«Norsk» matblogg vant internasjonal pris

30. september 2016Aktuelt
SETTER NORGE PÅ MATKARTET: Nevada Berg har bakgrunn fra markedsførings- og PR-bransjen, men etter hun flyttet til Norge har hun gjort alvor av hobbyen sin og startet matblogg. Foto: Nevada Berg/NorthWildKitchen.com
SETTER NORGE PÅ MATKARTET: Nevada Berg har bakgrunn fra markedsførings- og PR-bransjen, men etter hun flyttet til Norge har hun gjort alvor av hobbyen sin og startet matblogg. Foto: Nevada Berg/NorthWildKitchen.com

Numedal-baserte Nevada Berg gikk helt til topps da magasinet Saveur kåret årets beste matblogger denne uken.

Hvert år kårer Saveur, som anses som et av verdens mest respekterte matmagasiner, de beste matbloggene. For første gang i historien er det en norsk matblogg som vant prisen «Blog of the Year».

Helt norsk er ikke bloggen, da det er amerikanske Nevada Berg som står bak North Wild Kitchen, men det er nettopp hvordan hun utforsker og bruker norske ingredienser som sikret henne topplassen i den prestisjefylte matbloggprisen. På forhånd var hun nominert i kategorien «Best New Voice», som hun også vant. Men å vinne den hovedprisen var hun ikke slett ikke forberedt på.

– Jeg er fortsatt litt satt ut og overrasket! Nivået er veldig høyt, og det finnes så mange talentfulle bloggere der ute. Som en underdog var jeg bare glad for å være nominert. Jeg håpet jo å vinne i min kategori og det hadde vært mer enn bra nok, men alt annet var helt uventet, sier Berg til Godt, som nylig landet i Norge igjen etter et kort besøk i New York for å få med seg bloggprisen.

I jurybegrunnelsen får Berg skryt for hvordan hun formidler de norske mattradisjonene gjennom bilder, historier og oppskrifter på bloggen. Blant annet fikk juryen spesielt lyst på røkt ørret.

Bloggen har hun kun driftet siden november i fjor. I løpet av denne tiden har hun oppdaget alt fra typiske norske retter til tradisjonelle teknikker. Av og til lager hun sin egen vri på den norske maten, som rømmegrøtiskrem og krumkaker fylt med espressokrem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Ufortjent oversett

Opprinnelig er Berg fra Utah, USA. Etter å ha bodd blant annet i Italia og England i over ti år, fant hun veien til Norge sammen med sin norske ektemann og deres sønn i fjor - nærmere bestemt en fjellgård i Rollag kommune. Det var her fascinasjonen for mat virkelig skjøt fart.

– Matinteressen har alltid vært der, men det har vært en reise og utvikling siden jeg flyttet fra USA. Da jeg kom til Norge ble jeg skikkelig inspirert og imponert over de gode råvarene som finnes her, sier hun og fortsetter:

– Folk tenker ofte på Italia og de andre Middelhavslandene som de store matdestinasjonene. Norge blir ikke alltid betraktet som et kulinarisk land og dermed ufortjent oversett. Det er så mange flotte råvarer og ingredienser her som jeg vil dele med resten av verden.

I nærheten av gården har hun tilgang til ville vekster fra naturen og fisk fra ferskvann. Hun er spesielt begeistret for bærene, soppen og urtene, men å plukke ut en favoritt blant de norske ingrediensene er derimot helt umulig.

– Det er for mange favoritter, og det er jo i grunnen en bekreftelse på hvor bra utvalget er.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KALD VRI: Til Sankthans i år lagde Nevada iskrem med rømmegrøt-smak. Foto: Nevada Berg/NorthWildKitchen.com
KALD VRI: Til Sankthans i år lagde Nevada iskrem med rømmegrøt-smak. Foto: Nevada Berg/NorthWildKitchen.com

Historien bak maten

For matbloggeren handler det imidlertid ikke bare om å vise frem det mat-Norge har å by på til internasjonale lesere, men også å formidle historien bak maten.

– Hver gang jeg oppdager ny mat er jeg alltid nysgjerrig på historien bak og vil lære mer. Bloggen er sånn sett todelt: Jeg ønsker å formidle tradisjonelle oppskrifter som ikke bør gå i glemmeboken, samtidig som jeg prøver å lage nye vrier på norske ingredienser som folk kanskje ikke har sett før. Det er umulig å finne opp hjulet på nytt, men jeg synes det er gøy å være kreativ.

Bloggeren tar utfordringen på alvor ved å gå nøye til verks for å lære om norsk mat ved blant annet å besøke lokale produsenter og mathåndverkere. Nå håper hun å utforske hele landet for å vise leserne mer av den norske matkulturen.

I dag er de som er innom bloggen spredt over hele verden, og spesielt de amerikanske leserne viser seg å være nysgjerrig på norsk mat. En lefselagingsvideo gikk viralt og fikk 185.000 visninger, fortalte Berg til Smak.no tidligere i år.

Publisert: 30.09.2016 kl. 14:53
Oppdatert: 30.09.2016 kl. 18:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?