Lise Finckenhagen: Søndagsstek-spesial

9. oktober 2020Aktuelt
SAFTIG: Skinkestek med sprø svor og to andre nydelige steker står på søndagsmenyen denne gangen.
SAFTIG: Skinkestek med sprø svor og to andre nydelige steker står på søndagsmenyen denne gangen.
Foto: Stian Broch

Har du enda ikke bestemt deg for søndagsmiddagen, sa du? Vel, her kommer mine stekende gode forslag til deg!

Tiden er inne for å hente den tradisjonelle søndagssteken frem fra glemselen og tilbake på bordet. Og da snakker jeg om saftig kjøtt med fyldig saus og godt med tilbehør, ikke stusselig tørre skiver som må druknes i saus som et desperat forsøk på å presse litt væske tilbake i kjøttet.

Skinkestek kan by på utfordringer, skal ikke nekte for det. Så gå for en med tydelige innslag av fettmarmorering, og du er allerede på riktig vei. Svor eller ikke er jo smak og behag, for meg blir det soleklart svor. Og tilfredstillelsen er like stor hver gang den velvillig blåser seg opp, gyllen og sprø. Med hjemmelaget surkål og varme epler blir det nesten en mini-julaften på forskudd. Skal heller ikke undervurdere gleden over brun saus og kokte poteter. Det har noe veldig trygt og fint over seg.

Oksestek er en annen gammel traver. Jeg har valgt å grytesteke den, eller braisere kan vi kanskje kalle det. I en tykkbunnet gryte under tett lokk med gode grønnsaker, urter, rødvin og kraft får steken ligge å kose seg mens alt tar og gir hverandre smak og saftighet. Ta heller tiden til hjelp enn å skru opp temperaturen. Lav og kontrollert temperatur og den gode tiden er på din og oksesteken sin side.

Også vil jeg gjerne slå et lite slag for reinsdyrflatbiff. Fantastisk mørt og nydelig kjøtt selv om det ikke går for å være den edleste stykningsdelen. Men den kan også være litt underfundig. Flatbiffen kan faktisk være så mør at langtidssteking nesten kan bli for mye av det gode, litt tyggemotstand må det være selv om kjøttet smelter på tungen.

Publisert: 09.10.2020 kl. 10:09
Oppdatert: 26.10.2020 kl. 12:35


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?