Lanserer vegansk krone-is - ekspert er ikke overrasket

15. januar 2018Aktuelt
NY VERSJON: Den klassiske krone-isen skal nå komme i en ny variant uten melk eller gluten. Foto: Hennig Olsen
NY VERSJON: Den klassiske krone-isen skal nå komme i en ny variant uten melk eller gluten. Foto: Hennig Olsen

Krone-isen, som lanseres av Hennig Olsen, er vegansk, glutenfri og melkefri.

I slutten av februar kommer en vegansk krone-is i butikkene. Isen er vegansk, glutenfri og melkefri, og lanseres av iskremprodusenten Hennig Olsen som en del av det faste sortimentet.

Markedsdirektør, Lillian Susanne Hall, forteller at isen skal lages av en kombinasjon av rismelk og kokosolje, og smaksettes med vanilje fra Tahiti og vegansk sjokoladesaus.

– Det er klart at fløteis og iskrem laget på rismelk og kokosolje har ulike smaksegenskaper. Vi tror Krone-is Vegan vil falle i smak hos målgruppen, sier Hall, som forteller at de valgte rismelk og kokosolje fordi de mente dette ga den beste smaken.

Isen ble utviklet etter at selskapet både så en økende interesse for og etterspørsel etter veganske og allergivennlige produkter.

– Vi opplever også at flere ønsker melke- og glutenfrie alternativer, sier markedsdirektøren.

Dette er ikke den første spesialkrone-isen på markedet: Konkurrenten Diplom-is lanserte en småisversjon av den laktose- og glutenfrie krone-isen FRI i april i fjor, mens Tofuline har en soyabasert og melkefri krone-is i glutenfri kjeks.

– Diplom-is har ingen planer om å lansere vegansk krone-is på nåværende tidspunkt, sier markeds- og produktutviklingsdirektør i Diplom-is, Anne Borgen Sturød.

Større interesse

DESSERTKOKK: Vibeke Thomassen er blant annet en del av Kokkelandslaget. Foto: Fredrik Ringe
DESSERTKOKK: Vibeke Thomassen er blant annet en del av Kokkelandslaget. Foto: Fredrik Ringe

Vibeke Thomassen er en del av Kokkelandslaget, og dessertkokk ved Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo.

– Det første som faller meg inn, er at jeg tenker det ikke blir et like optimalt produkt som vanlig krone-is. Dette er fordi fløten, med alle sin egenskaper, ikke er der. Men det er fint at det tilrettelegges for hva folk ønsker å spise, sier Thomassen.

Isen er altså laget av en kombinasjon av rismelk og kokosolje. Dessertkokken tror smaken på selve isen blir «ganske nøytral».

– Det blir spennende å se om de klarer å få til den kremete konsistensen vi kjenner fra klassisk fløteis, sier kokken.

Hun fortsetter:

– Men jeg synes i og for seg at erstatningen høres bra ut. Kanskje flere får øynene opp for at man fint kan lage desserter med alternativer vi kanskje ikke er vant til, sier Thomassen.

Dessertkokken sier de merker en økende interesse for vegansk mat på Michelin-restauranten hun jobber på.

– Tidligere har det vært stor interesse for vegetarmat, men vi ser nå at flere og flere velger å spise vegansk. Vi lager oftere veganske desserter, så det er en spennende utvikling på gang, sier Thomassen.

Ikke overrasket

EKSPERT: Matforsker Annechen Bahr Bugge kan fortelle at det er en økende interesse for vegetarisk og vegansk mat. Foto: Robert S. Eik/VG
EKSPERT: Matforsker Annechen Bahr Bugge kan fortelle at det er en økende interesse for vegetarisk og vegansk mat. Foto: Robert S. Eik/VG

Matforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Annechen Bahr Bugge, er «ikke overrasket» over at det nå kommer en vegansk krone-is.

– For det første er veldig mange opptatte av å unngå melkeprodukter. Det er en økende andel som mener de har matintoleranse eller matallergi, og svært mange kobler dette til melk og meieriprodukter. Så det er helt opplagt at dette har et markedspotensiale, sier Bugge.

På grunn av negative holdninger mot sukker, forteller hun at saftis ikke har appelert til de som ikke ønsker å få i seg meieriprodukter.

– Vi ser også en økning i forbruket av rismelk og plantemelk, så produkter som dette er bare å forvente, sier matforskeren.

Bugge kan fortelle at de også ser en økende interesse for vegansk og vegetarisk mat.

– Det er et stort søkelys på både helse, miljø og etikk når det gjelder matvalgene vi tar. Forbrukeren er derfor veldig bevisstgjort og opptatt av at matvanene deres ikke skal ha negative konsekvenser. Folk går ikke nødvendigvis over til et rent vegetarisk eller vegansk kosthold, men det er tydelig at folk prøver å redusere kjøttforbruket. Med det sagt er det fortsatt et høyt kjøttforbruk i Norge, sier Bahr Bugge.

Publisert: 15.01.2018 kl. 16:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?