Til hovedinnhold

Derfor skal du ikke putte kokkekniven i oppvaskmaskinen

6. mai 2022Aktuelt
FINN ÉN FEIL: Nei, kjøkkenknivene skal ikke ligge i en dam og plaske over lengre tid.
FINN ÉN FEIL: Nei, kjøkkenknivene skal ikke ligge i en dam og plaske over lengre tid.
Maria Tveiten Helgeby/VG

Ja, du sparer kanskje noen minutter, men du kan ende opp med en ødelagt kniv.

Er du som meg, er du over gjennomsnittet glad i kokkeknivene dine. Jeg har alltid passet på å vaske dem for hånd, siden det er det jeg har hørt er best å gjøre.

Men på et tidspunkt i en travel småbarnshverdag ble vi fristet til å hive dem i oppvaskmaskinen for å effektivisere selv knivvasken. For er det egentlig ille å la maskinen ta seg av jobben?

– Det vil vi sterkt fraråde, sier knivsliper Haridev Sivagnanam.

Han driver Oslo Knivsliper, og har over 17 års erfaring fra matbransjen.

– Kombinasjonen av varm temperatur, damp og sterke kjemikalier fra oppvaskmiddel kan ødelegge både knivens håndtak og selve knivbladet, sier kniveksperten.

– Gjelder det alle kokkekniver, eller er det noen som kan kjøres i oppvaskmaskinen?

– Ja, det samme gjelder for alle kniver.

EKSPERT: Sivagnanam fikser og sliper selv de mest sløve kniver.
EKSPERT: Sivagnanam fikser og sliper selv de mest sløve kniver.
Privat

Ifølge Sivagnanam er trehåndtaket på fine kjøkkenkniver en av hovedutfordringene. De er ofte impregnert med et beskyttende lag for å ta vare på treverket, men etter mange runder i oppvaskmaskinens damp og fukt, kan dette laget forsvinne.

– Dermed kan noe av vannet trekke inn i treverket, og føre til at det sprekker opp. Dette kan til og med skje med plasthåndtak.

Hopper rundt

Og så er det selve metallet. Ikke bare kan varmen og fuktigheten gjøre kniveggen mindre skarp, men det at den kan hoppe litt rundt i maskinen, kan føre til små hakk i eggen.

SKADET: Min en gang råskarpe kniv ødelagt av røff behandling.
SKADET: Min en gang råskarpe kniv ødelagt av røff behandling.
Maria Tveiten Helgeby/VG

– Metall trives generelt ikke med å være dekket av vann over lengre perioder, og for mye fukt kan føre til rust. Hvis fukt blir værende på kniveggen for ofte, kan den også bli svekket slik at selv vanlig bruk kan føre til små hakk i stålet, forteller Sivagnanam.

Vær spesielt obs på dette hvis kokkekniven din er laget av karbonstål.

– Er løpet kjørt om du har kjørt kniven i oppvaskmaskinen én gang?

– Nei, det går normalt sett helt greit. Men jo lenger program og jo høyere temperatur som er brukt, jo mer skade kan det ta etter flere turer i oppvaskmaskinen.

Det er håp

Selv har jeg dessverre fått flere hakk på både ett og to millimeter i mine Mac-kniver – etter litt for mange brutale runder i oppvaskmaskinen.

Men det er visstnok fortsatt håp.

– Det spiller ingen rolle hvor stort eller dypt hakket er, kniven kan alltid slipes og det kan legges opp en helt ny knivegg uten hakk. Det vil dog minke høyden på knivbladet, forteller Sivagnanam.

Selv de mest opphakkede kniver kan fikses, sier Sivagnanam, og viser til denne kniven han reddet.
Selv de mest opphakkede kniver kan fikses, sier Sivagnanam, og viser til denne kniven han reddet.
Oslo Knivsliper/Privat

Ikke såpe med sitrus

Hvordan skal man da vaske kokkeknivene sine? Jo, med god gammeldags oppvasksåpe og svamp:

– Bruk en mild oppvasksåpe, vann som ikke er for varmt, og en myk svamp eller klut som ikke skraper. Skyll godt, og tørk den umiddelbart med et håndkle. La kniven til slutt lufttørke i noen minutter før den legges på plass. Det er den beste måten å ta vare på knivene dine, spesielt dem med trehåndtak, tipser sliperen.

Pass bare på at du ikke bruker for sterk såpe – den kan nemlig reagere med stålet og gi misfarging. Såpe med sitrusekstrakt kan også øke muligheten for at rust utvikler seg.

Lesson learned.

Publisert: 06.05.2022 kl. 14:19
Oppdatert: 13.05.2022 kl. 13:57


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?