Våre beste asiatisk-inspirerte oppskrifter

6. januar 2014Aktuelt

Autentisk eller ikke – uansett er det raskt, friskt og krydret. 

Det er utrolig hvor enkelt det er å ty til forenklinger. For de fleste viser uttrykket «asiatisk mat» til kinesisk og sørøst-asiatisk mat. Indisk mat heter «indisk», og er altså ikke med i her, og ingen ville vel heller akseptere en tallerken med Stroganina eller andre nordøst-russiske spesialiteter i denne sammenhengen.

For noen år siden var det helt vanlig og anerkjent å si at man skulle spise «etnisk» mat. «Etnisk» viste til noe eksotisk, altså noe mer enn bare utenlandsk, noe med mye krydder og fremmede smaker. Det er etter hvert har de fleste greid å riste av seg dette uttrykket, selv de minst politisk korrekte blant oss kan si ting som at «vel, norsk mat er også etnisk norsk, er den ikke?»

Ofte skal denne nasjonale merkelappen peke mot en form for autensitet. En suppe med kokosmelk, galangal, og limeblader, er det fristende å kalle thailandsk – selv om ingrediensene er nokså vanlige i hele sørøst-asia. Tror jeg.

Vi har mange retter i den stilen på Godt. Her har vi samlet fem av de vi liker best.

MODERNE IGJEN: Stapp kålen full av smak! Foto: Luke Schilling
MODERNE IGJEN: Stapp kålen full av smak! Foto: Luke Schilling

Kål er nydelig, og har mange bruksområder. Det er på tide å børste støvet av kålrulettene.

SØT: Ribbe er fantastisk med søte og krydrede smaker som plommesaus. Foto: Sara Johannesen
SØT: Ribbe er fantastisk med søte og krydrede smaker som plommesaus. Foto: Sara Johannesen

Ingen grunn til å bare spise ribbe i jula.

LAKS OG SESAM: Er gode venner, en enkel måte å gi fisken en anderledes og spenstig smak. Foto: Magnar Kirknes
LAKS OG SESAM: Er gode venner, en enkel måte å gi fisken en anderledes og spenstig smak. Foto: Magnar Kirknes

Laks som bare såvidt har fått stekeskorpe, full av sesamfrø, er en bra laksevariant.

KOKOSMELK: Pluss fisk og planty med god smak. Foto: Magnar Kirknes
KOKOSMELK: Pluss fisk og planty med god smak. Foto: Magnar Kirknes

Denne suppe finnes det hundre tusen versjoner av. Tommelfingerregel 1: Dra på med krydder. 2. Ikke la fisken koke hardt, bare såvidt putre seg ferdig.

Hvis du har blodfersk makrell (eller tunfisk), er det utrolig hva som skjer med noen få dråper lime og soya, og et dryss ingefær og chili - og gjerne litt frisk koriander.

Publisert: 06.01.2014 kl. 08:19
Oppdatert: 06.03.2015 kl. 12:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?