Afternoon Tea med norsk vri: Her er det kø for å drikke te
I et lysthus fra 1675 serveres afternoon tea laget av økologiske råvarer. På historiske Boen Gård utenfor Kristiansand er det lange ventelister for å drikke te.
Trenden med afternoon tea har slått an flere steder i landet. Dagfinn Galdal, Maître d’hôtel og sommelier ved Boen Gård, tror coronapandemien er en grunn til den økende populariteten. Med lange ventelister av folk som vil kose seg litt ekstra, tror han den britiske trenden er kommet for å bli.
– Hvordan gikk det til at dere startet med å servere afternoon tea?
– Pandemien har gitt oss en karamell eller to, og vi tenkte på hvordan vi kunne få mer besøk på lørdager. Vi lanserte konseptet i januar, og det sa bare «Pang!». Vi ble fullbooket med én gang, og er det fremdeles. Vi måtte se litt på hvordan vi kunne løse etterspørselen, og tenkte gjennom hvilke gjester som har besøkt gården gjennom de siste 500 årene. Vi kikket på historien vår, rett og slett.
På Boen gård serveres det afternoon tea hver lørdag. Da dekkes det opp i lysthuset som kan ta opptil fire personer.
– Lysthuset er egentlig en gammel jakthytte. Grunnen til at vi vil bruke dette huset er gårdens historie. I 1520 kom kong Christian II og tok eierskap til gården og signerte villakskontrakt til elven. Derfor har vi omfavnet 1520 som starten på det vi kjenner i dag, selv om gården har historie lenger tilbake i tid.
– Ideen vår rundt afternoon tea er at det er vår tolkning. Dette er ikke The Ritz eller Hotel Britannia. Dette er en tradisjonell versjon, men med vår vri.
– De som bor her, kan bestille afternoon tea som tilvalg i pris også utenom lørdager. Vi ønsker nemlig å få folk til å komme tidligere til gården for å oppleve den hele dagen, ikke bare til middag og frokost.
Kjøkkensjef Tomasz Rochon kommer gående med et treetasjes fat i kongelig, dansk porselen. Han presenterer de forskjellige ingrediensene som gjestene får servert. Fatene bugner av lekker mat. Menyen består av scones med laks fra Tovdalselva, lefser med hjemmelaget chorizo, klassiske sandwicher med agurk, skinke og egg.
Teen som brukes på Boen Gård kommer fra A.C. Perch’s Thehandel i Danmark, og et glass musserende vin er med i prisen.
Ikke alle vil ha te til maten, og skulle man ønske seg en kopp kaffe kommer den fra mikrobrenneriet Carlos Coffee et steinkast fra Boen Gård.
– Hvorfor tror du at afternoon tea er blitt så populært på Sørlandet?
– Vi har behov for å være kontinentale. Nordmenn har alltid vært et reisende folk som har utforsket verden. Helt tilbake til vikingene. Vi er kjent for å reise mye til England, og vi har sansen for det britiske imperiet. Jeg tror mange som tilbyr afternoon tea ønsker å servere den så likt opp mot den måten man får servert måltidet i England. Det nærmeste vi kommer utenlandsferie om dagen er jo fire timer på afternoon tea, ler Dagfinn.
Hjernene bak tesalongen tror kanskje den økte etterspørselen handler om en endring i folks livsstil. At vi reiser mindre, men likevel ønsker å fylle ferier og helger med ting vi vanligvis gjør i utlandet.
– Det handler også om å unne seg opplevelser i en tid med pandemi. Vi fortjener å dagdrømme, finne roen og kunne minne og mimre. Jeg tror derfor at afternoon tea er en opplevelse som er annerledes enn det vi kjenner til. Det er kke lunsj, for det spiser man hele tiden. Det er noe annet. Det er noe man unner seg en sjelden gang og som gir følelsen av å gjøre noe spesielt og staselig.
I tillegg til omgivelsene, trekker de fram de lokale råvarene som noe som får dem til å skille seg ut.
– I sesong vil vi ha selvsagt ha jordbær, bringebær og solbær. Det vi vil kunne akseptere å kjøpe inn utenom sesong er kanskje druer, men ellers vil vi holde oss til lokale frukt og bær i sesong.
Dagfinn fortsetter.
– Vår oppskrift på croissant lages av et bakeri som ligger syv minutter herfra. I stedet for at vi skal bygge et bakeri i kjelleren, får vi et lokalt bakeri til å lage det etter vår oppskrift. Vi fremmer Agder så godt vi kan.
Men Afternoon Tea har slått an også i andre deler av Norge, og stedene som tilbyr dette, er mange:
Andre steder du finner afternoon tea
A. C. Perch’s Thehandel (Oslo)
I Kirkegaten, midt i Oslos eldste strøk Kvadraturen, ligger A.C. Perch’s Thehandel. Her får du servert afternoon tea i salongen. Den eksklusive varianten består av deilige sandwicher, scones fra egen oppskrift, clotted cream, sitroncurd, syltetøy og petit four, foruten en kanne te fra eget sortiment. Det er også mulig å bestille bobler.
Palmen, Grand Hotel (Oslo)
To ganger i uken kan man nyte afternoon tea i Palmen på Grand Hotel i Oslo. Menyen består av sandwicher med for eksempel skinke fra A. Idsøe, krabbe fra Hitra, vannbakkels, scones og et utsøkt utvalg kaker og søtsaker fra hotellets eget konditori. Teen leveres fra Palais des Thés.
Vinterhagen, Bristol Hotel (Oslo)
Bristol Hotel i Oslo serverer klassisk afternoon tea med sandwicher, scones og kaker fra eget konditori og alt av tilbehør. Måltidet serveres i hotellets vinterhage.
Palmehaven, Britannia Hotel (Trondheim)
Britannia Hotel i Trondheim serverer afternoon tea i historiske Palmehaven tre ganger i uken. På menyen finner du terter med lokal ost, brioche med krabbe fra Hitra, croissant med varmrøykt kveite, sandwich med skinke fra Røros, scones, petit four og makroner fra hotellets flinke konditorer. Britannia har sin egen blend, «Britannia Earl Gray», som lages spesielt til hotellet av det ærverdige tehuset Twinings i London.
Losby Gods (Finstadjordet)
Losby Gods utenfor Oslo serverer hver lørdag afternoon tea etter oppskrift av Gunvor Kolstad, godsets tidligere kokk.
Opus XVI hotell (Bergen)
Opus XVI hotell i Bergen har afternoon tea for enhver smak. Her kan du velge mellom klassisk, nordisk, vegetar, vegansk og afternoon tea for barn. Lørdager og søndager er afternoon tea-dager, og søndager får du med live jazz til måltidet for et tillegg i prisen.
Publisert: 16.07.2021 kl. 14:47
Lag deg en gratis konto