Nå kan du endelig finne ramsløk i skogen
Gourmetrestauranter som Maaemo og Noma elsker den. Nordens hvitløk kan du finne i skogen hver vår og feire en hel måned i Tyskland.
Når dagene blir lengre og varmere, begynner endelig ramsløken å titte fram i skogholt rundt omkring i landet. Ramsløk er en smaksrik plante som minner om sterk hvitløk i smaken, og som er super til matlaging.
I Øystese i Hardanger finnes den lille bedriften Nøring, som produserer nisjemat. Blant deres hotteste artikler er den smaksfulle ramsløken.
- Vi er veldig glade for at vi fant ramsløken, for vi føler den er veldig moderne, sier eier Sigrun Løkken.
En bekjent hadde oppdaget ramsløken (Bärlauch) i Tyskland, der byen Eberbach hver vår arrangerer intet mindre enn en måneds ramsløkfestival, som seg hør og bør tøyer grensene for hva man kan putte ramsløk i, for eksempel ramsløkvin og ramsløk-is.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Da vi startet med ramsløk i 2002, var det ikke mange som hadde hørt om den, den ble sett på som ugress her i Hardanger. Det var krise hvis kyrne ble sendt ut og spiste ramsløk, da ble det dårlig smak på melken, sier Løkken.
Salget har tatt av de siste årene og nå er ramsløken iferd med å bli en nordisk klassiker. I fjor plukket Løkken og andre ansatte 1,2 tonn ramsløk som finhakkes og legges på glass sammen med økologisk solsikkeolje og salt, og selges til delikatessebutikker rundt om i landet.
Nedenfor har vi listet opp et knippe fakta du trenger å vite om løksorten:
1. Kan brukes i mye
Ramsløk er vanlig å bruke i salater, supper, pesto og dressinger, eller prøv å blande den med litt rømme og majones og spis sammen med sjømat.
2. Elsket av stjernekokker
Michelinstjernerestauranten Maaemo i Oslo, samt Noma i Danmark, bruker ramsløk, og den finnes i ost.
3. Næringsrik
«Nordens hvitløk», blir den kalt, og har mange av de samme egenskapene som hvitløken. Ifølge Ingunn M. Vågen, grønnsaksforsker i Bioforsk burde alle spise mer ramsløk. Hun viser til at løk inneholder en rekke stoffer som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes, samt ha en betennelseshemmende effekt som kan bekjempe sopp- og bakterielle angrep i kroppen.
- Mengdene av de ulike stoffene varierer både mellom arter og sorter, men løkvekster er uansett sunt å spise, sier hun.
4. Helsebringende
Botaniker Rolv Hjelmstad har skrevet boken Medisinplanter i Norge og skryter av ramsløken som generelt helsebringende.
- Primært styrker den blodårene og hjertet, hjelper blodet i å sirkulere bedre rundt i kroppen og senker kolesterolnivået. Men den er også bra for fordøyelsessystemet, opplyser han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
5. Alt kan spises
Både knollen, bladene og blomsten kan brukes.
6. Slik finner du den
Ramsløken trives best langs kysten og med milde vintrer. Du finner den i skyggefulle bar- eller løvskoger, og hvis du først har funnet ramsløk, så merk deg stedet. Ramsløken kommer nemlig igjen på samme sted hvert år.
Alternativt kan du plante ramsløk i hagen. Den er voksevillig, sprer seg lett og kan flyttes over fra skogen. Hjelmstad dyrket den selv tidligere på Nordmøre.
- Det er ikke noe problem å dyrke den i hagen, forsikrer botaniker Rolv Hjelmstad.
7. Kort sankesesong
Du må være rimelig på hugget om du skal finne ramsløk i skogen. Sankesesongen er nemlig kort, den starter vanligvis i begynnelsen av mai, og er slutt når juni takker for seg. Spesielt for dem som sanker i stor skala er det bare å stå klar når skogen begynner å dufte hvitløk.
- Vi kan ikke plukke for tidlig, for da er det ikke mengder nok, og for sent blir det ikke god smak på den. Ofte er det over i løpet av en uke til fjorten dager, da må vi skynde oss ut og plukke som bare det, sier Sigrun Løkken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
8. Blomstrer på våren
Ramsløk blomstrer tidlig vår, gjerne før løvverket den vokser under har sprunget skikkelig ut. I mai er den ofte på sitt beste. Den bør plukkes før bladene blir for gamle og visner, vanligvis i løpet av juni måned. I prinsippet kunne du plukket knollen etter at bladene er visnet, men da er den nesten umulig å finne.
9. Har en giftig «tvilling»
Vær veldig påpasselig med at du ikke forveksler ramsløken med liljekonvallblader. De ligner, men liljekonvall er giftig. For å forsikre deg om at det er ramsløk du har i hendene, lukt på bladene, eller gni bladene mellom fingrene, så vil du kjenne løklukten. Ramsløkbladene er også noe skjørere.
10. Godt for tarmen
Karbohydrater i løk lagres i form av fruktan (til forskjell fra stivelse, som i poteter), som spaltes i tykktarmen. Fruktan gir ikke noen økning i blodsukkeret, men bidrar til en oppblomstring av «snille» tarmbakterier på bekostning av «slemme», noe som er svært positivt for tarmhelsen.
Prøv disse digge oppskriftene med ramsløk:
Lefse med røykt laks og ramsløk
Hvordan pleier du å bruke ramsløk? Del gjerne tips i kommentarfeltet!
Publisert: 15.07.2013 kl. 09:45
Oppdatert: 21.04.2015 kl. 13:58
Lag deg en gratis konto