Insekter i maten: Vil at nordmenn skal spise insektmel
For deg som ønsker litt ekstra proteiner i baksten.
- Det gir en litt mørk, fyldig og nøtteaktig smak, sier Nicolai Hagelien og Ludvig Becker til Godt.
Nei, de snakker ikke om brente hasselnøtter eller hjemmelagde knekkebrød - men mel laget av sirisser. Sammen utgjør nemlig Hagelien og Becker en duo som ønsker å få sirissmel på norske bord, og de har blant annet blitt omtalt av Horeca.
De er ikke de første som har prøvd på noe lignende: I fjor skrev Dagbladet om det norske selskapet Acheta som ønsket det samme, og Godt har tidligere skrevet om det amerikanske selskapet BittyFoods som gikk viralt på grunn av sine sirisscookies. Insekter er med andre ord (litt) i vinden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kanskje ikke så rart: Ifølge Forskning.no inneholder sirissmel en rekke av de samme næringsstoffene man finner i kjøtt, i tillegg til at det er mye mer miljøvennlig å produsere.
«CO 2-utslippene fra sirisser kan være 75 prosent lavere enn kyllinger, og vannforbruket kan være bare halvparten,» skriver nettsiden.
Idéen fikk de to gründerne under et arrangement på Mathallen i Oslo som het Pestaurant, der folk kunne smake på forskjellige spiselige insekter. De begynte å ta kontakt med importører, hadde lang dialog med Mattilsynet, og får nå sirissmel produsert i Thailand.
- Sirissene farmes opp, og går deretter gjennom en utvelgelsesprosess. De fryses ned, og stekes så ved 121 grader for å fjerne vannet. De dehydreres videres, før de gjennomgår en inspeksjon og males opp til sirissmel, sier den ene gründeren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Selv om det kalles siriss-«mel» kan ikke insektproduktet erstatte konvensjonelt mel.
- Sirissmel har ikke den samme bindeevnen som vanlig mel har, så vi pleier å foreslå at man heller kan bytte ut ti til tyve prosent av det vanlige melet med sirissmel. Det blir nesten som et krydder, og det kan brukes i alt fra bakverk, knekkebrød og smoothier til pannekaker og i kjøttdeig hvis man ønsker litt ekstra proteiner, sier Hagelien og Becker.
Kristine Ilstad er bidragsyter på Godt, kokebokforfatter og Norges største bakeblogger. Hun er klar i sin tale når det gjelder bruk av sirisser i mat.
- Helt ærlig ville jeg aldri funnet på å bake med sirissmel. For min del er ikke tiden moden for det. Jeg har rett og slett ikke lyst til å spise insekter, og jeg tror det å bruke sirissmel hadde ødelagt lysten på kake for min del, sier Ilstad.
Hun tror det vil bli en utfordring å venne folk til tanken på å spise insekter.
- Siden det ikke er tradisjon for å spise insekter i Norge, tror jeg det kan komme til å bli en utfordring å introdusere det, sier Ilstad.
Bakebloggeren sier hun heller ville gått i en plantebasert retning.
- Miljøaspektet er et fint argument, men jeg spiser mye heller proteinrike chiafrø og bønner enn insekter, sier bloggeren som selv har eksperimentert med chiafrø i bakervarer.
Hva tenker du om å spise insekter? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet!