Nye Noma kunne fått «terningkast sju»

VERDENSKJENT: René Redzepi er kjøkkensjef på den anerkjente danske restauranten Noma, som nylig åpnet på ny. Foto: Yuya Shino/Reuters
VERDENSKJENT: René Redzepi er kjøkkensjef på den anerkjente danske restauranten Noma, som nylig åpnet på ny. Foto: Yuya Shino/Reuters

Danske matanmeldere vurderte å sprenge karakterskalaen da de skulle bedømme den nye utgaven av den verdensberømte restauranten Noma.

Nye Noma er nemlig minst like bra som – om ikke bedre enn – tidligere, ifølge matanmelderne Søren Frank og Svend Rasmussen i avisen Berlingske. Det sier ikke lite, med tanke på at gamle Noma hadde to Michelin-stjerner og ble regnet som verdens beste restaurant.

Etter omtrent ett års pause ble restauranten gjenåpnet i nye lokaler i nærheten av Christiania i København. Det året har René Redzepi brukt til å bli enda ett hakk hvassere, ifølge Frank. Hans anmeldelse har fått tittelen « Noma overgår seg selv».

Som en del av det nye konseptet har restauranten delt menyen inn etter årstidene. Det begynner med mat fra havet, mens sommeren blir vegetarisk. Til høsten er det viltretter som gjelder. Sjømatmenyen byr blant annet på «en velsmakende suppe på havsnegler», samt blåskjell, østers og hjerteskjell før hovedretten som er «en ekstremt velsmakende barbecue av torskehode».

– Det er typisk Noma å gå i en stor bue utenom den enkle veien, som ville vært piggvar, sjøtunge, hummer og kaviar. Det vi får er en biologisk studie av hav som spiskammers, en utforskning av grensen for hva som kan spises – og ikke spises – fra det våte element, skriver Frank.

Både de 68 kokkene og Nomas vinkelner roses av de begeistrede anmelderne, som gir restauranten seks stjerner av seks mulige. Rasmussen foreslår sågar å gå forbi toppkarakteren og tildele sju stjerner, men Frank tror redaktørene ville satt foten ned for en dansk versjon av «terningkast sju».

Før nyåpningen av den verdenskjente restauranten, reiste kjøkkensjef René Redzepi og teamet hans til Bodø på en inspirasjonstur. Dette kom fram på en story på kokkens Instagram i juli i fjor.

På videoen skrev Redzepi: «We're on a research trip for noma 2.0 - This time we're in Norway looking for the best seafood». Altså: «Vi er på enda en studietur for noma 2.0 - Denne gangen er vi i Norge for å finne den beste sjømaten.»

I løpet av en rekke små videoer, eller stories, viste den anerkjente kokken fram flere norske ville vekster, som villgulrotblomster og løvetann.

Den danske restauranten skapte for øvrig overskrifter i mars i fjor også, da det ble kjent at oppvaskhjelpen Ali Sonko ble gjort til deleier av restauranten. Sonko hadde jobbet på restauranten de siste 14 årene, og kjøkkensjef Redzepi delte nyheten på sin Instagram-konto.

I den opprinnelige artikkelen stod det at Noma hadde tre Michelin-stjerner. Det korrekte antallet var to.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?