Dette er det nye motekrydderet i matlaging
Søt, salt og trendy - og langt mer enn smågodt. Lakris kan brukes på alt fra festkaker til krydder i maten.
I de dypeste daler, under den heteste solen, på de sørligste breddegrader. Der trives lakrisplanten best. På gresk heter den glykyrrhiza, som på norsk betyr det «søt rot». Smak litt på ordet. Glykyrrhiza. Nettopp, planten er ikke bare roten til den saltsøte smaken, men også til ordet «lakris». Liquorice på engelsk. Lakrids på dansk.
- Jeg kan smake akkurat hvor lakrisen kommer fra. Det er som med kaffebønnene, du finner gode og dårlige råvarer. Selv bruker vi lakris fra Israel, Iran og Sør-Italia og henter dem fra 200 steder i disse landene, sier gründer Johan Bülow i lakrismerket med samme navn.
Dansken startet sitt kjærlighetsforhold til lakris i en alder av 23 år. Han satt seg rett og slett fore å lage «verdens beste lakris». Det kostet mange timer over grytene, men det ga avkastning. Lakrisfabrikken til 32-åringen på Bornholm har nå 85 ansatte og omsetter ifølge Aftenposten for 100 millioner kroner i året.
- Jeg tenkte at det er mye uoppdaget rundt lakrisen. Det er en stor industri, der man lager mange varer på dårlige råvarer. Jeg ville lage mindre og bedre og tilføre kvalitet, sier Bülow.
Han anbefaler å bruke lakrisekstrakt i matlagingen, som et slags krydder. Lakrisen kan for eksempel gjøre underverker med frukt og grønnsaker.
- Ta en økologisk agurk og dryss over litt kraftig råpulver av lakris. Dette er noe vi har forsøkt på trestjerners Michelin-restauranter, som har de aller ypperste kokkene. Men det er også noe man kan gjøre på eget kjøkken. Bruk lakris som kanel eller kardemomme, sier Bülow.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lakrisinteressen hans har også spredt seg utover i Skandinavia. På Steen og Strøm i Oslo har han en egen lakrisbutikk. Den svenske TV-kokken Elisabeth Johansson har gjort stor suksess med kokeboken «Lakris» og bruker lakris i alt fra festkaker til hårsjampo.
Når det kommer til godteri-lakrisen, er Skandinavia og Nederland på verdenstoppen i konsum per innbygger.
Men Johan Bülow drømmer om å bringe lakrisen ut av godteskålen og ned i grytene. I sommer anbefaler han å bruke lakriskrydder til å piffe opp desserten.
- I retter med friske bær, for eksempel bringebær, er det spesielt godt å tilpasse smaken med lakris. Det smaker faktisk riktig godt.
- Man får lyst til å spørre, kan vi lage lakris på eget kjøkken?
- Hvis du lykkes med det, ring meg! Jeg prøvde lenge på min mors kjøkken, men fant ut at vi måtte ha spesialgryter. Det var først da vi fikk det til, sier Bülow.
Selv spiser han en liten bit lakris hver morgen.
- Jeg er verdens lykkeligste mann. Jeg spiser lakris hver dag.
Faraos drink
I graven til den egyptiske faraoen Tut er det funnet krukker med lakris. Historikere mener faraoene drakk isdrinken «Mai Sus» og at de ble gravlagt med lakrisen for å kunne lage drinker også i dødsriket. Han var ikke alene. De indiske brahmaene, grekerne, romerne og babylonerne brukte også lakris for tusener av år siden.
Som medisin
Stoffet fra lakrisplanten blir fortsatt brukt i medisiner mot hoste og bronkitt, mage- og tarmproblemer, impotens og for å få sår til å gro. Men lakris er best i små doser. Det finnes eksempler på lakrisforgiftning.
Oppskriften: Lakrissyltet and
1 flaske rødvin (75 cl)
2 dl brunt sukker eller muscovadosukker
5 spiseskjeer lakrissirup
1 økologisk appelsin
2-3 andebrystfileter
Ta rødvin, sukker og lakrissirup i en gryte. Skjær appelsinen i fire og press saften ned i gryten. Legg appelsinskallet i gryten og kok laken opp til sukkeret er smeltet. Kjøl laken. Tilbered andebrystene og salaten.
Legg andebrystene i en skål og hell den kalde laken over. Sett den i kjøleskapet i 1-2 døgn med plastfolie over.
Ta filetene opp av laken og skjær dem i tynne skiver. Dryss over salt og server straks.
Kilder: Wikipedia, Forskning.no, Davis, Elizabeth A. og David J. Morris: «Medicinal uses of licorice through the millennia: the good and plenty of it«