Til hovedinnhold

Bjørn Håvard Larsen vil bruke over 100.000 kroner på vin

TÅLMODIG: Bjørn Håvard Larsen sitter utenfor vinmonopolet på Aker Brygge for å vente på vinslippet av Burgund-vin i februar. Foto: Line Møller/VG
TÅLMODIG: Bjørn Håvard Larsen sitter utenfor vinmonopolet på Aker Brygge for å vente på vinslippet av Burgund-vin i februar. Foto: Line Møller/VG

Han er førstemann i køen for det eksklusive vinslippet i februar, og her skal han være i 16 døgn.


Det sludder og gradestokken viser ned mot fem minusgrader med sur trekk fra Oslofjorden når Bjørn Håvard Larsen har begynt på sin tredje dag utenfor Vinmonopolet. Enda 14 dager må han vente, før Vinmonopolet på Aker Brygge åpner salget av eksklusive viner.

– Vi vet ingen av vinene som blir sluppet. Listen kommer ikke før første februar. Men vi vet at det er Burgund og vi vet at årgangen er 2015 og 2016, sier Larsen.

Han forteller at de heller ikke vet pris, men at det vil være dyrene enn i fjor.

– I 2016 var det frost, så to tredeler av avlingene ble ødelagt. Så da må de heve prisene.

Larsen har campet utenfor Vinmonopolet hvert år ved nytt slipp siden 2014. I fjor satte han sin egen rekord på åtte døgn, mens han i år doblet døgnene. For å være her tar han 13 dager ferie fra jobb.

– Det er dedikert, da.

– Ja, man må være det, forteller han med et smil.

Det var Nettavisen som først skrev om vinentusiasten, og til dem forteller Larsen at han nok kommer til å bruke godt over 100.000 kroner på vinslippet.

Artikkelen fortsetter under bildet

LANG KØ: Det pleier å møte opp under 100 stykker på vinslippene hvert år, men det kommer an på årgang, forteller Bjørn Håvard Larsen. Foto: Line Møller/VG
LANG KØ: Det pleier å møte opp under 100 stykker på vinslippene hvert år, men det kommer an på årgang, forteller Bjørn Håvard Larsen. Foto: Line Møller/VG

Fullt vinskap

Interessen for vin kom tidlig, allerede lenge før Larsen hadde lov å drikke alkohol.

– Jeg har alltid vært interessert i kvalitet, og i og med at jeg liker vin har det vært en naturlig kombinasjon, forteller han.

Det gjenspeiler seg i vinskapet som står hjemme i Trondheim.

– Det er ganske fullt, ler vinentusiasten.

For å få plass til ny vin må han drikke ut noe annet.

Hva innholdet i vinskapet er verdt vil han ikke si, men forklarer det som virker å være det viktigste for han:

– Det er verdt mange gode vinopplevelser.

Vinopplevelser han helst vil dele med likesinnede - noen viner skal matches med mat og andre vil han nyte kun for vinen sin skyld. En favoritt klarer han ikke velge.

Artikkelen fortsetter under bildet

URBANT FRILUFTSLIV: Kø-kompanjongene til Larsen ligger fortsatt og sover når Godt besøker dem utenfor vinmonopolet. Foto: Line Møller/VG
URBANT FRILUFTSLIV: Kø-kompanjongene til Larsen ligger fortsatt og sover når Godt besøker dem utenfor vinmonopolet. Foto: Line Møller/VG

– Dette er luksus i hverdagen

Allerede fire timer etter han selv ankom utenfor polet på tirsdag, fikk han selskap av en annen vinentusiast. Dagen etter kom den tredje.

– Det kommer noen nye hver dag, så nå venter vi bare på hvem som vil komme i dag, sier Larsen.

Tiden går med til vinprat og boklesing. Allerede har han lest ut en og en halv bok, og startet akkurat på en Fridtjof Nansen-bok. Han har med totalt 13 bøker, pluss flere eksamenshefter. Når de i tillegg er tre stykker er det luksus i hverdagen, ifølge Larsen.

– Jeg er jo villmarksmann. Jeg har med alt jeg pleier, pluss feltsenga. Man må ligge behagelig når man skal ligge ute så mange netter på rad. Ja, det her er jo luksus. Og når vi er flere har vi mer frihet – og DA er det luksus.

– Er det ikke fryktelig kaldt?

– Nei nei nei. Det er bare å kle seg godt, så man er i balanse i temperatur når man sitter helt i ro. Ha et par lag ekstra. Det er som når du skal sitte i jakt på post. Det er friluftskunnskapene som slår inn, svarer han, og legger til:

– Jeg kaller dette urbant friluftsliv. Vi er jo på jakt etter vin, så det er jo en slags jakt dette også. Vi sitter på post og venter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TÅLMODIG: Ikke bare skal Larsen sitte utenfor polet i 16 døgn, men vinen skal også lagres i flere år etter de er kjøpt. – Det er ikke noe problem, sier han. Foto: Line Møller/VG
TÅLMODIG: Ikke bare skal Larsen sitte utenfor polet i 16 døgn, men vinen skal også lagres i flere år etter de er kjøpt. – Det er ikke noe problem, sier han. Foto: Line Møller/VG

De tre vinentusiastene bestiller take away-mat og går i bolker på restaurant for å spise - Larsen har også med seg brød han har bakt selv til frokost og lunsj. Kanskje lager han litt «rett i koppen»-kakao, ellers går det i vann. Vin drikker de hvert fall ikke.

– Når du sitter ute en stund så blir det så kaldt at du mister luktesans og smakssans, så det har ingenting for seg. Du går jo ikke på vinsmaking når du er tett, heller. Man må få mest ut av det man har kjøpt, sier Larsen.

Vinen skal lagres

Vinen han skal kjøpe har han en god plan for.

– Det er enkelt. Det legger jeg i vinskapet, og så lar jeg det modne til det modnes og så drikker jeg det.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?