Fristende sensommer-retter med sesong-favoritter

11. august 2020Aktuelt
Bruschetta med avokado og krabberøre er den perfekte lunsjretten, men kan også serveres som en lett middag eller kvelds.
Bruschetta med avokado og krabberøre er den perfekte lunsjretten, men kan også serveres som en lett middag eller kvelds.
Foto: Sara Johannessen Meek

August betyr tilbake til hverdagen for mange av oss, og hva er da ikke viktigere enn å nyte litt ekstra god mat – med sesongens nydelige råvarer.

Akkurat nå er det høytid for å fråtse i lokale, norske råvarer. Vi har valgt ut noen favoritter.

KRABBELYKKE: Krabbesesongen er her, og hva er vel ikke bedre enn nykokte krabber på bryggekanten. Grip muligheten til å oppnå krabbelykke nå mens du kan.
KRABBELYKKE: Krabbesesongen er her, og hva er vel ikke bedre enn nykokte krabber på bryggekanten. Grip muligheten til å oppnå krabbelykke nå mens du kan.
Foto: Sara Johannessen Meek

Krabbe

August betyr krabbesesong. Å si at du ikke like krabber om du er på Sørlands-visitt er verre enn «å banne i kjerka», og det er ikke så rart – for hvem er det som virkelig ikke liker krabber?

Nyt dem nykokte med godt brød, sitronmajones og store mengder dill (om du er dill-typen!). Prøv deg på noen spicy krabbekaker, pepperkrabbe eller hva med en deilig kremet pasta?

Vår egen Lise viser deg veien til krabbelykke, om du sjekker ut linken under.

PASTAPERFEKSJON: Det skal ikke så mye til for å få oss til å juble, men denne – det er alt vi ønsker oss av en middag akkurat nå.
PASTAPERFEKSJON: Det skal ikke så mye til for å få oss til å juble, men denne – det er alt vi ønsker oss av en middag akkurat nå.
Foto: Sara Johannessen Meek

Kantarell

Har du ikke vært ute og lett etter kantareller ennå, er det nok på tide å komme seg ut med kurven på armen (i hvert fall om du bor i lavere strøk i Sør-Norge). Om du ikke finner i skogen, så fortvil ikke, dagligvarebutikker med utvalg litt over gjennomsnittet har dette i sin grønnsaksavdeling nå, om enn muligens importert fra Sverige eller Polen.

Uansett, kantarellene kan nytes på en herlig toast til lunsj, smørstekte i en pastarett, eller hva med å tyvstarte grytesesongen med denne godbiten:

TØR DU PRØVE: Denne selleriroten er laget med inspirasjon fra selveste Noma, hvor selleriroten får skinne som en superstjerne.
TØR DU PRØVE: Denne selleriroten er laget med inspirasjon fra selveste Noma, hvor selleriroten får skinne som en superstjerne.
Foto: Sara Johannessen Meek/VG

Sellerirot

Sellerirot er ikke blant de peneste på utsiden, men proppfull av smak på innsiden. Selleriroten er kanskje aller best kjent som en suppegrønnsak, men den er mer anvendelig enn som så. Visste du at strimlet sellerirot passer fint til wok, og at den er nydelig revet i sensommerens salater? Eller hva med å forsøke den bakt i trolldeig?

Det som likevel ga selleriroten en ny stjernestatus var da René Redzepi satte selleri-shawarma på menyen på stjernerestauranten Noma. Nedenfor finner du en oppskrift inspirert av denne, så du kan prøve selv!

METTENDE: Aubergine-og squashlasagne blir raskt en ny middagsfavroritt.
METTENDE: Aubergine-og squashlasagne blir raskt en ny middagsfavroritt.

Squash

Med kjøkkenhagen-trenden som skylte over oss i corona-tiden, er det nok flere som nettopp nå sitter med en hjemmedyrket overdimensjonert stolthet fra hagen, og ikke vet helt hva de skal gjøre med den. Ikke gi den bort til naboen! Tro det eller ei, squashen er faktisk en superallsidig grønnsak – og kan brukes i så mye mer enn som «lissom» spagetti, som var så spennende en gang i forrige tiår.

I kaker og bakst funker den faktisk finfint. Eller hva med å teste denne aubergine- og squash-lasagnen, eller disse nydelige squashrullene? Takk oss etterpå!

GRATINERT: Ostegratinert blomkål med sprø smuler og bacon.
GRATINERT: Ostegratinert blomkål med sprø smuler og bacon.

Blomkål

Helt siden 1600-tallet har denne vår- og sommer-grønnsaken blitt dyrket i Norge. Og vi kan trygt si at populariteten til den gode, gamle traveren har fått en skikkelig oppsving de siste årene. Den skal ikke lenger bare serveres lettdampet som en siderett.

Blomkålen brukes nå også i pizzabunn, som «ris» i en bowl, eller kan til og med få spille hovedrollen som helgrillet eller gratinert enten med pesto eller ostegratinert med bacon.

Men aller helst vil vi egentlig bare få den som mormor med kjærlighet pleide å tilberede den – som en skikkelig god grateng!

Publisert: 11.08.2020 kl. 14:19
Oppdatert: 05.08.2021 kl. 15:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?