Lise Finckenhagen: Fire forskjellige brød-oppskrifter

19. februar 2021Aktuelt
GIR GOD SMAK: Både eltefritt grytebrød og over-natten rundstykker er begge enkle å lage. Det eneste de trenger er tid til å heve.
GIR GOD SMAK: Både eltefritt grytebrød og over-natten rundstykker er begge enkle å lage. Det eneste de trenger er tid til å heve.
Foto: Johanna Siring

Duften av nystekt brød gir godfølelse i hele kroppen. Kanskje det nærmeste man kommer duften av ren omsorg og kjærlighet.

Det at brødene ikke nødvendigvis ser helt perfekte ut er en del av gleden og gir brødene en følelse av «ekthet».

De grove hverdagsbrødet jeg har bakt er som navnet tilsier et suverent brød i hverdagen. Kanskje ikke så fancy, men lett å lage og fint å fryse. Skummet kulturmelk gir både saftighet og en frisk smak. Her har jeg brukt spelt, rug og hvete. Grovheten kan du selvsagt justere selv, men husk at ikke alle melsorter har like god bakeevne, og bruker du kun grovt mel kan brødet fort bli tungt og kompakt (ikke at det er noen krise det heller altså).

Foto: Johanna Siring

En super måte å bake på er rett og slett å la deigen kaldheve i kjøleskap. Jo da, det tar lengre tid, men det er enkelt, og smakene får god tid til å utvikle seg. Rundstykkene med rug har jeg laget på den måten. Bare å røre sammen deigen og la den stå i kjøleskapet natten over. Ingen fiksfakserier med utbakingen heller, deigen deles i passe ujevne biter som får etterheve i romtemperatur før steking.

Eller hva med et brød der mel, gjær og heving er erstattet med nøtter, frø, gulrot og egg?

Og så må jeg bare få minne deg på eltefritt grytebrød har herjet som en farsott på nettet i flere år nå, sånn i tilfelle du hadde glemt det.

Den lange hevetiden gir brødet et snev av surdeigsaromaer, og grytestekingen sørger for skikkelig sprø skorpe. Nesten så du føler deg som en profesjonell baker når du vender det nystekte brødet ut av gryten. Så enkelt og så latterlig godt!

Publisert: 19.02.2021 kl. 12:29
Oppdatert: 06.10.2021 kl. 10:43


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?