Her er den aller siste kaffetrenden

15. januar 2015Aktuelt
TRENDY KAFFE: Flat white tar nå USA med storm, og er en favoritt blant kaffeelskere som liker kaffedrikker med sterkere smak av kaffe. Foto: Starbucks
TRENDY KAFFE: Flat white tar nå USA med storm, og er en favoritt blant kaffeelskere som liker kaffedrikker med sterkere smak av kaffe. Foto: Starbucks

Er det en kaffe latte? Er det en cappuccino? Nei, det er en flat white. Bli kjent med drikken som har blitt årets første «kaffe-snakkis».

Først var det vekkerklokkekaffe, så var det kaffe med smør. Nå kommer enda et tilskudd til årets kaffetrender: Flat white-kaffe.

I begynnelsen av januar har det nemlig vært oppstandelse på nettet rundt kaffedrikken etter at den amerikanske kaffegiganten Starbucks tok den inn på menyen i USA.

Flat white har imidlertid eksistert i Australia i over 35 år og blir omtalt som deres svar på kaffe latte. Ved første øyekast ser nemlig flat white ut som en hvilken som helst melkebasert kaffedrikk, men skiller seg ut med en mer dominerende kaffesmak.

En sterk kaffe latte

Flat white lages ved at en dobbel espresso-shot toppes med mykt melkeskum. Kaffekoppen skal kun romme mellom 150 og 175 milliliter, noe som gjør at melkemengden blir mye mindre enn i for eksempel en kaffe latte eller en cappuccino.

Forskjellen mellom en flat white og den mer kjente cappuccinoen ligger også i skummet.

– Mens en cappuccino gjerne har rundt to centimeter med skum, er skumlaget til en flat white på under én centimeter, forklarer Ingrid Johansen, tidligere barista og markedskonsulent i kaffebrenneriet Solberg&Hansen.

– Dette gir den en svært tydelig kaffesmak, nesten som en veldig sterk kaffe latte. I tillegg er det mye enklere å lage latte art når skumlaget ikke er så tykt. Derfor er white flat-kaffer ofte dekorert, fortsetter hun.

KAFFEKUNST: Både søte hjerter og mer avanserte motiver er vanlig å se i kaffekoppen når du kjøper melkebaserte drikker i dag. Foto: Annemor Larsen/VG
KAFFEKUNST: Både søte hjerter og mer avanserte motiver er vanlig å se i kaffekoppen når du kjøper melkebaserte drikker i dag. Foto: Annemor Larsen/VG

Kan slå an i Norge

I Norge er flat white er allerede å finne på menyen til blant annet kaffekjeden Espresso House. Jan Abrahamsen er general manager i Starbucks Norge, og forteller at de også har innlemmet flat white på menyen i januar. Starbucks-sjefen tror det er flere grunner til at flat white-kaffe plutselig har blitt trendy.

– Først og fremst er navnet enkelt å huske. Flat white-kaffen har også en praktisk størrelse, i tillegg til at det er en fin mengde melk for dem som synes en kaffe latte blir for svak, sier Abrahamsen.

Kaffeekspert Ingrid Johansen synes det er spennende at den amerikanske kaffegiganten har tatt flat white inn på menyen.

– Foreløpig har ikke flat white vært så veldig stort her, så det er spennende når nye utenlandske trender kommer til Norge. Jeg tror absolutt at flat white kan slå an i Norge. Kanskje særlig siden det ikke er like mektig som en kaffe latte. Sistnevnte er jo som et måltid i sammenligning, sier Johansen.

Fra Australia

Kaffedrikken oppsto opprinnelig i Australia på 1980-tallet, og det råder lite tvil om at australiere har holdt kaffedrikken tett til brystet lenge. I et intervju med matsiden Grubstreet i 2011 fortalte nemlig Wolverine selv (Hugh Jackman) at han serverer flat white på sin New York-baserte kaffebar, Laughing Man Coffe & Tea.

Såpass tett er forholdet mellom mann/kvinne og flat white at det har oppstått en stor krangel rundt akkurat hvor kaffedrikken kommer fra.

– Noen hevder den kommer fra Australia, mens andre sier den stammer fra New Zealand. Nå har en vel kommet frem til at den i hvert fall kommer fra Australasia, sier Johansen.

Publisert: 15.01.2015 kl. 09:32
Oppdatert: 16.01.2015 kl. 09:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?