Mattilsynet advarer mot blåskjell nå
Fra Oslofjorden til Tromsø: Mattilsynet fraråder nå folk å spise skjell plukket flere steder i landet.
Mattilsynet legger jevnlige ut blåskjellvarsel som viser om det er trygt å spise skjell. Det er særlig algeforekomster og algegifter i skjell som blir overvåket.
«Algegiftene man hovedsakelig leter etter er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift», skriver Mattilsynet, via Matportalen.no.
Nå er det opprettet rødt blåskjellvarsel mange steder i Norge. Det betyr at det frarådes å spise skjell plukket i de aktuelle områdene. Se listen nederst i saken.
Årsaken til det nåværende blåskjellvarselet skyldes større forekomster av Alexandrium i sjøvannet. Dette er en art som kan gi PSP-gift, som ikke kan fjernes ved hverken koking, steking eller frysing. Dette opplyser spesialinspektør Merete Hestdal ved Mattilsynet.
Syntomer på PSP forgiftning kommer som regel 30 minutter etter man har spist.
– De første symptomene er prikking og nummenhet i lepper og munn på grunn av lokalt opptak av PSP-toksiner. Ved alvorlige forgiftninger opptrer lammelser i muskler, og når dette skjer med respirasjonsorganene kan dødsfall forekomme, opplyser Hestdal.
Tine Sandaker, daglig leder ved restauranten Enoteca i Oslo, forteller at de ikke har servert blåskjell de siste ukene:
– Det har vært flere overskrifter i avisene om «hetebølge i vannet i Norge», og vi har derfor ikke servert blåskjell. Man gambler ikke med sjømat, og i hvert fall ikke skjell.
Når vannet er varmt skal det være større muligheter for en opphoping av gifter i blåskjell. I Oslo-området kom varselet 19. juni.
Mattilsynet viser, imidlertid, at skjell som omsettes kommersielt er alltid kontrollert. Derfor er der trygge å spise.
Varselet gjelder til og med fredag 7. juli, og gjelder for følgende steder:
Stor-Oslo:
- Østfold og Follo (Hvaler)
- Østfold og Follo (Fredrikstad)
- Oslo Asker og Bærum, kontorsted Sundt (Asker)
Øst
- Vestfold (Tønsberg)
- Vestfold (Larvik)
- Telemark (Kragerø )
Sør og Vest
- Agder (Risør)
- Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord (Egersund)
- Sunnhordland og Haugalandet (Bømlo)
- Bergen og omland (Øygarden) – gjelder forskjellige typer skjell.
Midt
- Nordmøre og Romsdal (Molde)
- Trondheim og omland (Hitra)
- Innherred og Fosen (Åfjord)
- Innherred og Fosen (Ørland) – gjelder forskjellige typer skjell.
Nord
- Helgeland (Leirfjord)
- Midtre-Hålogaland (Leknes) (Vestvågøy)
- Midtre-Hålogaland (Leknes) (Vestvågøy)
- Troms og Svalbard (Tromsø)
Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)