Starbucks åpnet egen kafé for hørselshemmede
Kaffegiganten har åpnet en ny avdeling hvor alle ansatte bruker tegnspråk.
Tirsdag åpnet Starbucks sin første kafé for døve og hørselshemmede i USA, etter å ha utviklet et nytt konsept på en av sine gamle, «vanlige» kafeer, skriver Independent.
Tegnspråkkafeen ligger i nærheten av Gallaudet University i Washington DC, som er en institusjon for studenter med hørselshemming, skriver avisen.
Den nye avdelingen er inspirert av en lignende Starbucks-avdeling i Kuala Lumpur, som åpnet for to år siden.
Felles for alle de 24 ansatte er at de behersker amerikansk tegnspråk – enten de selv er hørselshemmet eller ei.
Og selv om kafeen hovedsakelig er designet for døve, kan kunder uten hørselshemming også komme innom, og lære tegnspråk i prosessen. Man kan også bestille ved hjelp av digitale skrivebrett.
En av de ansatte, Kylie Garcia, som akkurat har blitt forfremmet fra barista til skiftleder, jobbet tidligere på en Starbucks-kiosk hvor hennes eneste oppgave var å lage drikke. Der fikk hun aldri kommunisere med kunder.
– Arbeidsgivere avviste meg fordi de ikke er villig til å ta sjansen, sier Garcia til Washington Post.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En annen ansatt, Pamela Pipes, har ingen problemer med hørselen. Hun forteller til avisen at rollene er byttet om.
– Her er det kunder som kan høre som må finne ut hvordan de skal kommunisere med døve, og ikke omvendt, sier hun.
Universitetsdirektør Roberta J. Cordano er glad for at Starbucks-butikken skaper bevissthet rundt det døve samfunnet.
– I tillegg til å skape et fullt tilgjengelig miljø for døve personer, skaper denne nye butikken jobbmuligheter, samt muligheter for utvikling, for døve og hørselshemmede, som baristaer, butikksjefer og andre roller, sier hun til Independent.
– Og som en verdensomspennende markedsleder kan Starbucks bruke sin innflytelse til å sette et eksempel for andre bedrifter, fra kaffebarer til restauranter.
Starbucks er imidlertid ikke de første til å åpne kafeer for hørselshemmede. Tradeblock Café i Melbourne i Australia er bemannet av døve studenter, og her får ikke kundene hjelpemidler som skrivebrett dersom de ikke kan tegnspråk.
Kafeen har heller valgt å utvikle sin egen app, slik at kundene kan lære seg australsk tegnspråk selv, og på den måten kan bestille kaffe «som alle andre».
I Alexandria i Egypt ligger en annen type kafé for døve og stumme mennesker. Her har de ansatte, som ikke er hørselshemmede, og kundene utviklet sin egen versjon av tegnspråk for å kommunisere med hverandre, ifølge Al Jazeera.