Mattilsynet advarer mot blåskjell nå

RØDT NIVÅ: Mens dampede blåskjell er en sommerfavoritt for mange, frarådes det å spise skjell denne uken.
RØDT NIVÅ: Mens dampede blåskjell er en sommerfavoritt for mange, frarådes det å spise skjell denne uken.
Foto: Sara Johannessen Meek / VG
Lea Heljesdatter Kvadsheim
Lea Heljesdatter Kvadsheim

Fra Oslofjorden til Tromsø: Mattilsynet fraråder nå folk å spise skjell plukket flere steder i landet.

Mattilsynet legger jevnlige ut blåskjellvarsel som viser om det er trygt å spise skjell. Det er særlig algeforekomster og algegifter i skjell som blir overvåket.

«Algegiftene man hovedsakelig leter etter er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift», skriver Mattilsynet, via Matportalen.no.

Nå er det opprettet rødt blåskjellvarsel mange steder i Norge. Det betyr at det frarådes å spise skjell plukket i de aktuelle områdene. Se listen nederst i saken.

Årsaken til det nåværende blåskjellvarselet skyldes større forekomster av Alexandrium i sjøvannet. Dette er en art som kan gi PSP-gift, som ikke kan fjernes ved hverken koking, steking eller frysing. Dette opplyser spesialinspektør Merete Hestdal ved Mattilsynet.

Syntomer på PSP forgiftning kommer som regel 30 minutter etter man har spist.

– De første symptomene er prikking og nummenhet i lepper og munn på grunn av lokalt opptak av PSP-toksiner. Ved alvorlige forgiftninger opptrer lammelser i muskler, og når dette skjer med respirasjonsorganene kan dødsfall forekomme, opplyser Hestdal.

Tine Sandaker, daglig leder ved restauranten Enoteca i Oslo, forteller at de ikke har servert blåskjell de siste ukene:

– Det har vært flere overskrifter i avisene om «hetebølge i vannet i Norge», og vi har derfor ikke servert blåskjell. Man gambler ikke med sjømat, og i hvert fall ikke skjell.

Når vannet er varmt skal det være større muligheter for en opphoping av gifter i blåskjell. I Oslo-området kom varselet 19. juni.

Mattilsynet viser, imidlertid, at skjell som omsettes kommersielt er alltid kontrollert. Derfor er der trygge å spise.

Varselet gjelder til og med fredag 7. juli, og gjelder for følgende steder:

Stor-Oslo:

  • Østfold og Follo (Hvaler)
  • Østfold og Follo (Fredrikstad)
  • Oslo Asker og Bærum, kontorsted Sundt (Asker)

Øst

  • Vestfold (Tønsberg)
  • Vestfold (Larvik)
  • Telemark (Kragerø )

Sør og Vest

  • Agder (Risør)
  • Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord (Egersund)
  • Sunnhordland og Haugalandet (Bømlo)
  • Bergen og omland (Øygarden) – gjelder forskjellige typer skjell.

Midt

  • Nordmøre og Romsdal (Molde)
  • Trondheim og omland (Hitra)
  • Innherred og Fosen (Åfjord)
  • Innherred og Fosen (Ørland) – gjelder forskjellige typer skjell.

Nord

  • Helgeland (Leirfjord)
  • Midtre-Hålogaland (Leknes) (Vestvågøy)
  • Midtre-Hålogaland (Leknes) (Vestvågøy)
  • Troms og Svalbard (Tromsø)

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?