Lise Finckenhagens påskemiddag med lammeskank

FRISTENDE FESTMÅLTID: Hva med langtidskokt lammeskank og frisk appelsin-panna cotta til årets påskemiddag?
FRISTENDE FESTMÅLTID: Hva med langtidskokt lammeskank og frisk appelsin-panna cotta til årets påskemiddag?
Foto: Johanna Siring/VG
Lise Finckenhagen

Påskesol, egg, lam og appelsin er blant påskens aller viktigste ingredienser, og er en nydelig og klassisk kombinasjon.

I 2021 hadde Lise Finckenhagen et kommersielt samarbeid med Prior. Oppskriftene Finckenhagen leverer til VG og Godt bestemmes i samarbeid med redaksjonen, og tekstene godkjennes av journalistene på Godt. Oppskriftene er uten kommersielle bindinger eller produktplasseringer.

Selv påskekrimmens skrekkblandede fryd kan linkes rett til frokostens djevelegg. Eller kanskje du vil serveres dem til lunsj, eller som en snack eller forrett. De kan gjøres så skrekkblandet du bare vil ved å justere mengden på chilisausen eller tabascoen.

Lammets nederste og godt brukte del, nemlig skanken, trenger mest av alt ro og god tid. God nok tid til at det i utgangspunktet «tøffe» kjøttet får putret seg uimotståelig mørt og saftig, med en «smelter i munnen»-effekt.

I sausen har jeg brukt både rødvin og tomater, krydret med hvitløk, timian og et snev av appelsin. Det er lov å mikse og trikse litt på egen hånd der, altså: For eksempel kan rødvin byttes ut med hvitvin eller øl, timian med rosmarin, eller appelsin med sitron.

En liten teskje knuste fennikelfrø gir en mild lakristone for dem som liker den slags. Jeg synes selv alltid det er godt med en liten klype fennikel i sauser med tomat.

Ovnsbakte grønnsaker er suverent tilbehør. De beveger seg raskt over i salat-betegnelsen når grønnsakene blir toppet med appelsin, fetaost, granateplekjerner og pinjekjerner. Med litt godt brød ved siden av blir det faktisk et lite måltid i seg selv.

Appelsinen får selvsagt også en naturlig plass i desserten. Noen ganger er det bare så innmari digg å gjøre det enkelt, og hvem kan egentlig motstå en lett dissende panna cotta med smak av fløte, vanilje og appelsin? Med litt ekstra appelsin i en lun appelsinkaramellsaus, et lett dryss hakket pistasj og kanskje en klype rålakris? Ikke jeg i hvert fall!

God påske, alle sammen!

Managementselskapet til Lise Finckenhagen er MaxSocial, som er heleid av VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?