Gennaro Contaldo: – Jamie er som mitt sjette barn

24. mai 2018Aktuelt
SAMARBEIDSPARTNERE: Gennaro Contaldo og Jamie Oliver har jobbet sammen siden Oliver var 15 år gammel. Foto: Frode Hansen/VG
SAMARBEIDSPARTNERE: Gennaro Contaldo og Jamie Oliver har jobbet sammen siden Oliver var 15 år gammel. Foto: Frode Hansen/VG

Mentoren til Jamie Oliver har et helt spesielt forhold til kokken.

Hvis du har sett på noen av matprogrammene til superkjendis Jamie Oliver, har du mest sannsynlig også sett hans mentor, Gennaro Contaldo (69). I tillegg til å være kjent fra Olivers programmer, har Contaldo selv gitt ut flere kokebøker, hatt sitt eget matprogram på BBC Two, «To grådige italienere», med Antion Carluccio - og har vært med å åpne restaurantkjeden Jamie's Italian.

– Jamie er som mitt sjette barn. Han står veldig nært hjertet mitt, sier Contaldo til Godt.

Kokken har vært i Oslo i forbindelse med at Jamie's Italian på Aker Brygge feirer ett år. Mens Jamie Oliver står i restauranten og prater med ansatte, fyker Contaldo rundt på kjøkkenet og serverer retter til gjester som også spør om selfies.

Den siste tiden har det stormet rundt restaurantkjeden. I februar ble det kjent at flere av restaurantene i England måtte legges ned da restaurantkjeden satt med en gjeld på totalt 71,5 millioner britiske pund.

Contaldo sier at høye priser spilte inn i nedleggelsene.

– Folk ble litt redde etter Brexit. Alt vi kjøpte inn kostet nesten dobbelt så mye, og vi holdt likevel på alle restaurantene våre. Noen av dem gjorde det bra, men vi begynte sakte å innse at noen hadde for høy leie. Hvis du har en kurv med epler, så fjernet vi de som ikke var så gode.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AV GAMLESKOLEN: Contaldo sier han er nødt til å jobbe. – Jeg blir 25 år når jeg er på kjøkkenet. Foto: Frode Hansen/VG
AV GAMLESKOLEN: Contaldo sier han er nødt til å jobbe. – Jeg blir 25 år når jeg er på kjøkkenet. Foto: Frode Hansen/VG

– Så dere stengte «de dårlige eplene»?

– Ja, men det var ikke noe som var dårlig eller at maten ikke var god. Prisene ble bare ville siden prisene økte, og vi prøvde å holde restaurantene gående på grunn av de som jobbet der. Men vi måtte reorganisere.

– Hvis vi skulle betalt det huseieren ville ha, hadde vi ikke tjent noe. Til slutt måtte vi si «nå er det nok». Men vi beholdt alle de ansatte og flyttet dem til andre restauranter.

Han fortsetter:

– Jeg er en romantisk mann. Jeg vet om hver eneste restaurant vi har, og møter så mange fine kokker. Så selvfølgelig kjenner du på det. Men vi måtte reorganisere oss. Hvis du spør om jeg angrer, er svaret nei, for jeg angrer ikke på noe.

– Er du noensinne bekymret over å holde på kvaliteten når dere har så mange restauranter?

– Nei, vi trener [kokkene] til å holde en viss standard. Og vi forteller det til dem, og vi trener, trener, trener. Og de holder standarden, sier kokken.

Skal tidlig krøkes

Gennaro Contaldo startet matkarrieren allerede som en ung gutt i Italia. Faren hans var linselger, og en dag tok han med seg tretten år gamle Gennaro til nabolandsbyen. Gennaro ble plassert på en restaurant for dagen, og forelsket seg i matlaging. Da han ble eldre reiste han rundt i Italia for å lære seg mer italiensk kokekunst, før han til slutt endte opp i London. En opplevelse som var spesiell for den da unge mannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK FYKEN: Contaldo nektet å lage en «dårlig carbonara» som ung kokk i London - og fikk følgelig sparken. Foto: Frode Hansen/VG
FIKK FYKEN: Contaldo nektet å lage en «dårlig carbonara» som ung kokk i London - og fikk følgelig sparken. Foto: Frode Hansen/VG

– London var så rart. Jeg følte alle spiste dritt. Alle restaurantene lagde for eksempel elendig carbonara, og en gang ble jeg til og med sparket fordi jeg ikke ville lage carbonara med masse béchamel (hvit saus, journ.anm.), sier kokken engasjert.

Til slutt endte han opp hos på restauranten Neal Street sammen med personen som skulle bli hans med-programleder, Antonio Carluccio. Contaldo blir stille når navnet nevnes.

– Antonio gikk bort i fjor. Jeg savner han så utrolig mye.

Han retter seg opp og begynner å fortelle ivrig om alle de kjente navnene som besøkte restauranten, som Diana, prins Charles og Robert de Niro.

Skulle bli berømt

Før det en dag banket på døren en tidlig morgen og en 15 år gammel Jamie Oliver stod utenfor døren.

– Han hadde null jobberfaring, men ville lære seg å lage italiensk mat. Han jobbet til ett på natten, og kom tilbake klokken fem om morgenen. Han ble min beste venn, smiler Contaldo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOM EN SØNN: Gennaro Contaldo har fem barn fra før av - og ett ekstra i Jamie Oliver. Foto: Frode Hansen/VG
SOM EN SØNN: Gennaro Contaldo har fem barn fra før av - og ett ekstra i Jamie Oliver. Foto: Frode Hansen/VG

Én dag erklærte Oliver at han hadde drømt at han skulle bli berømt og åpne restauranter i England, og etter hvert hele verden. Og han ville ha med seg Gennaro på ferden.

– Han sa at han hadde sett hvor hardt jeg jobbet, og ville at jeg skulle slippe å jobbe så mye.

Contaldo tar en pause, og ser seg rundt i lokalet.

– For en løgner! ler han.

Publisert: 24.05.2018 kl. 08:04
Oppdatert: 25.05.2018 kl. 09:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?