Endelig sesong for epler: Her er kokkens beste epletips

ANVENDELIG: Nå er det høysesong for norske epler med godt utvalg av forskjellige typer. Eplene passer like bra i klassikeren tilslørte bondepiker som i drikke eller hovedrett. Foto: Kyrre Lien/Sara Johannessen/VG
ANVENDELIG: Nå er det høysesong for norske epler med godt utvalg av forskjellige typer. Eplene passer like bra i klassikeren tilslørte bondepiker som i drikke eller hovedrett. Foto: Kyrre Lien/Sara Johannessen/VG
Kari Mette Hole
Kari Mette Hole

Smaken av høst og duften av nybakt eplekake. Norske epler er like godt i hovedretten som desserten.

Søte og milde, eller kraftige og syrlige. Tidligere kaptein og nå manager på kokkelandslaget, Jostein Medhus, er svak for alle slags epler. Særlig de kortveisfarende.

– Det er et høydepunkt når de norske eplene kommer på høsten, sier Jostein Medhus.

Medhus er medeier og mat- og drikkefaglig rådgiver på Kulinarisk Akademi i Oslo, og mener nordmenn er flinke med epler.

– Vi har lange tradisjoner, samtidig er norske epler i konstant utvikling. Det er spennende, jeg oppdager nye epletyper hvert år.

Epler er en råvare med vidt bruksområde. Stjernekokken serverer dem like gjerne i middagsretter som til dessert. Særlig begeistret er han for de knasende skattene i flytende form - både som drikke og ingrediens i matlaging.

– Eplemost er godt å bruke i sauser istedenfor vin. Det er en naturlig erstatning, det er mer tilgjengelig og rimeligere. Norske epler har fått en ny vår på grunn av økt fokus på eplemost i dagligvarebutikkene. Det er mange gode eplemoster som smaker nyplukket hele året og gir hyggelige sommerminner.

Lukten av epletrærne. Det er det han husker best. Jostein var fire år den første gangen bestefar tok ham med til eplegården i Lier. Han fikk plukke så mange han ville, spise så mange han ville. Da de kom hjem lagde bestemor eplekake med is.

Alle burde oppsøke en eplegård, mener Jostein. Det er en hyggelig utflukt for hele familien, og du får mye kunnskap på kjøpet. Det er heller ingenting i veien for å kjøpe norske epler i butikken.

– Alle velassorterte dagligvarebutikker har et godt utvalg norske epler når det er sesong. De bruker ofte samme leverandører som restauranter, og har mulighet til å skaffe de samme eplene.

Til matlaging er en tommelfingerregel er at syrlige, faste epler egner seg best til salt mat, som kjøtt og fet fisk. Søtere epler passer godt til å bruke i dessert, gjerne kombinert med noen syrlige.

Rød Aroma, Åkerø, Discovery - er du redd for å gå deg vill i eplelandskapet, har Jostein et enkelt råd: Smak deg frem. Kjøp et par epler av hver sort, og finn dine favoritter.

EPLEKJEKT: Høsten blir fort litt bedre med hjemmelaget eplepai og smuldretopp. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
EPLEKJEKT: Høsten blir fort litt bedre med hjemmelaget eplepai og smuldretopp. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Verdens sunneste

«An apple a day keeps the doctor away», sier et engelsk ordtak. Epler står på supermat-listen, som ofte omtales som de 20 sunneste råvarene i verden. Men ligg unna epleskrelleren – to tredeler av fiber og antioksidanter finnes mellom skallet og frukten, ifølge Bamas nettsider.

Eplet gjennom historien

Adam og Eva skal, ifølge Bibelen, ha blitt kastet ut av Paradis etter å ha spist det forbudte eplet fra kunnskapens tre.

Isaac Newtons teori om tyngdekraften ble til etter at han så et eple falle fra et tre.

I nyere tid er eplesymbolet forbundet med telefoner, datamaskiner og musikkavspilling. I fjor tok FrP eplelogoen inn i Norges regjering.

Josteins eple-smørsaus

Til fire personer

Kok opp 5 dl sukkerfri eplemost til det er halvannen dl igjen. Tilsett 1 dl fløte og la

det koke et par minutter. Rør inn to-tre ss smør (gjerne mer). Smak til med sitronsaft, og gjerne litt tabasco for en mer spicy saus. Kutt et halvt eple i terninger, og ha i like før servering. Passer perfekt til laks.

Vis oss dine beste epleretter - enten det er juice, dessert eller middag - på Instagram og merk dem med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden eller reposter bildet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?