Disse matvarene bør du ikke oppbevare i kjøleskapet

10. mai 2014Aktuelt
PÅ KJØKKENBENKEN: Både avokado og tomater smaker faktisk aller best når de får ligge på kjøkkenbenken og ikke i kjøleskapet. Foto: NTB Scanpix
PÅ KJØKKENBENKEN: Både avokado og tomater smaker faktisk aller best når de får ligge på kjøkkenbenken og ikke i kjøleskapet. Foto: NTB Scanpix

Her er ti matvarer du heller skal la ligge på kjøkkenbenken eller i skapet.  

Kjøleskapet er der vi oppbevarer alt av ferskvarer: Kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, juice og meieriprodukter. Vi tenker gjerne at alt holder seg bedre i kjølige temperaturer, men det er ikke alltid tilfelle. Frukt og grønt kan faktisk miste smak eller få kortere holdbarhet ved å ligge kjølig i grønnsaksskuffen.

– En god tommelfingerregel er å tenke at de grønnsakene som i utgangspunktet er vant til varmt klima bør holdes unna kjøleskapet. De blir som regel ikke dårlige av å ligge fremme i romtemperatur, sier kokk Lise Finckenhagen til Godt.

Det er kanskje så enkelt, men likevel er det fort gjort å legge det meste av ferske varer i kjøleskapet.

Inspirert av det amerikanske nettstedet Huffingtonpost har derfor Godt laget en oversikt over ti matvarer som trives aller best utenfor kjøleskapet.

Tomater

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Synes du smakløse tomater er noe av det kjedeligste som finnes, bør du unngå å oppbevare dem kaldt. Tomater som har ligget i kjøleskapet mister nemlig smak, og kan i tillegg bli melne. Den kalde luften i kjøleskapet bremser modningsprosessen og modning er det som gir tomater mer smak.

– Smaken på tomatene kommer bedre frem når de ligger ute. Server dem alltid romtemperert, sier Lise Finckenhagen.

Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, istemmer at tomatene helst bør ligge i en skål på kjøkkenbenken.

– Tomat får en helt annen sødme hvis den får ligge i romtemperatur. De holder seg dessuten bra i flere dager, slik at du kan ha fremme tomatene du skal bruke de nærmeste dagene, sier hun.

Banan

Foto: Ole-Martin Grav/VG
Foto: Ole-Martin Grav/VG

Banan er kanskje den frukten som oftest oppbevares feil. Den gule frukten kommer opprinnelig fra det tropiske Sydøst-Asia, og er en av våre eldste kulturplanter. De trives best på fruktfatet, og må helst ikke ligge kaldt. Da blir de både grå, misfargede og mister smaken.

– Bananer skal absolutt ikke inn i kjøleskapet! Oppbevar dem helst i romtemperatur, fastslår Kåsin, som anbefaler at lagringstemperaturen aldri skal gå under 12 grader.

Basilikum

Foto: Robert S. Eik/VG
Foto: Robert S. Eik/VG

Basilikum vil visne raskere, i tillegg vil det absorbere alle luktene fra de andre matvarene hvis planten ligger i kjøleskapet.

– Urter kan stort sett oppbevares kjølig, men basilikum tåler ikke den kalde temperaturen. Den er veldig ømfintlig. For eksempel kjøper du den på vinteren, bør du pakke den godt inn på samme måte som med blomster. Hvis ikke visner den på veien fra butikken og hjem, forklarer Finckenhagen.

Det er derfor bedre å holde basilikumplanten i en kopp fersk vann utenfor kjøleskapet akkurat som avskårne blomster. Bare pass på at den heller ikke står for nærme varmekilder som stekeovnen eller solen på kjøkkenvinduet.

Bær

Foto: Theis Roksvåg Pedersen/VG
Foto: Theis Roksvåg Pedersen/VG

Bær tar ikke direkte skade av å stå i kjøleskapet, men informasjonssjefen i Frukt.no anbefaler likevel å la friske bær stå på benken.

– Mange av oss er i butikken flere ganger i uken og trenger ikke å kjøpe mer enn vi rekker å spise. La derfor frukt og bær stå på benken, slik at aromaen og smaken får komme frem, sier Kåsin.

Har du imidlertid kjøpt inn mange kurver med jordbær kan du sette det i kjøleskapet, men ta det ut noen timer før servering for å få den gode smaken, tipser hun.

Poteter

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Ifølge Huffingtonpost vil den kalde temperaturen i kjøleskapet bidra til at stivelsen i potetene vil danne seg til sukker raskere, slik at du vil sitte igjen med en søt potet.

– Poteten er vant til kjølig klima som vi har mye av her i nord. Får poteter ligge mørkt og litt kjølig, så holder de seg lenge - slik er det med alle rotfrukter, sier Finckenhagen.

Til tross for at poteter trives best kjølig bør du droppe å ha dem i kjøleskapet og heller oppbevare dem i en papirpose på et kjølig, men ikke kaldt sted - gjerne i en matbod eller kjeller.

Papirposer fungerer bedre enn plast fordi de puster bedre og potetene derfor ikke råtner like fort.

Løk

Foto: Roger Neumann/VG
Foto: Roger Neumann/VG

Løk tåler fint å ligge ute, mener Kåsin. Kepaløk har veldig god holdbarhet, men må oppbevares tørt og helst ikke sammen andre matvarer da smaken fra løken lett smitter over på dem.

Hvis du putter løk i kjøleskapet, kan fuktigheten gjøre dem myke og mugne. Legg dem derfor på et kjølig og tørt sted.

Du kan derimot fint lagre vårløk og gressløk i kjøleskapet på grunn av det høye vanninnholdet.

Avokado

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Har du kjøpt en hard og umoden avokado, så bør du absolutt ikke legge den i kjøleskapet. Den modnes nemlig lett på kjøkkenbenken, sier Kåsin.

– Vil du ha en rask modning på avokado: putt det i en plastboks med noen epler - dette bidrar til at den modner ekstra hurtig, legger hun til.

Har du derimot kjøpt en veldig moden avokado som du ikke ønsker å bruke før om et par dager? Da kan du legge den i kjøleskapet med plast rundt for å hindre at den blir myk. Men ta den gjerne ut en stund før bruk, slik at du får den lune og gode smaken.

Brød

Foto: Jan Petter Lynau/VG
Foto: Jan Petter Lynau/VG

Har du brød i kjøleskapet vil det tørke ut raskere - det samme gjelder pølsebrød og lomper. La brødet ligge på benken eller i fryseren, med mindre det er snakk om noen få skiver som du har tenkt å spise i løpet av få dager.

– Jeg ser mange som legger brød og lomper i kjøleskapet. Ikke gjør det! Da blir de tørre og harde. Oppbevar det heller i en brødboks, konstaterer Finckenhagen.

Brød i fryseren bør pakkes slik at den beholder sin fuktighet, og når du tar det ut av fryseren bør du tine det sakte og helt.

Olivenolje

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Du bør unngå å lagre olivenolje på et altfor kjølig sted. I et kaldt kjøleskap vil det nemlig slå til en hardere og nesten smør-lignende konsistens.

– Olivenolje skal ligge litt mørkt og svalt, men ikke i kjøleskapet eller romtemperatur. Gjerne et sted mellom 12-14 grader, tipser Finckenhagen.

Hvitløk

Foto: Roger Neumann/VG
Foto: Roger Neumann/VG

Etter hvert vil hvitløk begynne å spire i kjøleskapet, og det kan få en gummiaktig-konsistens og mugne. Ha heller hvitløk på et kjølig og tørt sted.

– Hvitløk holder seg opptil 14 dager, og gjør seg bra på kjøkkenbenken sammen med andre lignende smakforsterkere som chili og lime. La imidlertid hvitløken ligge i en plastpose, slik at den ikke avgir smak til andre produkter, tipser Frukt.no-informasjonssjefen.

Publisert: 10.05.2014 kl. 08:10
Oppdatert: 02.01.2017 kl. 16:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?