Reker på rim og makrell i stim

13. november 2012Aktuelt
God sommer fra Sandøya! (Foto: Torstein Øen)
God sommer fra Sandøya! (Foto: Torstein Øen)
Foto: Torstein Øen
AvAnne-Line HenriksenogTorstein Øen

Mariann drev nattklubb i Guatemala, nå serverer hun sjømat på Sandøya.

- Vil dere ha tzatziki eller coleslaw til lakseburgeren? Og så foreslår jeg min hjemmelagde potetsalat. En klar favoritt med gresk yoghurt i, nam.

Mariann (32) med mellomnavn Molekyl og etternavn Hirsch, noterer bestillingen, forsvinner inn på kjøkkenet og kommer tilbake med isvann. Vi har fortøyd ved flytebrygga, båt er eneste mulighet hvis du skal til Loss Bryggos på Sandøya utenfor Tvedestrand. Restauranten - med latinamerikanske aner rent språkmessig - åpnet i påska og stenger omtrent når hummerfisket begynner. Du risikerer å møte sel på vei over fjorden eller tøffe midt inn i en makrellstim.

Ferske reker

Sprellende ferske og røde

Garantert nylig døde

Med brød, aioli og sitron

En kanon kombinasjon

Og en sikker suksess

Det er sørlandsreker, det

- Her får gjestene menyen på rim, smiler Mariann, som er oppvokst på Sandøya, og som etter flere arbeidsår i Oslo fant ut at hun ikke var noen kontorjente. Dermed reiste hun til Brasil, i mormorens fotspor, og endte selv opp med å drive restaurant og nattklubb i San Pedro La Laguna, som ligger ved Atitlan-innsjøen i Guatemala.

Med puter i alle farger på benkene, malte kjøkkenstoler i tre og prikkete voksduk på bordene, serveres fiskesuppe, reker, pizza og andre sommerlige retter. Hvis det regner - noe det sjelden unnlater å gjøre for tiden - rulles seilet ut og varmelamper skrus på. Været er aldri noe hinder for verken matglede eller lørdagsquiz.

Det lille X-tra.

- Jeg elsker å se at gjestene koser seg med maten, sier Mariann, som både kokkelerer og serverer. Og som helst vil jobbe og tilbringe sommeren på Sandøya.

- I år måtte jeg finne på noe nytt, sier vegetarianeren. Dermed tok hun initiativet til å drive sommerrestaurant, i samarbeid med Vertshuset i Tvedestrand.

Mariann havnet på Sandøya via mormoren som hadde røtter i Sør-Afrika, bodde fem-seks år i Brasil og traff morfaren som var professor i telekommunikasjon. De hadde hytte på Sandøya.

Mariann bodde på Ammerud i Oslo til hun var fem. Da flyttet familien til Sandøya.

Søndagsmiddag.

- Apropos det lille ekstra: Vi setter opp seilet og pakker deg inn i tepper hvis du blir kald. Jeg lager pizza til vi stenger, hvis du trenger. Fortsetter Mariann på rim og forteller om servitør Åsta Marthe Evensberget som er en del av drømmeteamet. De har både «Stor grisegutt» og «Frekk greker» på pizzamenyen. Og søndagsmiddag som lammepølse med coleslaw og potetsalat. Med varm eplekake og vaniljeis, blåbær og karamellsaus til dessert.

Men når høststormene rister i husene ytterst på de nøgne øer, setter Mariann seg på flyet til India. Der skal hun drive med yoga i vinter.

Lakseburger med tzatziki, potet-salat og hjemmelagede rundstykker

Foto: Torstein Øen
Foto: Torstein Øen
Foto: Torstein Øen

Lakseburger til 4 personer:

500 gram skinn- og beinfri laksefilet

2 egg

1 ss dijonsennep

1/2 finhakket purre

2 ts salt

3 ss fersk dill

Tilbehør:

Ruccolasalat

Soltørket tomat

Sitron

Dill

Olivenolje

Grovkvern laksefileten og bland sammen med egg, sennep, purre, salt og dill.

Form massen til burgere og stek i panne, ovn eller grill.

Bruk grove, hjemmelagde rundstykker som deles i to. Legg på godt med tzatziki på nederste del.

Legg over litt ruccolasalat og soltørket tomat, legg på burgeren og ha litt sitronsaft, olivenolje og fersk dill over, legg den andre delen av rundstykket på og server med potetsalat ved siden.

Tzatziki

1/2 beger gresk yoghurt

1 agurk

2 fedd hvitløk

Litt frisk mynte

Salt og pepper

Finhakk agurk, hvitløk og mynte og bland sammen yoghurten. Smak til med salt og pepper.

Marianns potetsalat

Ca. 8 mellomstore poteter (1/2 kilo)

1 stort beger yoghurt naturell

1 beger crème fraîche

2-3 sylteagurker (hele)

2 friske epler

2 vårløk

1/2 finhakket rødløk

Grovkvernet pepper

Salt

Kok potetene, kjøl av og kutt opp i terninger (behold gjerne skallet på)

Finhakk sylteagurk, vårløk og rødløk.

Skrell eplene og kutt opp i terninger (omtrent lik størrelse som potetene).

Bland sammen yoghurt og crème fraîche og bland alt sammen i en bolle.

Bruk gjerne litt av vannet fra sylteagurken til å spe på for litt syrlig smak.

Smak til med salt og pepper.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?