Er Kir Royale årets første trend-drink?
Verdens beste bartender deler også oppskriften på den svært enkle musserende drinken.
Det skorter ikke på trender drinkverdenen: I fjor var den nærmest umulig å ikke få med seg «Negroni... Sbagliato... with prosecco in it». Og før det var det hard seltzer - og selvfølgelig sommerklassikeren aperol spritz (som også var å se hyppig i den populære TV-serien «White Lotus»).
Nå er det kanskje en ny drink som jobber seg opp mot trendtoppen, og dét på grunn av Netflix-hit-en «Emily in Paris».
I serien ser man nemlig Emily og kollegene Luc og Julien drikke den klassiske drinken Kir Royale under en lunsj. Kir Royale består av champagne og Créme de Cassis, altså solbærlikør.
Drinken nevnes flere ganger i løpet av serien, og ifølge Independent er det nå flere på sosiale medier som mener at dette er årets første trenddrink.
Enkel og sofistikert
Adrian Michalcik jobber i baren Pier 42 på hotellet Amerikalinjen i Oslo, og ble i fjor kåret til verdens beste bartender. Han omtaler drinken som «enkel og sofistikert».
– Den kan nytes gjennom hele dagen, og er et supert alternativ for de som ikke liker champagne fordi den oppleves for tørr. Bær, frukt og champagne er alltid en bra kombinasjon.
Ifølge Food&Wine Magazine ble drinken laget av den franske katolske presten Félix Kir. Siden nazistene konfiskerte rødvin under andre verdenskrig, lagde han Kir Royale med hvitvin som et alternativ.
I senere tid har da hvitvinen blitt byttet ut med champagne, eller annen musserende vin.
Lav alkoholprosent
– Har du merket en økt etterspørsel for Kir Royale?
– Det er noen folk som har spurt om Kir Royale i det siste. Personlig er jeg en stor fan av champagne og champagne-cocktails. Det er flott å se at folk begynner å vurdere cocktails med en lav alkoholprosent, og sånn sett drikker mindre, men bedre, sier Michalcik.
Bartenderen synes det er vanskelig å spå om drinken blir «det neste store».
– Det er alltid en mulighet, men bartending i dag er på en historisk topp, og folk i dag er vant til litt mer sofistikerte og komplekse cocktails. Samtidig - minimalisme er fortsatt en stor greie.
Den perfekte Kir Royale
Så hvordan lager man den perfekte Kir Royale, ifølge verdens beste bartender?
– Kir Royale er en veldig enkel cocktail, så det er veldig viktig å bruke ingredienser av topp kvalitet, som også har riktig temperatur.
Drinken lages ved å helle 10 ml høykvalitets Crème de cassis i et champagne-flute-glass, før det hele toppes med din favoritt-champagne.
– Du kan helle champagnen via en skje hvis du føler deg «fancy», da holder ingrediensene seg separert, tipser Michalcik.
– Drinken kan toppes med ferske solbær, eller - hvis du foretrekker en friskere variant - appelsin- eller sitronskall. Da får du med essensielle oljer fra sitrusfrukten.
Publisert: 13.01.2023 kl. 14:49
Lag deg en gratis konto