere enn for eksempel variantene som er billigere, tipser hun.

Når de skal lage pulled pork-taco på restauranten, steker de ananasbitene over høy varme i jernpanne først, for å få en skikkelig god karamellisering. Eller så bruker hun dem i en klassisk pineapple upside down-cake.

Fan av mandarinbåter

Og de hermetiske ferskenene – ja, de går rett i «the peach cobbler».

– Det er klart – hvis du spiser en rykende varm peach cobbler i Texas laget med ferske fersken, vil du nok kjenne en forskjell. For det er ingenting som slår fersken i sesong der de dyrkes, sier kokken, og fortsetter:

– Men her i Norge får vi ikke bra nok fersken, i tillegg til at de koster skjorta. Og da er hermetiske fersken supre og praktiske.

LUNT: En deilig og lun peach cobbler med en kule iskrem er aldri å forakte. Her fra Taliaferros kokebok «Helt Texas BBQ».
LUNT: En deilig og lun peach cobbler med en kule iskrem er aldri å forakte. Her fra Taliaferros kokebok «Helt Texas BBQ».
Foto: Stian Broch/Kagge

Hermetiske kirsebær kan hun også anbefale, og de bruker hun som ferskenene – i pai.

– Vi har masse hermetiske «cherries» i USA. Jeg er faktisk litt overrasket over at vi ikke har det i Norge, siden vi har så mye kirsebær her. Men det er sikkert siden vi nå har frosne kirsebær i butikken.

CHERRY PIE: Taliaferro bruker gjerne hermetiske kirsebær i pai.
CHERRY PIE: Taliaferro bruker gjerne hermetiske kirsebær i pai.
Foto: Privat

Fruktcocktailene med de knallrosa cocktailbærene, derimot, er hun ingen fan av.

– Men de hermetiske mandarinbåtene spiste jeg masse da jeg var barn. Sønnen min, derimot, nekter å spise dem, ler kokken.

Publisert: 08.06.2022 kl. 14:55


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?