Jamie Olivers tips for å leve lengre og bli lykkeligere

4. september 2015Aktuelt
NYTT LIV: Jamie Oliver reiste verden rundt for å finne ut hva de som lever lengst og best spiser. Det fant han - og fikk med seg mange andre gode tips på veien. Foto: Jamie Oliver/TV 6.
NYTT LIV: Jamie Oliver reiste verden rundt for å finne ut hva de som lever lengst og best spiser. Det fant han - og fikk med seg mange andre gode tips på veien. Foto: Jamie Oliver/TV 6.

TV-kokk Jamie Oliver endret kosthold for et nytt og bedre liv. Nå vil han hjelpe folk til å leve lengre ved hjelp av hjernevasking.

Den britiske kokken Jamie Oliver har laget TV i over 17 år. Det har dreid seg mye om god mat, men han har også vært en ivrig talsmann for sunt kosthold - både hjemme og i den britiske skolen. Det at han nå har laget et program om en fullstendig sunn livsstil og maten som inngår i denne, er altså ikke helt ute av karakter og slettes ikke tilfeldig.

- I 15 år har vi laget TV etter magefølelsen, forteller TV-kokken på telefon fra England og fortsetter:

- Vi har gjort det vi syns er spennende, samtidig som vi hele tiden har snakket med folk og prøvd å lytte som best vi kan til seerne våre. Men i bunn og grunn har vi ikke egentlig visst helt sikkert om ting kom til å fungere.

For to år siden begynte Olivers team å jobbe med å analysere brukerdata via nettsiden JamieOliver.com og YouTube-kanalen, som henholdsvis har to millioner besøkende i uken og to millioner abonnenter. De har blitt kjent med sitt publikum på en helt annen måte og oppdaget uvurderlig informasjon: Hva mønstrene og rutinene deres er, hva de begeistres av og ikke minst hva som bekymrer dem. Nettopp dette er grunnen til at de har laget det nye programmet «Jamie's Super Foods».

Det folk vil ha

Oliver var egentlig godt i gang med å lage en kokebok om vegetarmat, for det var det de følte at var det neste store. Men så viste det seg at det folk er interessert i er hva man skal spise i hverdagen for å leve godt, og leve lenge. De måtte se på hele bildet. Så de bestemte seg for at de måtte snakke med folk som lever godt, og lenge. De måtte snakke med folk som er virkelig lykkelige, de som ler og prater og danser og synger og deltar i livet. Og så skulle de lage en enkel guide til et godt liv, en man faktisk kan leve etter.

- Så da landet dere på «supermat»?

- Bare så det er sagt, vi snakker ikke om «supermat» slik det blir snakket om i media, sånn at et bær eller en grønnsak er en supermat, forklarer Oliver.

- Det finnes ikke en supermat. Men når du begynner å legge forskjellig bra mat sammen på en tallerken kan vi begynne å snakke om et supermåltid. Det er denne supermaten vi snakker om. Kombinasjonen. Det er det som er supermat.

Kokken forteller at dette er det vanskeligste TV-programmet han har laget og den vanskeligste boken han har skrevet hittil. Supermatspillets regler er nemlig kompliserte, men de må allikevel presenteres på en måte som er tilgjengelig, rimelig, digg og enkelt. (Vanligvis lager Oliver ti oppskrifter på en dag når han skriver kokebøker, men for å få dette riktig ble det bare to til tre om dagen.)

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOMBINASJON: Det er kombinasjonen av gode, sunne matvarer som blir supermat, i følge superkokk Jamie Oliver. Foto: Matt Russell/Jamie Oliver Enterprises Limited ©2015.
KOMBINASJON: Det er kombinasjonen av gode, sunne matvarer som blir supermat, i følge superkokk Jamie Oliver. Foto: Matt Russell/Jamie Oliver Enterprises Limited ©2015.

Det siste halvannet året har Jamie Oliver reist verden rundt for å finne ut hvordan man kan leve et godt, langt og lykkelig liv. Han har vært på italienske Sardinia og greske Ikaria, i japanske Okinawa, i Loma Linda i California og i Nicoya på Costa Rica. Alle disse stedene faller inn under det som heter «Blue Zones». Blue Zones startet som et National Geographic-prosjet for ti år siden, da magasinet i samarbeid med Dan Buttner dro ut på leting etter steder i verden der folk «lever lengre bedre». De fant frem til fem steder i verden der folk gjennomsnittlig lever ti år lenger enn i store deler av den vestlige verden, i tillegg er det mer enn ti ganger så mange på disse stedene enn i USA som blir over 100 år gamle.

- Et sunt liv er et aktivt liv. Og et sunt kosthold er et variert kosthold, sier TV-kokken.

- Ingen av de tingene høres kanskje hverken nytt eller revolusjonerende ut. Men det er virkelig det det handler om. De menneskene vi traff spiste masse grønnsaker. De spiste mindre kjøtt og fisk, kanskje bare en gang i uken. De spiser veldig variert vegetarmat. Og så er de mye ute. Og sammen med mennnesker. Og så har de hager.

- Det er faktisk et av de beste tipsene jeg kan gi videre. Skaff deg en hage. Det er god og billig mat. Masse næring, også er det bra trening. Det er det nærmeste man kommer pilates-trening uten å gå på studio. Og mye bedre for deg for det er naturlige bevegelser, og du er ute samtidig. Hagearbeid forhindrer faktisk benskjørhet, det holder deg myk og fleksibel. Det skulle vært på resept for alle over 35 år. I tillegg er det et meditativt aspekt ved det. Det er sånn mekanisk arbeid som tillater at tankene flyter ut. Og så blir man en del av skaperverket. Og det er godt for sjelen.

Ny livsstil, nytt liv

Mens han laget TV-programmet studerte kokken også ernæring, og har endret sitt eget kosthold. Han har aldri spist spesielt usunt, men det har dreid seg mye rundt middelhavsmat. Som har vært tilgjengelig - og kanskje i overkant «comforting». Og selv om han har levd sunnere enn mange, har han fortsatt hatt en del å gå på.

Han har for eksempel begynt å spise mindre poteter. For selv om poteten er sunn nok, så bør den ikke være en av dine «fem om dagen» hver dag fordi det er mye stivelse i den. Han bytter den ut med søtpotet, som er mye bedre for deg. Han har begynt å spise mer nøtter - en håndfull nøtter om dagen, enten i en salat, en wok eller bare som snacks. Han jobber mot å spise frokost hver dag. Det og å få nok søvn er de to tingene han selv sliter mest med for å få balanse i sitt eget liv.

- Det er ikke tull at frokost er dagens viktigste måltid. Hvis du ikke spiser frokost har du tre ganger så stor sjanse for å bli overvektig. Jeg elsker sånne finurlige fakta. Det hjelper meg til å bli mer kynisk. Mer «ninja» i hvilke valg jeg må ta, sier Oliver.

Rytme er det som skal til

Han advarer folk mot å tro på alt de leser i media. Mange journalister slår opp saker som er små snitt av hele bildet, en liten del av en større undersøkelse. Skal du velge noe bort eller legge noe til kostholdet ditt bør du gjøre grundig research. Og det er nettopp det han har drevet med den siste tiden.

- For å endre livsstil er det beste tipset rytme. Mønstre. Det er det som skal til for at du skal kunne endre livsstil. Du må gjøre ting igjen og igjen. Få det til å bli rutine. Derfor sier jeg ting om igjen og om igjen og om igjen. Jo mer du hører noe, jo mer tro du på det. Jeg vil hjernevaske folk til å begynne å spise bedre. Det gjør jeg ved å gjenta meg selv med glede og lidenskap - og selvfølgelig med fakta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENDA SUNNERE: Selv om Oliver i mange år har vært talsmann for en sunnere livsstil, har han det siste havlannet året tatt enda flere grep på privaten for nettopp å leve sunnere. Foto: Jamie Oliver/TV6.
ENDA SUNNERE: Selv om Oliver i mange år har vært talsmann for en sunnere livsstil, har han det siste havlannet året tatt enda flere grep på privaten for nettopp å leve sunnere. Foto: Jamie Oliver/TV6.

- Men blir det ikke kjedelig?

- Nei. Det handler ikke om å bli kjedelig. Bare å innføre struktur og noen regler i leken. For det første handler det om å gjøre hverdagen og det å spise godt til en god opplevelse i seg selv. For det andre er det ikke sånn at man ikke kan skeie ut innimellom. Du kan godt blir kjempefull i din venninnes utdrikningslag eller gå ut og ta en fredagspils. Det kan jo faktisk til og med hende at du får mer glede av slike ting hvor du føler at du tar riktigere valg i hverdagen.

- Hvordan får vi det til?

- Det starter i butikken. Hvis vi ikke kjøper det inn, spiser vi det ikke. Det handler om å velge de sunne alternativene og å komme inn i mønstre hvor vi tar gode valg. Det har vært superinspirerende å treffe folk som er 108 år. De er skikkelig vintage. Man må bare beundre og respektere dem. Men de er ikke en del av en hemmelig klubb. Alle kan leve som dem. Det er bare å forandre hjemmet ditt. Du kan kanskje ikke flytte dit eller endre byen eller landet ditt. Men du kan endre hjemmet ditt.

Faktumet at de menneskene Oliver og teamet har snakket med lever på andre steder enn oss, i andre miljøer og klimaer har ingen ting å si. Vi kan like gjerne leve som dem her hjemme. Ingenting av det de har er ting vi ikke har tilgang til.

- Har du gjort noen endringer i dine egne matvaner etter at du laget dette programmet?

- Jeg har blitt kjempeforelsket i tofu. Det er mye lettere å lage enn man skulle tro, og så er det mye bedre om man lager det selv. Og sylting og fermentering; det er en super måte å få frem smaker på. Og så er det bra for fordøyelsen.

Jamie Olivers guide til et godt - og langt - og lykkelig liv:

I løpet av det siste halvannet året har Oliver kommet frem til at det er (i hvert fall) åtte ting som skal til for at vi skal leve et godt liv. Det er:

1. Sov godt

2. Spis frokost

3. Beveg på deg. Vær aktiv.

4. Bli mer analog.

5. Vær mer sosial.

6. Le mer.

7. Spis variert.

8. Få deg en hage. «Grow some shit!»

Publisert: 04.09.2015 kl. 14:58
Oppdatert: 06.11.2015 kl. 12:26


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?