Quinoa: Superfrøet som kan brukes i alt

FLERE TYPER: Quinoa kommer i flere varianter og farger. Den hvite er mest anvendelig. Foto: Elena Veselova/NTB Scanpix
FLERE TYPER: Quinoa kommer i flere varianter og farger. Den hvite er mest anvendelig. Foto: Elena Veselova/NTB Scanpix
Marit Sunnanå Aalrust
Marit Sunnanå Aalrust

Quinoa er en av verdens mest næringsrike planter. Fra salater til grøt, frøet er utrolig anvendelig i matlaging.

Bare noen få kvadratmillimeter stor, men quinoa er en superhelt. Et superkorn som er kommet til denne verden for å redde den. I hvert fall mener FN at det lille frøet vil spille en vesentlig part i den fremtidige matforsyningen. Hele 2013 sto i dets navn, det var det internasjonale Quinoa-året.

Quinoa finnes i 120 varianter og en rekke fargevalører, men mest vanlig er rød, sort og hvit quinoa. Frøets ferd fra Andesfjellene har enn så lenge først og fremst nådd vestlige kostholdsbevisste, som ernæringsstudenten Hanna Fjeldheim Dale. Hun er kvinnen bak den fargerike matbloggen Happy Food Stories. Mellom ovnsbakte grønnsaker, linser, erter og fisk skinner det ofte i hvit quinoa. Hanna tipper superkornet er på tallerkenen tre eller fire dager i uken. I lune salater, i stedet for ris eller poteter, eller som mel i bakervarer.
– For det første er den utrolig anvendelig, for det andre er den utrolig næringsrik, sier hun og lar alle næringsstoffene falle lett i munnen:

– Frøet inneholder alle de ni aminosyrene som gjør det til et komplett protein. Spesielt attraktiv er aminosyren isoleucin. Den har mye bra mineraler, langsomme karbohydrater, i tillegg til å være rik på jern og fiber. Samtidig er den glutenfri, som mange bryr seg om i dag.

Historien om quinoa er like innholdsrik som frøene. Den var inkaindianernes gull, viktig i matforsyningen, men også i rituelle sammenhenger. Da spanjolene kom tok de med seg potet og tomat, mens det mystiske frøet fikk være igjen, sammen med resten av den raserte kulturen, inntil nå.

BLOMKÅLSNACKS: Lag sunne og smaksrike lapper med blomkål og quinoa. Klikk her for oppskrift. Foto: Julie Ilona Balas
BLOMKÅLSNACKS: Lag sunne og smaksrike lapper med blomkål og quinoa. Klikk her for oppskrift. Foto: Julie Ilona Balas

Hanna oppdaget quinoa først for rundt tre år siden, og la spesiell elsk på den hvite varianten med en litt mildere nøttaktig smak og noe mykere konsistens etter rundt 12 minutters koking.

– Hvit quinoa passer til mer enn rød. For eksempel er den veldig god å lage grøt av, sier hun.

Det eneste skåret i gleden den matglade finner, er globaliseringens konsekvenser. Frøets popularitet har enn så lenge ført til økte priser i hjemlandene, slik at færre har råd til kornet de alltid har spist. Mulighetene er derimot store. Quinoa kan dyrkes selv i karrig jord, i alt fra fire minusgrader opp til 38 plussgrader. Den er ikke et superkorn for ingenting.

Stor slekt

Selv om quinoa omtales som et frø, har den nærere familiebånd til spinat og rotgrønnsaker.

Kornjuvel

Quinoa har vært en favoritt blant stjernene hekta på supermat i flere år. Nå har kornet fra Andesfjellene fått en utfordrer. Det damer som Gwyneth Paltrow og Victoria Beckham nå bejubler er kornet Teff fra Etiopia, som skal ha like mange gode kvaliteter som quinoaen, ved siden av store mengder kalsium.

Mango- og avokadosalat

2 pers

En stor mango

En avokado

1/2 rød paprika

1/2 chili

1 dl kokt hvit quinoa

3 gode never rucola

2 ss sesamfrø

Olivenolje

Sitron / lime

Pepper

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?