Stjernelag samlet i Oslo for å løfte fram kvinnenes stemmer i gastronomien.
– Det er viktig at kvinner i bransjen får forbilder å se opp til, sier ordstyrer i Parabere, Joanna Savill.
– Grunnlegger Maria Canabal ville gi kvinner i bransjen en stemme og et nettverk.
Det sier generalsekretær Thais Compoint om Parabere Forum, som holdes i Oslo denne helgen.
Parabere er en uavhengig organisasjon som jobber for å løfte fram kvinners stemmer i gastronomien. De har blant annet satt som mål å få gjennomført FNs femte globale mål om å oppnå likestilling i restaurantindustrien. Over 400 deltakere fra 32 forskjellige land hadde samlet seg i Nationaltheatret.
Blant talerne er det store navn som Alice Waters, som står bak farm-to-table-bevegelsen og den verdenskjente restauranten Chez Panisse, Dominique Crenn, som driver trestjerners-restauranten Atelier Crenn i San Francisco, og kokk Kylie Kwong som er kjent fra en rekke matserier, har gitt ut flere kokebøker og er restaurateur.
Kwong sier det har skjedd en endring siden hun startet i matindustrien i Australia for 25 år siden.
– Da jeg startet var det bare en håndfull kvinner som var kokker, og det har økt de siste årene. Jeg tror det blant annet har å gjøre med fantastiske forbilder som Dominique Crenn - fantastiske kvinner, som sier og viser at du kan ha alt. Du kan være en kokk, en venn, en entrepenør, en kone, en som bidrar til samfunnet - alt.
Hun mener det er viktig å ha en slik samling.
– Den samler sterke stemmer fra hele verden, sier Kwong.
Parabere ble grunnlagt av matskribent Maria Canabal for fem år siden. Hun er president i organisasjonen, men kunne ikke komme på søndag grunnet sykdom.
Balanse mellom jobb og arbeid
I februar kunne Godt fortelle at kun en av 40 norske restauranter i Michelins 2018-guide hadde en kvinne som kjøkkensjef. Dette til tross for at nesten halvparten av alle norske kokker er kvinner.
– Vi vet at det utdannes masse kvinner på kokkeskolene, men hvor blir de av? undrer Parabere-ordstyrer og matjournalist Joanna Savill.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Compoint tror det er flere ting som må endre seg for å få flere kvinner i toppstillingene. I tillegg til å trekke fram en «militær kjøkkenkultur» som hun ikke nødvendigvis tror er inkluderende for kvinner, og bevisst og ubevisst partiskhet mot kvinner i bransjen, mener hun at det er viktig at det tilrettelegges for en overkommelig balanse mellom jobb og privatliv.
– Ikke bare må kvinnene i bransjen være kokk, de må kanskje også være mor og partner med alt det innebærer i dag.
Savill, forteller om en ung kokk som fortalte at hun hadde tatt valget om å bli kokk, og derfor ikke skulle få barn.
– Du må ikke velge! Selvfølgelig kan man gjøre begge deler.
– Late i pressen
I tillegg sier hun at det er viktig at pressen jobber for å få flere kvinnelige kilder i sakene sine.
– Vi kan være litt late i pressen, og ender fort opp med å bruke de samme kjente og store navnene. Men hvis journalister gjør et bevisst valg om at kildene skal representere samfunnet, men halvparten menn og kvinner, kan vi lage en ny gruppe med kokkestjerner. Det er viktig at kvinner i bransjen får forbilder å se opp til.
I dag har Parabere blant annet opprettet en liste på over 5000 kvinner i bransjen, slik at folk kan finne eksperter til for eksempel paneler eller kilder i saker.
– Det er ikke vanskelig å finne kvinner. Bare se på talerlista her; syv-åtte er kvinner og to er menn, sier generalsekretær Compoint.
– Kvinne er ikke profesjonen min
Heidi Bjerkan står bak restaurant Credo i Trondheim, som fikk en stjerne i årets Michelin-guide, i tillegg til at hun fikk historiens første Michelin-pris for bærekraft. Hun har vært med på å organisere Parabere i Norge, og har deltatt de siste fem årene.
– Det at likestilling hele tiden snakkes om, gjør at det løftes litt frem. Men jeg har aldri hatt den store følelsen av at jeg har blitt behandlet annerledes fordi jeg er dame, og jeg synes det er viktig med både kvinner og menn på kjøkkenet. Vi må stikke oss frem, vi kan ikke sitte og vente.
Hun sier hun ikke har troen på priser som den kontroversielle prisen «årets kvinnelige kokk», som blir delt ut av den anerkjente restaurantlisten World's 50 best.
– Og det er jo fortsatt sånn at når jeg får stjerne, skrives det at Norges første «kvinnelige kokk» har fått stjerne. Jeg er kokk. Ferdig med det. Jeg er kvinne, men det er ikke profesjonen min.
Publisert: 03.03.2019 kl. 18:12
Oppdatert: 03.03.2019 kl. 20:12
Lag deg en gratis konto