Derfor er marsipanen sunnest når du lager den selv

14. april 2014Aktuelt
PÅSKEGODT: Marsipan hører både til jul og påske, men den beste påskemarsipanen lager du gjerne selv. Foto: Magnar Kirknes/VG
PÅSKEGODT: Marsipan hører både til jul og påske, men den beste påskemarsipanen lager du gjerne selv. Foto: Magnar Kirknes/VG
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

Tradisjonsrik, saftig og søt. Lag påskemarsipanen selv i år - da blir den sunnest og best. 

En ny dag gryr over Venezia, i middelalderens Italia. En jente drømmer om sitt hjertes utkårede, mens hun skålder og hakker mandler til en kake i farens bakeri. Jenta er ør av forelskelse, hun ser ikke at haugen med mandelmasse blir for stor, og blander den i røren. Fortvilet skjenner faren på datteren; kaken er jo ødelagt! Men når han smaker på den søte røren, er han solgt. Bakeren kaller deigbitene Marcusbrød, etter Venezias skytshelgen St. Markus. På latin: Marcipani.

Dette er én av mange historier om den moderne marsipanens tilblivelse. Det vi vet, er at marsipanen opprinnelig stammer fra India og Persia, lenge før Kristi fødsel.

På 1600-tallet ble mandelmasse solgt som medisin i Europa. Den skulle hjelpe mot søvnløshet, og var en kostbar vare. Det som bare et fåtall mennesker kunne kjøpe, er nå tilgjengelig for de fleste av oss, året rundt. Men marsipanen har likevel beholdt sin status som noe gjevt, mener Bodil Norjore. Hun er fagansvarlig for tradisjonsmatstudiet ved Høgskolen i Telemark.

- Marsipan er søtt, saftig og smakfullt. Det er rett og slett veldig godt, og den nøytrale smaken gir mange kombinasjonsmuligheter. Kanskje er dette noe av grunnen til at marsipankaken fremdeles er så populær. Det er status å lage en fin marsipankake.

Vi forbinder gjerne marsipan med jul og påske. Lenge før høytiden nærmer seg, kan marsipanen ligge klar i butikkhyllene.

- Dette er en stor skandale; marsipan skal ikke ligge i plast i flere måneder. Marsipanen mister rett og slett både sin gode smak og verdi, mener Norjore.

Om du vil ha helt fersk marsipan denne påsken, kan løsningen være å lage den selv:

- Aller først må du koke mandlene, og ta av skallet. Deretter skal de tørkes og males, før du kan tilsette eggehvite og melis. Det er ikke vanskelig å lage marsipan, men det krever litt tid. Resultatet er likevel verdt det; hjemmelaget og butikkjøpt marsipan er som dag og natt.

Lager du marsipanen selv, har du større kontroll over hva den inneholder. Dermed kan den bli sunnere, forteller Bjørn Steen Skålhegg, som er professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Hjemmelaget marsipan inneholder rene ingredienser, som mandler og melis. Når du lager marsipanen selv, kan du også dekke den med mørk sjokolade. Mørk sjokolade har en gunstig fettsyresammensetning og et høyt nivå av antioksidanter. Lys sjokolade derimot, som den butikkjøpte marsipanen ofte er dyppet i, har ikke den samme sammensetningen av sunne fettsyrer, og et lavere innhold av antioksidanter, sier Skålhegg.

Men hovedingrediensen i marsipan; mandler, er i utgangspunktet ikke usunn. Mandlene i marsipan inneholder jo også sunne fettsyrer, forteller han.

- Til sammen gir ingrediensene i marsipan deg mye energi å bruke opp. Så det kan være greit å ta en skitur etterpå, slik som mange gjerne gjør i påsken.

Visste du at...

SUNNERE GODIS: Marsipan med hasselnøtter dyppet i mørk sjokolade er påskeknasket som ikke er for usunt. Foto: Fredrik Solstad/VG
SUNNERE GODIS: Marsipan med hasselnøtter dyppet i mørk sjokolade er påskeknasket som ikke er for usunt. Foto: Fredrik Solstad/VG

Den ideelle andelen mandler i marsipan er anslått å være mellom 28 og 33 prosent. I marsipan av ypperste kvalitet, spiller flere faktorer inn. Når det gjelder nøttene, er blant annet nøttesort, fuktighet, smak og tidspunktet for høsting viktig for det ferdige resultatet.

I Russland ble marsipanen kjent gjennom H.C. Andersen, Ernst Theodor Wilhelm Amadeus Hoffmann og brødrene Grimms eventyr. Den var et symbol på barnas glede og magi. Marsipanen ble produsert i over hundre år under tsarenes enevelde, men den opprinnelige oppskriften gikk tapt under Sovjet- unionen.

I den tyske byen Lübeck kan du se verdens største marsipanfigurer. Her er 12 skulpturer av kjente historiske personer stilt ut. To av dem er den tyske forfatteren og Nobelprisvinneren Thomas Mann og forfatteren Hans Jakob Christoffel von Grimmelhausen. Disse var tilhengere av Niederegger-marsipanen.

Publisert: 14.04.2014 kl. 09:30
Oppdatert: 14.04.2014 kl. 11:26


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?