Hvor ble det av Dragé-eggene?

18. mars 2021Aktuelt
SØTE MINNER: Sukkersøt påsketradisjon, som minner om barndom for mange.
SØTE MINNER: Sukkersøt påsketradisjon, som minner om barndom for mange.
Foto: Elisabeth Stigum/Vektklubb
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Husker du disse supersøte, små, gule, grønne, brune og røde eggene? De kommer påskeharen neppe med i år.

Små egg fylt med skum og trukket med sukker-dragé, minner mang en nordmann og -kvinne om barndommens påske. Noen (les undertegnede) kjente dem kanskje som barn som «drageegg».

Men de har ingenting med drager å gjøre, altså. Dragé er enkelt og greit et sprøtt sukkertrekk «dragert» utenpå en søtsak.

Uansett, det ikoniske påskegodtet, Dragé-egg fra Cloetta, er borte. Er det håp for at de dukker opp til påske?

Et påskemysterium

Noe har skrantet med eggene allerede siden 2015, skal vi tro folk i Facebook-gruppen «Dragéegg», som siden da har klaget over både feil smak og at de ikke finner eggene i butikkhyllene rundt påske.

Ifølge Cloetta selv, var det før påsken 2019 at mysteriet startet for alvor.

– Før påske 2019 gikk underleverandøren som tidligere produserte Cloettas Dragé Egg konkurs, noe som resulterte i at vi måtte flytte produksjonen til en annen fabrikk, skriver Peter Gordon i Cloetta i en e-post til Godt.

Da produksjonen ble flyttet ble det gjort en justering i oppskriften.

– Utgangspunktet vårt var at eggene ville smake minst like godt som før, men dessverre fikk vi noen negative kommentarer fra forbrukerne våre, forteller Gordon og fortsetter:

– Vi har tatt dette i betraktning og jobber med å produsere et minst like godt, hvis ikke bedre produkt, men har ikke landet endelig oppskrift enda. Derfor har vi latt Dragé-eggene ta en pause også i år.

– I påskeegget siden jeg var fire år

Dette er naturligvis skuffende nyheter for Dragé-egg-fans.

– Det har vært fast tradisjon å ha i påskeegget hvert år siden jeg var fire år. Dragé-egg er gode minner fra barndommen rett og slett, sier Lisa Torneus Søland til Godt.

Hun er en av dem som savner de fargerike eggene i gul pose, og som har skrevet til Cloetta i håp om å finne de i påskeegget igjen.

Søland smakte aldri den nevnte, nyere varianten fra Cloetta, men håper at godteriprodusenten gjenskaper originalen neste påske.

– Eg har alltid hatt gode minner med akkurat desse i påska på hytta då eg var lita. Det var ikkje heilt påske før mor satt fram ei skål med desse. Eg veit at det er mange som leiter etter dei, skriver Heidi Fjukstad Aklestad, også Dragé-egg-tilhenger, til Godt.

Til lengtende fans har Cloetta dette svaret:

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig at de er savnet av så mange, men sterkt beklagelig at vi ikke kan levere de til påsken 2021. Vi kan dog ikke lansere produktet før vi er helt fornøyd med oppskrift og ferdig produkt.

Men er det ikke bare å lage de med den samme gamle oppskriften, spør vi?

– Dessverre besitter ikke vi samme produksjonsteknologi som tidligere, og derfor klarer vi ikke å lage produktet med tilsvarende kvalitet, struktur og konsumentopplevelse, sier Gordon.

Kan disse bli en ny påsketradisjon?
Kan disse bli en ny påsketradisjon?
Foto: Cloetta

Ny slektning

Som et lite plaster på såret har Cloetta lansert en ny type egge-godis, i minivariant og med atten forskjellige smaker i posen. Godteriprodusenten håper slektningen kan skape nye påsketradisjoner.

– Dragé Egg Mini kan sees på som en moderne versjon hentet fra de klassiske Dragé-eggene, og med alle de gode smakene kan hele familien finne sin favoritt, forteller Gordon og nevner både eple, kiwi og jordbærsmak.

– Men hvordan skiller minieggene seg fra de gamle?

– De nye eggene har en gelékonsistens under det sprø skallet, mens de gamle hadde et fyll som var mer skumbasert.

Vi spurte Dragé-fansene om de hadde smakt mini.

– Nei de har jeg ikke prøvd, jeg visste ikke at de fantes. Men hvis jeg finner de et sted skal jeg prøve, sier Torneus Søland.

– Dei nye miniegga ser ut som vanlige «jelly beans». Det er så langt i frå det samme som ein får det, skriver Fjuskstad Aklestad.

Det gjenstår å se om nykommerne er gode nok for andre tilhengere, uten det samme skummet, konsistensen og fargene som barndommens egg.

Gleden kommer kanskje først den dagen klassikeren dukker opp igjen.

Godteri som forsvinner er et kjent fenomen. Nylig omtalte vi Dumlen som tas ut av produksjon.Du husker kanskje da Lohengrin forsvant, eller savner disse sjokoladene? Gleden var stor da denne isen kom tilbake.

Publisert: 18.03.2021 kl. 09:48
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:49


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?