Ti sauser du ikke klarer deg uten

LØFTER MATEN: Ketchup, soyasaus, majones eller guacamole er blant tilbehøret som gjør maten enda bedre, enten i rettene eller servert ved siden av. Foto: Getty Images / Magnar Kirknes / Sara Johannessen / VG
LØFTER MATEN: Ketchup, soyasaus, majones eller guacamole er blant tilbehøret som gjør maten enda bedre, enten i rettene eller servert ved siden av. Foto: Getty Images / Magnar Kirknes / Sara Johannessen / VG
Maria Tveiten Helgeby

Hva er vel en pølse uten ketchup eller nachos uten salsa? Godt har plukket ut favorittsausene som enten er gode som tilbehør eller gir rettene det lille ekstra.

Akkurat som at fårikål mister litt av piffen hvis man mangler kål, og sjokoladekjeks blir utrolig mye bedre med et glass iskald melk, kan enkelte sauser være det lille ekstra en matrett trenger for å bli ordentlig god.

Vaffel med syltetøy løftes fra å være digg til å bli helt himmelsk hvis man topper den med en klatt rømme. Og hvor mange har vel ikke i frustrasjon dratt på butikken når kjøttkakene står rykende varme på bordet, og man innser at man mangler tyttebærsyltetøy?

Inspirert av Huffington Post har vi i Godt nå diskutert oss frem til det vi mener er verdens ti beste sauser.

Det som kjennetegner disse sausene er at de som regel ikke kan spises på egenhånd, men smaker utrolig godt sammen med noe annet.

Sjekk ut vår liste under og se om du er enig:

VAFFELDIGG: Få ting slår lukten av nystekte vafler, men enda bedre blir det med en klatt rømme og syltetøy til. Foto: Dag Fonbæk/VG
VAFFELDIGG: Få ting slår lukten av nystekte vafler, men enda bedre blir det med en klatt rømme og syltetøy til. Foto: Dag Fonbæk/VG

Det passer alltid bra å starte med rømme. Dette hvite, fløyelsmyke meieriproduktet passer til alt - som topping på tacoen eller som et friskt alibi til en søt dessert. Rømme slår aldri feil - heller ikke i kremete og deilige ostekaker.

KLASSIKER: Tyttebærsyltetøy er med å balansere og løfte gode tradisjonsretter som kjøttkaker i brunsaus. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSIKER: Tyttebærsyltetøy er med å balansere og løfte gode tradisjonsretter som kjøttkaker i brunsaus. Foto: Sara Johannessen/VG

Tyttebærsyltetøyet er bringebærsyltetøyets syrlige søster, og er ofte det som må til for å balansere tunge kjøttretter som ribbe, finnbiff - og selvfølgelig mors kjøttkaker. Tyttebærsyltetøy er rett og slett en «must have».

SMAKEN AV SOMMER: Ferske reker er manges sommerfavoritt, og majonesen er et obligatorisk følge til smørbrødet. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
SMAKEN AV SOMMER: Ferske reker er manges sommerfavoritt, og majonesen er et obligatorisk følge til smørbrødet. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Syrlig, fett og godt. Majones kan løfte et smørbrød fra å være tørt og kjedelig til å bli en skikkelig smaksbombe. Bare tenk deg et rekesmørbrød uten majones eller roastbiff-snitter uten remulade... Nei, takk.

Soyasaus

SASHIMI: Med soyasaus kan du blant annet lage en smakfull ponzusaus som er det perfekte tilbehøret til sashimi. Julies sashimi-oppskrift finner du her! Foto: Julie Ilona Balas
SASHIMI: Med soyasaus kan du blant annet lage en smakfull ponzusaus som er det perfekte tilbehøret til sashimi. Julies sashimi-oppskrift finner du her! Foto: Julie Ilona Balas

Svart gull! Mennesket kan smake fem forskjellige grunnsmaker: Søtt, salt, surt, bittert og umami. Sistnevnte er soyasaus stappfullt av. Dette er virkelig en supersaus som kan brukes til å piffe opp alt fra sauser til å fungere alene som dipp.

Sweet chili sauce

SURSØT: Den asiatiske dippsausen fungerer utmerket både i wokretter og som dipp alene, og er spesielt god til vårruller. Klikk her for oppskrift! Foto: Magnar Kirknes/VG
SURSØT: Den asiatiske dippsausen fungerer utmerket både i wokretter og som dipp alene, og er spesielt god til vårruller. Klikk her for oppskrift! Foto: Magnar Kirknes/VG

Kombinasjonen av surt og søtt er utrolig god, og sweet chili sauce fanger virkelig essensen av dette. Som vårrullens venn blir hver munnfull en fest med litt sweet chili sauce som dipp.

GLASERT: Marinert med østersaus, honning, ingefær og lime gir en deilig smakkombinasjon til kyllingen. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen/VG
GLASERT: Marinert med østersaus, honning, ingefær og lime gir en deilig smakkombinasjon til kyllingen. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen/VG

Den tykke, gyllenbrune østerssausen er en nydelig smakmiks av salt østers, sukker og et par andre spennende krydre. Sausen brukes ofte i thailandsk og vietnamesisk mat for å nevne noe, og tilfører en spennende smak i woken eller som marinade. Herlig!

FREDAGSTACOEN: Er ikke det samme uten salsa til. Oppskriften på klassisk norsk taco med hjemmelaget tilbehør finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
FREDAGSTACOEN: Er ikke det samme uten salsa til. Oppskriften på klassisk norsk taco med hjemmelaget tilbehør finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Taco har omtrent blitt Norges nasjonalrett i løpet av de siste tiårene, og ikke uten grunn. Det er sinnssykt godt. Men taco er ikke taco uten en herlig og spicy salsa.

EKTE TEX-MEX: Enchiladas-middagen får garantert et ekstra løft med hjemmelaget guacamole til. Foto: Magnar Kirknes/VG
EKTE TEX-MEX: Enchiladas-middagen får garantert et ekstra løft med hjemmelaget guacamole til. Foto: Magnar Kirknes/VG

Guaca! Hovedingrediensen i denne grønne godbiten er densupersunne avokadoen - altså er ikke bare guacamole utrolig godt, det er bra for deg i tillegg. Vinn-vinn.

FYLTE KYLLINGBRYST: Blir raskt forvandlet til en luksusmiddag med dijonsennep, skinke og ost. Oppskriften på sprø og fylte kyllingbryst finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
FYLTE KYLLINGBRYST: Blir raskt forvandlet til en luksusmiddag med dijonsennep, skinke og ost. Oppskriften på sprø og fylte kyllingbryst finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Den franske Dijon-sennepen river skikkelig i nesen, men er en sikker vinner til alt fra kjøtt og fisk til inni en skikkelig god toast. I tillegg er den basisen i en hel haug av andre dressinger. Dijon-sennep er en sikker vinner.

HÅND I HÅND: Ketchup er et must til pølser. Prøv en ny vri med pølser i frakk. Foto: Meny
HÅND I HÅND: Ketchup er et must til pølser. Prøv en ny vri med pølser i frakk. Foto: Meny

Og helt til slutt: Ketchup. Vi kan selvfølgelig ikke lage en tilbehørssaus-liste uten å ha med dette røde gullet på plastflaske. Hva er vel en 17. mai uten pølse med ketchup og sennep? Eller pommes frites uten ketchup på siden? Denne søte og syrlige sausen har kommet for å bli.

Er du enig i vår liste over de ti beste tilbehørssausene? Hva er dine favorittsauser? Kommenter under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?