Norske Øyo hevder amerikansk merke har kopiert designet deres

REAGERER: Katrine Øyo var med på utviklingen av en kjøkkenkniv som hun mener har blitt et kjennetegn for Øyo som merkevare.
REAGERER: Katrine Øyo var med på utviklingen av en kjøkkenkniv som hun mener har blitt et kjennetegn for Øyo som merkevare.
Foto: Øyo
Ingeborg Christensen Breivik

Knivmerket Øyo mener det amerikanske merket Hexclad har kopiert designet deres: – Jeg ble satt ut.

Kjøkkenvaremerket Hexclad har virkelig utmerket seg som en produsent av kvalitetskjøkkenutstyr. I 2021 fikk de også kokkestjernen Gordon Ramsay med på laget som ambassadør for merket.

Deres gryter, panner og kniver har derfor vært å se overalt på Ramsays plattformer, hvor han har flere millioner følgere.

I 2022 lanserte merket en kolleksjon av kokkekniver i damaskusstål, med et iøynefallende grønt knivskaft. For det norske kokkeknivmerket Øyo, har Hexclad-kniven vakt oppsikt.

De mener at dette er en kopi av deres knivkolleksjon fra 2018.

Det er unektelig noen tydelige likhetstrekk mellom de to knivkolleksjonene. Ikke bare er utseende nært identisk, men knivene er også laget av de samme materialene: damaskusstål med et håndtak av pakkawood.

– Vi mener at designuttrykket vårt har blitt kopiert. Det er veldig lett å tro at våre og Gordon Ramsays kniver er fra samme kolleksjon, de minner veldig om hverandre, sier Katrine Øyo.

Hun er produkt- og forretningsutvikler i Øyo, og stod bak utviklingen og designet av deres Smaragd-kolleksjon fra 2018.

– Det betyr jo at de har funnet inspirasjon hos lille Øyo fra Geilo. Vi ønsker å se på det som en positiv greie – at vi har inspirert til å tørre å gå nye veier innenfor design, sier Øyo.

Produktutvikleren innrømmer imidlertid at dette ikke var den instinktive reaksjonen da hun så Hexclads knivkolleksjon.

– Man skal jo ikke banne, men man tenker jo «fasern». Jeg ble satt ut.

– Men så får man tenkt seg om, og det positive er at vårt knivdesign får oppmerksomhet andre steder. Det er vanskelig å gjøre noe med dette nå, legger hun til.

Robin Bahl er managing director i Nordic Brand Hub AS, som er den nordiske representanten og distributøren for blant annet Hexclad. Han er uenig i påstandene fra Øyo, og påpeker at Øyo selv har latt seg «inspirere» av tradisjonelle japanske knivprodusenter, blant annet med tanke på bruken av damaskusstål og pakkawood.

– Ingen av disse designelementene er på noen måte unike for Øyo sine kniver- tvert imot har Øyo ingen tradisjon for produksjon av japanske kniver og har i stor grad selv kopiert tradisjonelle japanske knivprodusenter i sitt design.

Han fortsetter:

– Jeg forundrer meg også over at, dersom det stemmer at Øyo selv har designet disse knivene, er det påfallende at Øyo ikke har noen kopibeskyttelse eller designrettigheter. Svaret er åpenbart at Øyo ikke har dette fordi her foreligger det ingen original formgivning som lar seg beskytte.

Bahl påpeker blant annet at det er små designforskjeller på knivene, blant annet på designet på håndtaket og kniveggen.

– Knivene fra Hexclad lanseres i Norge og Norden senere i år og blir med den en stor konkurrent til Øyo sine kniver. Fra det perspektivet kan vi forstå at Øyo er bekymret for konkurransen det medfører, men vi synes det er umusikalsk å sverte vår merkevare ved å hevde seg kopiert når det åpenbart ikke er tilfellet.

FOR GENERISK: Spesialisten mener at et grønt håndtak ikke er nok til å rettighetene for designet.
FOR GENERISK: Spesialisten mener at et grønt håndtak ikke er nok til å rettighetene for designet.
Foto: Sturlarson As

Øyo har ikke tatt patent på kniven. Siden den ikke har en designregistrering, kan markedsføringsloven komme inn og bestemme hvor langt opptil en konkurrent kan legge seg, sier advokat Elisabeth Ohm.

– Jo mer generisk utseende produktet har, altså jo mindre innsats det ligger i utviklingen, desto mindre vern og desto mer «inspirasjon» kan konkurrenter tillate seg. Kniven har et grønt håndtak. Det tenker jeg er for lite til å si at den skal ha noe særskilt vern, konkluderer advokaten.

NB: Det er ikke bekreftet at Gordon Ramsay er involvert i verken designet eller utviklingen av Hexclad-knivene, men hans rolle som ambassadør for bedriften gir han eierinteresser i produktene de utgir. Da samarbeidet ble opprettet i 2021, uttalte Hexclad at Ramsay ville være «aktivt involvert i merkevarets produktutvikling, merkevarebygging og vekststrategi.»

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?