Til hovedinnhold

Insekter i maten: Vil at nordmenn skal spise insektmel

IK!: Kunne du tenkt deg å spise mel laget av sirisser hvis du visste det inneholdt proteiner og at det er miljøvennlig å fremstille? (Merk: Dette er et illustrasjonsbilde.) Foto: Shutterstock
IK!: Kunne du tenkt deg å spise mel laget av sirisser hvis du visste det inneholdt proteiner og at det er miljøvennlig å fremstille? (Merk: Dette er et illustrasjonsbilde.) Foto: Shutterstock

For deg som ønsker litt ekstra proteiner i baksten.


- Det gir en litt mørk, fyldig og nøtteaktig smak, sier Nicolai Hagelien og Ludvig Becker til Godt.

Nei, de snakker ikke om brente hasselnøtter eller hjemmelagde knekkebrød - men mel laget av sirisser. Sammen utgjør nemlig Hagelien og Becker en duo som ønsker å få sirissmel på norske bord, og de har blant annet blitt omtalt av Horeca.

De er ikke de første som har prøvd på noe lignende: I fjor skrev Dagbladet om det norske selskapet Acheta som ønsket det samme, og Godt har tidligere skrevet om det amerikanske selskapet BittyFoods som gikk viralt på grunn av sine sirisscookies. Insekter er med andre ord (litt) i vinden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRYDDER: Sirissmelet er - som vist på bildet - brunlig i fargen, og gir ifølge gründerne en mørk og nøtteaktig smak. Foto: Unikmat
KRYDDER: Sirissmelet er - som vist på bildet - brunlig i fargen, og gir ifølge gründerne en mørk og nøtteaktig smak. Foto: Unikmat

Kanskje ikke så rart: Ifølge Forskning.no inneholder sirissmel en rekke av de samme næringsstoffene man finner i kjøtt, i tillegg til at det er mye mer miljøvennlig å produsere.

«CO 2-utslippene fra sirisser kan være 75 prosent lavere enn kyllinger, og vannforbruket kan være bare halvparten,» skriver nettsiden.

- Som et krydder

Idéen fikk de to gründerne under et arrangement på Mathallen i Oslo som het Pestaurant, der folk kunne smake på forskjellige spiselige insekter. De begynte å ta kontakt med importører, hadde lang dialog med Mattilsynet, og får nå sirissmel produsert i Thailand.

- Sirissene farmes opp, og går deretter gjennom en utvelgelsesprosess. De fryses ned, og stekes så ved 121 grader for å fjerne vannet. De dehydreres videres, før de gjennomgår en inspeksjon og males opp til sirissmel, sier den ene gründeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRÜNDERE: (Fra v.) Nicolai Hagelien og Ludvig Becker er gründerne bak sirissmelet. Foto: UnikMat
GRÜNDERE: (Fra v.) Nicolai Hagelien og Ludvig Becker er gründerne bak sirissmelet. Foto: UnikMat

Selv om det kalles siriss-«mel» kan ikke insektproduktet erstatte konvensjonelt mel.

- Sirissmel har ikke den samme bindeevnen som vanlig mel har, så vi pleier å foreslå at man heller kan bytte ut ti til tyve prosent av det vanlige melet med sirissmel. Det blir nesten som et krydder, og det kan brukes i alt fra bakverk, knekkebrød og smoothier til pannekaker og i kjøttdeig hvis man ønsker litt ekstra proteiner, sier Hagelien og Becker.

Skeptisk

SKEPTISK: Kristine Ilstad er bakeblogger og kokebokforfatter - og ikke klar for å bruke sirissmel i bakst. Foto: Christina Børding
SKEPTISK: Kristine Ilstad er bakeblogger og kokebokforfatter - og ikke klar for å bruke sirissmel i bakst. Foto: Christina Børding

Kristine Ilstad er bidragsyter på Godt, kokebokforfatter og Norges største bakeblogger. Hun er klar i sin tale når det gjelder bruk av sirisser i mat.

- Helt ærlig ville jeg aldri funnet på å bake med sirissmel. For min del er ikke tiden moden for det. Jeg har rett og slett ikke lyst til å spise insekter, og jeg tror det å bruke sirissmel hadde ødelagt lysten på kake for min del, sier Ilstad.

Hun tror det vil bli en utfordring å venne folk til tanken på å spise insekter.

- Siden det ikke er tradisjon for å spise insekter i Norge, tror jeg det kan komme til å bli en utfordring å introdusere det, sier Ilstad.

Bakebloggeren sier hun heller ville gått i en plantebasert retning.

- Miljøaspektet er et fint argument, men jeg spiser mye heller proteinrike chiafrø og bønner enn insekter, sier bloggeren som selv har eksperimentert med chiafrø i bakervarer.

Hva tenker du om å spise insekter? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?