Det beste jeg vet med Arman Surizehi

20. mai 2022Aktuelt
MATGLAD: Arman Surizehi trives både med å lage og spise mat.
MATGLAD: Arman Surizehi trives både med å lage og spise mat.
Foto: Christian Zervos, Egmont People

Komiker og skuespiller Arman Surizehi elsker nesten all slags mat, men én ting tør han ikke smake på.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjente fjes, kokker og influensere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi, skuespiller Emilie Skolmen og slottskokk Nicolai Lundsgaard snakket om sine matvaner. Denne gangen snakker vi med skuespiller Arman Surizehi, som driver humorkanalen The Arman Show, spiller i NRK-serien Norsk’ish, og som er aktuell i TV2-programmet «Forræder» som kommer til høsten.

– Først og fremst – er du en forræder i «Forræder»?

– Haha, kanskje, kanskje ikke – kanskje, kanskje ikke – kanskje, kanskje ikke? Jeg sier det tre ganger, jeg.

– Mystisk! Hva er din favorittfrokost?

– Jeg er ikke så glad i kald mat til frokost. Så noe av det beste jeg vet er når mamma lager en spesiell kikertgryte som hun putter kokte egg oppi, og så lager hun hjemmelaget nan som hun steker i panna.

– Da jeg var kid pleide hun alltid å lage en litt mindre nan til meg, men nå som jeg er eldre har jeg skjønt at det bare var fordi det var den deigen hun hadde igjen. Men hun solgte det inn så sykt bra, at det var en spesiell liten nan til meg. Hun lurte det inn, den dama der.

– Den var som den rare siste pannekaken når du bare har en halv øse røre igjen.

– Ja! Men nå som jeg er voksen, putter hun gryta og nan i poser og fryser, og så bare varmer jeg det.

TRIVES PÅ KJØKKENET: Når Arman Surizehi setter i gang med matlaging blir han fort stående i timevis.
TRIVES PÅ KJØKKENET: Når Arman Surizehi setter i gang med matlaging blir han fort stående i timevis.
Foto: PRIVAT

– Hva er din favorittmiddag, da?

– Jeg er så utrolig glad i mat, så jeg var egentlig ikke ferdig med frokost ennå. Men det går bra. Så, middag ... Når mamma lager hvit basmatiris på hennes måte, det blir så godt. Og så steker hun marinerte kyllinglår i ovnen med poteter. Kyllingen blir så juicy at du ikke trenger saus, engang.

– Hva er kyllinglårene marinert med?

– Hun bruker noen krydre fra hjemlandet, hun kommer fra Balutsjistan i Pakistan. Balutsjisk mat er som en mellomting mellom indisk, iransk og pakistansk. Så hun drar til en av de pakistanske grønnsakssjappene på Grønland i Oslo, for der er det både masse krydder og krydderblandinger hvor det for eksempel står «tilsett ingefærpaste, yoghurt og sitron». Alt står på engelsk, så hvis du vil ha god kylling fra den type matkultur, anbefaler jeg å prøve noe sånt.

– Nam! Har du en favorittdessert, da?

– Det blir ofte noe med sjokolade eller marsipan. Eller ostekake, ouff, bro.

– Neste spørsmål var «hva er favorittkaken din». Men det er kanskje ostekake?

– Ostekake og sjokoladekake er jeg veldig glad i. Oioioi, helt sjukt.

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Jeg er en lakrisperson.

– Det er jeg og!

– Lakris er det beste. Men jeg føler det er sånn at enten så er du en lakrisperson, eller så er du det ikke. Jeg tror jeg er det fordi mamma alltid kjøpte Twist-pose på tilbud, og mine to eldre brødre spiste alt de likte først, så det som var igjen var lakrisen og marsipanen. Så da tok jeg lakrisen, og så fikk lillesøstera mi marsipanen.

– Hun fikk ikke velge først, nei.

– Du, vi er tre kjempesnille storebrødre. Hun får alt hun vil. Så ikke synes synd på henne på grunn av den marsipanen der.

– Haha! Hva er det aller beste du kan få servert?

– Når jeg drar hjem til mamma, for hun overdriver alltid og ender opp med å lage altfor mye mat. Kanskje en ghormeh sabzi, som er en iransk rett med masse urter, og så lager hun en heftig salat, nan, kyllinglår, ris, en kyllinggryte til, så det blir tre forskjellige retter. Hun starter dagen før for å preppe og marinere.

– Men det er også herlig å dra på Brazilia og spise masse kjøttyper, eller ta seg en deilig pokebowl. Eller en god baguette. Eller en heftig calzone, bro. Jeg drar ofte på Grønland Pizza & Kebab og bestiller en med biff, sjampinjong, mais og jalapeños. Og så tar jeg med en medium dressing, pfefferoni og sylta rødløk, og så drar jeg hjem og nyter det.

Arman Surizehis burger
Arman Surizehis burger
Foto: PRIVAT

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Da covid traff begynte jeg å se på masse videoer på Youtube, så jeg lager blant annet en pastarett med basilikumstilker, chili, hvitløk og tomat av Jamie Oliver. Eller hjemmelaget taco, hvor jeg lager tortillaen, salsaen og tacokrydderet selv. Det tar gjerne fem-seks timer, men du skjønner ikke hvor glad jeg er i mat.

– Jeg fant også en oppskrift på hamburgerbrød som er en blanding av brioche og japansk melkebrød. Det blir SÅ godt om du har en heftig patty, saus, BAM, noe salat, noen grønnsaker du liker. Det er bedre enn alle burgersjapper.

– Har du en favorittsesong?

– Jula er noe helt spesielt, med all den julematen. Kona mi er norsk, så vi drar gjerne hjem til hennes familie og spiser veldig god norsk mat. Og sommeren er veldig digg, med grilling og litt lettere mat. Jeg er også veldig glad i suppesesongen, når det er kaldt og du har en god kraftsuppe som varmer i sjela.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Jeg har alltid sjampinjong, cherrytomater, kål, juice, pålegg, sriracha, ketchup, sennep og en halv burgerdressing.

– En halv burgerdressing?

– Ja, for noen ganger lager jeg snadderloff: Hvit baguette toppet med kyllingbacon, hamburgerdressing, ost, kål, mais og srirachamayo, og så hiver du den i ovnen så osten smelter. BAM, BOOM, da lager jeg gjerne fire til meg selv, den anbefaler jeg.

– Det skal jeg teste! Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kniven er et must.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg liker å sette på radioen. Jeg klarer ikke at det er helt stille, for da blir jeg for konsa. Ellers hører jeg på norsk og amerikansk hip hop og rap.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Det lille nanbrødet mamma lagde.

– Hvor vil du helst reise på matreise?

– Jeg drømmer om å dra til Mexico og Vietnam, og bare spise masse. Jeg lagde birria taco her om dagen, og det var helt sinnssykt.

Arman Surizehis børek
Arman Surizehis børek
Foto: PRIVAT

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Det er kjedelig å lage mat til seg selv, så jeg ender nok fort med å bestille ting. Jeg bor på Grønland-Tøyen, og nede hos oss er det en somalisk restaurant som heter Waaberi. Der får du et svært måltid med hjemmelaget somalisk mat for 125 kroner. Det er også en jemenittisk restaurant her, House of Mandi, og en kinesisk jeg er veldig glad i, Kinabolle.

– Nå fikk jeg lyst til å spise lunsjen min på Grønland.

– Helt ærlig, restauranter er veldig dyrt i Oslo. Hvis du drar på Løkka får du en mindre porsjon til en dyrere pris. Det er ikke noe problem at folk har de prisene, jeg forstår at folk har en business og skal tjene penger. Jeg spiser på Løkka og, men jeg er mer fan av å dra på utenlandske steder.

– Hva spiser du aldri, da?

– Østers? Jo, det spiste jeg en gang, men det var ikke så godt. Jeg sliter med mye havmat, men jeg prøver siden alle sier det er så godt. Hvis jeg selv har fisket en fisk og griller den, da smaker det helt annerledes. Men å kjøpe fisk, eller sushi, der sliter jeg. Alt som lukter masse, som makrell i tomat. Det går ikke. Da må jeg gå ut av rommet.

– Haha, har du smakt, da?

– Nei, det tør jeg ikke.

Publisert: 20.05.2022 kl. 15:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?