Ukens matblogg: Hjemmelaget marsipan til jul

18. desember 2014Aktuelt
EKTE SMAK: Hjemmelaget marsipan smaker mye bedre enn butikk-marsipan, bare husk å skolde mandlene dagen før du skal lage marsipan. Foto: Thea Olsen Bolstad
EKTE SMAK: Hjemmelaget marsipan smaker mye bedre enn butikk-marsipan, bare husk å skolde mandlene dagen før du skal lage marsipan. Foto: Thea Olsen Bolstad

Marsipan dyppet i sjokolade er perfekt julegodt du kan lage sammen med barna. Alt du trenger er fire enkle ingredienser. 

Ukens matblogger Thea Olsen Bolstad (18)Er skoleelev Nordahl Grieg videregående skole og matblogge.Bor i Bergen.Favorittråvaren er sjokolad.Nå i julen liker jeg å bake sammen med venner og familie.Blogg: Mylittlekitchen-thea.blogspot.no med oppskrifter som er enkle å lage og med steg for steg bilder.Foto: Amalie Bolstad
Ukens matblogger Thea Olsen Bolstad (18)Er skoleelev Nordahl Grieg videregående skole og matblogge.Bor i Bergen.Favorittråvaren er sjokolad.Nå i julen liker jeg å bake sammen med venner og familie.Blogg: Mylittlekitchen-thea.blogspot.no med oppskrifter som er enkle å lage og med steg for steg bilder.Foto: Amalie Bolstad

– Marsipan er gøy og sosialt å lage sammen med andre til jul, sier ukens matblogger Thea Olsen Bolstad til Godt.no.

– Hele familien kan være med å forme ulike figurer og dyppe i sjokolade. Du kan for eksempel lage marsipangrisen til julegrøten selv eller gi bort hjemmelaget marsipan som en spiselig julegave, oppfordrer hun.

– Jeg pleier alltid å lage marsipan til jul, både med og uten sjokoladetrekk slik at det er noe for alle. Og så former jeg marsipanen til små, søte figurer, slik at marsipanen ble litt mer spennende, det er alltid populært, sier Thea.

– Det er jo så enkelt å lage. Men det viktig er at mandlene er helt tørre etter skoldingen før du lager mandelmel av dem. Ellers så er det egentlig bare å kjøre ingrediensene sammen, forklarer hun.

Mandlene må skåldes og tørkes minst ett døgn. Thea bruker 40–60 minutter på å lage marsipan, forme og dyppe i sjokolade.

Les bloggen til Thea her, og følg henne på Facebook og Instagram også.

Ingredienser til 1 kilo marsipan

  • 500 g mandler
  • 500 g melis
  • 2 eggehviter
  • 1 plate sjokolade til dypping, mørk eller lys

Fremgangsmåte første dag

Kok opp vann i en kjele. Slipp mandlene oppi når det koker, og la dem ligge i omtrent 10 minutter til skallet blir løst. Legg mandlene utover et kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at skallet faller av. Når du har fjernet alt skall og mandlene er blitt glatte og hvite, legger du dem over på et nytt kjøkkenhåndkle og lar dem tørke til neste dag.

Fremgangsmåte andre dag

Ha mandlene i en hurtigmikser. Kjør til mandlene er malte. Finmal eller grovmal mandlene etter hvor grov du vil ha marsipanen.

Tilsett eggehvitene og melis. Kjør til en fast masse i mikseren. Kna alt sammen til en klump med marsipan. Oppbevar marsipanen kjølig i en pose hvis du ikke skal bruke den med en gang, ellers tørker den ut.

Da er marsipanen klar til å formes. Du kan bruke noen små former til å forme marsipanen i ulike figurer.

Marsipanen kan dekkes med sjokolade eller spises som den er. Selv synes Thea at marsipan smaker best sammen med mørk sjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad og dypp marsipanen i den flytende sjokoladen.

Legg de ferdigdekkede bitene på et bakepapir og sett dem i kjøleskapet for å stivne.

Flere juleoppskrifter

Publisert: 18.12.2014 kl. 09:06
Oppdatert: 18.12.2014 kl. 11:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?