Reker på rim og makrell i stim
Mariann drev nattklubb i Guatemala, nå serverer hun sjømat på Sandøya.
- Vil dere ha tzatziki eller coleslaw til lakseburgeren? Og så foreslår jeg min hjemmelagde potetsalat. En klar favoritt med gresk yoghurt i, nam.
Mariann (32) med mellomnavn Molekyl og etternavn Hirsch, noterer bestillingen, forsvinner inn på kjøkkenet og kommer tilbake med isvann. Vi har fortøyd ved flytebrygga, båt er eneste mulighet hvis du skal til Loss Bryggos på Sandøya utenfor Tvedestrand. Restauranten - med latinamerikanske aner rent språkmessig - åpnet i påska og stenger omtrent når hummerfisket begynner. Du risikerer å møte sel på vei over fjorden eller tøffe midt inn i en makrellstim.
Ferske reker
Sprellende ferske og røde
Garantert nylig døde
Med brød, aioli og sitron
En kanon kombinasjon
Og en sikker suksess
Det er sørlandsreker, det
- Her får gjestene menyen på rim, smiler Mariann, som er oppvokst på Sandøya, og som etter flere arbeidsår i Oslo fant ut at hun ikke var noen kontorjente. Dermed reiste hun til Brasil, i mormorens fotspor, og endte selv opp med å drive restaurant og nattklubb i San Pedro La Laguna, som ligger ved Atitlan-innsjøen i Guatemala.
Med puter i alle farger på benkene, malte kjøkkenstoler i tre og prikkete voksduk på bordene, serveres fiskesuppe, reker, pizza og andre sommerlige retter. Hvis det regner - noe det sjelden unnlater å gjøre for tiden - rulles seilet ut og varmelamper skrus på. Været er aldri noe hinder for verken matglede eller lørdagsquiz.
Det lille X-tra.
- Jeg elsker å se at gjestene koser seg med maten, sier Mariann, som både kokkelerer og serverer. Og som helst vil jobbe og tilbringe sommeren på Sandøya.
- I år måtte jeg finne på noe nytt, sier vegetarianeren. Dermed tok hun initiativet til å drive sommerrestaurant, i samarbeid med Vertshuset i Tvedestrand.
Mariann havnet på Sandøya via mormoren som hadde røtter i Sør-Afrika, bodde fem-seks år i Brasil og traff morfaren som var professor i telekommunikasjon. De hadde hytte på Sandøya.
Mariann bodde på Ammerud i Oslo til hun var fem. Da flyttet familien til Sandøya.
Søndagsmiddag.
- Apropos det lille ekstra: Vi setter opp seilet og pakker deg inn i tepper hvis du blir kald. Jeg lager pizza til vi stenger, hvis du trenger. Fortsetter Mariann på rim og forteller om servitør Åsta Marthe Evensberget som er en del av drømmeteamet. De har både «Stor grisegutt» og «Frekk greker» på pizzamenyen. Og søndagsmiddag som lammepølse med coleslaw og potetsalat. Med varm eplekake og vaniljeis, blåbær og karamellsaus til dessert.
Men når høststormene rister i husene ytterst på de nøgne øer, setter Mariann seg på flyet til India. Der skal hun drive med yoga i vinter.
Lakseburger med tzatziki, potet-salat og hjemmelagede rundstykker
Lakseburger til 4 personer:
500 gram skinn- og beinfri laksefilet
2 egg
1 ss dijonsennep
1/2 finhakket purre
2 ts salt
3 ss fersk dill
Tilbehør:
Ruccolasalat
Soltørket tomat
Sitron
Dill
Olivenolje
Grovkvern laksefileten og bland sammen med egg, sennep, purre, salt og dill.
Form massen til burgere og stek i panne, ovn eller grill.
Bruk grove, hjemmelagde rundstykker som deles i to. Legg på godt med tzatziki på nederste del.
Legg over litt ruccolasalat og soltørket tomat, legg på burgeren og ha litt sitronsaft, olivenolje og fersk dill over, legg den andre delen av rundstykket på og server med potetsalat ved siden.
Tzatziki
1/2 beger gresk yoghurt
1 agurk
2 fedd hvitløk
Litt frisk mynte
Salt og pepper
Finhakk agurk, hvitløk og mynte og bland sammen yoghurten. Smak til med salt og pepper.
Marianns potetsalat
Ca. 8 mellomstore poteter (1/2 kilo)
1 stort beger yoghurt naturell
1 beger crème fraîche
2-3 sylteagurker (hele)
2 friske epler
2 vårløk
1/2 finhakket rødløk
Grovkvernet pepper
Salt
Kok potetene, kjøl av og kutt opp i terninger (behold gjerne skallet på)
Finhakk sylteagurk, vårløk og rødløk.
Skrell eplene og kutt opp i terninger (omtrent lik størrelse som potetene).
Bland sammen yoghurt og crème fraîche og bland alt sammen i en bolle.
Bruk gjerne litt av vannet fra sylteagurken til å spe på for litt syrlig smak.
Smak til med salt og pepper.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50
Lag deg en gratis konto