Drops-dronningen: Maayan Zilberman gjør suksess med luksusdrops

10. august 2018Aktuelt
DROPSDRONNINGEN: Maayan Zilberman har fått stor oppmerksomhet for sine luksusdrops. Foto: Pontus Hook/VG
DROPSDRONNINGEN: Maayan Zilberman har fått stor oppmerksomhet for sine luksusdrops. Foto: Pontus Hook/VG

Maayan Zilberman har allerede tatt over Instagram med luksusdropsene sine. Nå skal hun ta over resten av verden - kanskje.

– Bestefar og jeg eksperimenterte masse på kjøkkenet: Vi lagde «trylledrikker», som «mynte»-yoghurt med tannkrem, og brød i alle slags farger. Han fikk meg til å tenke at det ikke fantes regler på kjøkkenet, noe som har fått meg til å elske å bryte regler fortsatt, og se på ingredienser som kunstmateriale.

Maayan Zilberman snakker rolig over telefonen fra studioet sitt i Brooklyn, New York. Her, under selskapet sitt Sweet Saba, lager hun skulpturelle drops formet som edelstener, krystaller, leppestifter og kassetter. Hvert drops er håndlaget fra start til slutt: Fra formene hun heller sukkerblandingen i, til de spiselige fargene hun pensler på lagvis til slutt.

Det siste året har hennes spiselige kunstverke spredt seg på både sosiale medier og i store publikasjoner som Vogue og The New York Times. I mai samarbeidet hun med Versace, slik at stjernene kunne spise dropsene hennes på Donatellas etterfest under den glamorøse Met Gala-en. Og alt startet på kjøkkenet hjemme hos bestefaren.

– Det er derfor jeg har kalt selskapet mitt Sweet Saba. «Saba» betyr «bestefar» på hebraisk. Det er min måte å holde minnet hans i live på, forteller hun.

SWEET SABA: Selskapets navn er til minne for bestefaren til Zilberman. Foto: Pontus Hook/VG
SWEET SABA: Selskapets navn er til minne for bestefaren til Zilberman. Foto: Pontus Hook/VG

Motesuksess

Zilberman ble født i Israel, men flyttet etter noen år til Vancouver i Canada. Der begynte kjærligheten for kunst å vokse fram - så mye at hun begynte å skulke skolen for å kunne holde på med lidenskapen sin. Til slutt fortalte en av lærerene hennes at det fantes universiteter der hun kunne drive med kunst på heltid.

– Jeg trodde ikke det var sant. Husk - dette var før Internett, ler hun.

Hun søkte på kunstskole i New York, kom inn, og flyttet til det som ble hennes nye hjemby. Her møtte Zilberman noen «businessfolk» som skulle starte et undertøysselskap. De spurte om hun ville designe kolleksjonen, noe hun gjorde - selv om hun ikke var interessert i undertøy.

– Men jeg var 19-20 år og hadde ingen andre alternativer akkurat da, sier kunstneren.

Zilberman endte opp med å like utfordringen - og startet like godt sitt eget undertøysbyrå med en venn, The Lake & Stars. Da begynte ballen å rulle: Motemagasinet Vogue skrev om deres første kolleksjon, de hadde moteshow - og Sarah Jessica Parkers karakter Carrie Bradshaw brukte undertøyet i den første Sex & Singelliv-filmen. Deretter fulgte samarbeid med Urban Outfitters og H&M, ifølge New York Times. Alt mens hun hadde fortsatt å eksperimentere på kjøkkenet på si. Men med suksess kommer utfordringer.

– Det er utrolig vanskelig å være kreativ samtidig som du vil at selskapet ditt skal vokse. Du er nødt til å strømlinjeforme produktene mye mer, du må ha flere basisvarer, og det var utfordrende for oss siden kundene våre ikke ville at vi skulle gjøre det. De ville kjøpe varene våre sånn de var, men ikke nok til at vi kunne vokse.

DROPS I ALLE FASONGER: Zilberman er kjent for sine kreative måter å lage drops på. Alt er laget fra bunn, til og med de spiselige fargene hun maler dropsen med. Foto: Pontus Hook/VG
DROPS I ALLE FASONGER: Zilberman er kjent for sine kreative måter å lage drops på. Alt er laget fra bunn, til og med de spiselige fargene hun maler dropsen med. Foto: Pontus Hook/VG

Glamourdrops

Zilberman oppløste selskapet, og innså etter hvert at det var vel så mye penger i matbransjen. Hun hadde alltid laget kakeskulpturer som en hobby, men da hun begynte å poste dem på Instagram fikk hun bestillinger fra både personer og til eventer.

Hun begynte å lage skulpturelle drops - av typen hun nå har blitt kjent for: Store fargerike krystaller i forskjellige teksturer med smak av vannmelon, delikate små appelsinskiver infusert med C-vitamin, og en hel kolleksjon med dropsringer (av den mer glamorøse sorten enn folk flest husker fra barndommen) inspirert av Edens hage med fikenblader, lepper - og selvfølgelig slanger. For å nevne noe. Prosessen lærte hun av seg selv etter utallige timer på YouTube.

Etter en lengre pop-up i et galleri i Meat Packing District fikk hun masse pressedekning, og ballen begynte nok en gang å rulle: Plutselig lagde hun drops for skodesigner Jimmy Choo, Adam Selman og Golden Globes.

Vokse eller ikke vokse ...

Dropsene til Maayan Zilberman ser ut som små kunstverk. Ingen av dropsene er like, verken i fasong eller farge. Som også er noe av grunnen til at de koster mer enn den gjengse dropspose fra nærbutikken.

– Jeg ser på dropsene mine som små malerier. Det meste godteriet på markedet er veldig flatt, mens mine drops har mange «lag».

Selv beskriver hun dropsene sine som «magiske og gåtefulle», og hun tror at det er noe av det som gjør folk interesserte i dem.

– De skinner og reflekterer lys. Og alle kan like godteri, uansett alder, sier Zilberman.

Nå holder hun på med innspillingen av et hemmelig TV-prosjekt, der hun skal reise rundt og se på forskjellige godteriteknikker. Hvor og når det kommer, kan hun ikke svare på. Hun skal også selge en stor julekolleksjon på det kjente varehuset Neiman Marcus, noe som blir første gang dropsene hennes selges i stor skala.

Som i motebransjen, blir gründeren nok en gang konfrontert med valget om å vokse eller å forbli en mindre aktør.

– Jeg ser jo andre gjøre det - vokse og få en stor økonomisk gevinst. Men det tilfører mye mer press, og på ett vis jobber du for noen andre. Det er ikke nødvendigvis det lykkeligste valget.

Andre som driver med «high-end»-godteri:

Sugarfina
Luksus-godteri-firma startet av paret Rosie O'Neill og Josh Resnick. De har nå mer enn 24 butikker i USA og Canada, og endte opp med en venteliste på 18.000 personer da de lanserte gummibjørner med rosévinsmak. De har også lansert et begrenset opplag champagneinfuserte gummibjørner dekorert med 24-karats gullflak. Pris: 826 kroner for omlag 400 gram.
Foto: Sugarfina
Sugarfina Luksus-godteri-firma startet av paret Rosie O'Neill og Josh Resnick. De har nå mer enn 24 butikker i USA og Canada, og endte opp med en venteliste på 18.000 personer da de lanserte gummibjørner med rosévinsmak. De har også lansert et begrenset opplag champagneinfuserte gummibjørner dekorert med 24-karats gullflak. Pris: 826 kroner for omlag 400 gram. Foto: Sugarfina
Botanic Bakery
Nederlandske Kristel van Valkenhoef jobber til daglig som modell i New York, men lager kaker og konfekt ved siden av karrieren under navnet «Botanic Bakery». Hennes utrolige geode-drops har blitt skrevet om av blant annet Vogue og Harper's Bazaar Spain, i tillegg til at hun har laget spiselige krystaller for blant annet motegiganten Viktor+Rolf.
Foto: @botanicbakery
Botanic Bakery Nederlandske Kristel van Valkenhoef jobber til daglig som modell i New York, men lager kaker og konfekt ved siden av karrieren under navnet «Botanic Bakery». Hennes utrolige geode-drops har blitt skrevet om av blant annet Vogue og Harper's Bazaar Spain, i tillegg til at hun har laget spiselige krystaller for blant annet motegiganten Viktor+Rolf. Foto: @botanicbakery
Karamelleriet
«Den utrolige duften av nylaget karamell som siger ut av denne butikken er grunn nok til å gå inn.» Dette skriver Vogue om den danske karamellbutikken Karamelleriet by Ipsen/Vigel som ligger i København. Siden 2006 har de laget håndlagde karameller med smak av alt fra kokos og malt, til lakris og mint.
Foto: @karamelleriet
Karamelleriet «Den utrolige duften av nylaget karamell som siger ut av denne butikken er grunn nok til å gå inn.» Dette skriver Vogue om den danske karamellbutikken Karamelleriet by Ipsen/Vigel som ligger i København. Siden 2006 har de laget håndlagde karameller med smak av alt fra kokos og malt, til lakris og mint. Foto: @karamelleriet

Kilder: Forbes.com, Sugarfina.com, New York Post.

Publisert: 10.08.2018 kl. 11:39
Oppdatert: 13.08.2018 kl. 12:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?