Server klassisk bacalao til helgekosen
En varmende bacalaogryte er perfekt høstmat. Her er Lises oppskrift på knallgod, norsk bacalao som rundes av med arme riddere og dulce de leche til dessert.
Det finnes som kjent utallige måter å tilberede klippfisk på, men den «norske» varianten er og blir en favoritt. Sørg bare for å vanne ut fisken tilstrekkelig.
Selv liker jeg å vanne den ut i minst et par døgn, eller til den saltede og tørkede fisken har fått tilbake sin opprinnelige konsistens og en behagelig saltsmak. Bruk rikelig med vann og skift vann en gang underveis i prosessen. Mengden med chili og hvitløk kan du justere selv, men det må være litt futt i gryta. Og klin til med en god olivenolje, den er med på å smaksette retten.
Ekstra godt blir det hvis du i tillegg visper sammen en safran- og hvitløkmajones og server den som tilbehør. Eller gjør som meg, legg en god klatt oppå bacalaoen og la den blande seg med gryten. Du får masse smaker som straks drar deg i retning av Middelhavet. Samtidig er det skikkelig raus sikringskost som varmer opp kjølige høstdager.
Til dessert har jeg laget «dulce de leche», som er karamellisert melk, her servert med noe så godt og enkelt som arme riddere.
Det heter seg at en portugisisk kvinne må kunne beherske 365 bacalao-oppskrifter for å bli regnet som et godt koneemne. Jeg hadde nok ikke regjert på listetoppen i Portugal, men føler likevel at man kan klarer seg bra med en knallgod bacalao og en forførende og fløyelsmyk dulche de leche.
Ta bilde av din beste bacalao og del det med oss på Instagram ved å merke bildet med #godtno, så plukker vi deg ut til forsiden.
Følg Lise Finckenhagen for bilder fra bak-i-kulissene og inspirerende matbilder på Instagram!
Publisert: 04.10.2013 kl. 05:52
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:21
Lag deg en gratis konto