Gladkokken: – Det er lite jåleri
Det spørsmålet Jan Henrik Gladkokken Syversen kanskje oftest får, er om han alltid er glad. En time i hans selskap bekrefter at det er sannhet i navnet hans. Så sant at han har det innskrevet i passet.
Jan Henrik Gladkokken Syversen er en av Norges største matbloggere. Med rundt én million besøkende i måneden har nettsiden hans like god trafikk som en «litt ræva nettavis».
Det er hans egne ord.
De siste syv årene har Gladkokken bygget opp et aldri så lite matimperium. For hans titusenvis av følgere i sosiale medier, deler han gleden av hverdagsmat. Har tar tradisjonsrike retter og trender, tolker dem, fornorsker dem og deler sine «à la Gladkokken»-oppskrifter med folk fra 20 til 70 år.
Han har laget sin egen vin, akevitt – og nylig gitt ut sin tredje kokebok.
Men på TikTok vil han ikke.
– Det har jeg ikke planer om, det er kleint med folk på min alder som gjør seg til på TikTok. Eller, jeg skal ikke si jeg aldri havner der, men da skal jeg gjøre det på en måte som ikke er sjenerende for min 16 år gamle sønn i alle fall, sier Syversen og ler så det runger.
Vi møter han hjemme på hans nyoppussede kjøkken i Oslo. Her bruker han daglig timevis på å utvikle oppskrifter, forberede, lage, filme, fotografere og dele matglede. I taket har han montert både fotolys og stativ.
Gladkokken mener business.
– Det første først, er du alltid glad?
– Som regel ja. Veldig ofte. Jeg lever jo drømmen min og får drive med det jeg synes er mest morsomt.
– Så du kan stå inne for å kalle deg Gladkokken?
– Ja, det kan jeg. Spør du ti av mine nærmeste, er de helt enig. Jeg lever av hobbyen min, har skapt en egen arbeidsplass. Jeg har fine folk rundt meg, kone, sønn og venner. Jeg ser ikke mye grunn til å være misfornøyd. Jeg er dessuten ikke så opptatt av målet, jeg synes reisen er like gøy.
For å få en fornemmelse av hva Gladkokken mener med reise, spoler vi tilbake noen år. I 2016 deltok han nemlig i Masterchef. Den gang var han selger i energibransjen.
– For meg personlig gjorde Masterchef en stor forskjell. Jeg elsket både dagene og kveldene. Det var sosialt, gøy og alt handlet om mat. Så da tenkte jeg: kanskje jeg driver med feil ting?
Gladkokken tar en latterpause.
– Og så tok det litt tid før jeg sa opp jobben. Jeg var litt sleip da, og sa jeg skulle til en konkurrent så jeg fikk noen måneder karantene med lønn. Det ble liksom oppstartskapitalen min.
Latteren runger videre.
– Det var da du ble Gladkokken?
– Ja, jeg vant en del konkurranser i starten, og da satt jeg oppe i andre etasje der og drakk mye vin og lo, så jeg ble kalt Gladkokken og så tok jeg det navnet med videre. Det er et uttrykk på en glad hobbykokk, sier han og smiler.
For tre år siden tok han Gladkokken som mellomnavn, og er nå den eneste nordmannen med Gladkokken i passet. Gladkokken har vært matglad hele livet og brukte mye tid på kjøkkenet i oppveksten. Matinteressen tok han med inn i de voksnes rekker.
– Men hadde noen sagt til meg for ti år siden at jeg kom til å leve som matblogger og kokebokforfatter, hadde jeg ledd godt, sier Syversen og ler godt selv.
– Jeg hadde ikke trodd på det.
At han ikke er utdannet kokk ser Gladkokken på som en fordel.
– Jeg sier ikke brassere eller posjere, jeg sier småkok eller sett på medium, så folk får et godt resultat. Det tror jeg er litt av nøkkelen til min suksess. Jeg tar alle matbildene selv, og når folk ser bildene og lager det, så opplever de at retten faktisk ligner. Det er ikke kamskjell og skum, liksom, det er folkelig hverdagsmat.
Han har funnet plass i den norske matbransjen, med enkel mat som smaker godt. I sin nye bok deler Gladkokken hverdagslige middager, men også retter egnet til festligheter, som forretter og desserter.
Men kaker får «noen andre ta seg av» sier han.
– Det er lite jåleri, og mye matglede, konstaterer Gladkokken.
– Og hva er matglede for deg?
– Noen av de hyggeligste øyeblikkene jeg har med venner og familie, er rundt bordet når vi nyter et måltid sammen. Det synes jeg er fantastisk. Men jeg liker også delen i forkant av det. Jeg liker å stå å lage maten, forberede, tenke ut hva vi skal spise, gjerne lage sammen med noen. Så for meg er matglede mange ting.
– Er matglede noe du er bevist på at du vil spre?
– Ja, jeg prøver, men jeg tror også man skal være litt forsiktig. Folk har jo forskjellig utgangspunkt på hva matglede er, hvor mye tid man har, hvilken situasjon man er i. Har man dårlig tid og tre unger som løper rundt, forstår jeg at matglede er noe du kan prioritere i syv minutter, men jeg prøver på min måte å dele min glede og i det lage enkle oppskrifter som fungerer, så folk får et godt resultat.
Og for å spare tid, er Gladkokkens beste råd følgende: Lag større porsjoner når du først står på kjøkkenet. Nok til tre middager samtidig, , når du likevel lager Bolognese eller lapskaus en dag. Frys det øvrige ned, og på en dag med dårlig tid kan du finne hjemmelaget, kjapp mat i fryseren.
Spørsmålet Gladkokken oftest får, nest etter om han alltid er glad, er om rettene kan fryses.
– Jeg begynner å bli litt lei av å svare på det, for svaret er jo at alt kan fryses. Spørsmålet er hvordan det blir når det tines opp.
Gladkokken ler igjen.
Han svinger innom ulike land og verdensdeler, med oppskrifter inspirert av kjøkken i Asia og Sør-Amerika i sin nye bok. Men norsk husmannskost holder Gladkokken kjærest av alt.
– Jeg har en enorm kjærlighet til norsk husmannskost, det er ikke mye som slår kjøttkaker i brun saus med kålstuing.
Også bestemorens oppskrifter har fått plass i Gladkokkens nye bok.
– Jeg har laget et kapittel med norsk tradisjonsmat, på min måte. Bestemor var en kjempeinspirasjon for meg, og jeg har brukt hennes oppskrifter. Da hun døde, hedret familien henne med en minne-kokebok. Oppskriftene hennes får kreditt i boken min – om hun følger med der oppe.
Hjemme på kjøkkenet henter han inspirasjon fra alt fra YouTube til spørsmål fra følgere.
– I perioder er det vanskelig å finne på nye oppskrifter, andre ganger er jeg så kreativ at jeg må lage lister med alt jeg vil lage. Jeg har en liste på mobilen med mellom ti og 200 retter jeg har lyst å lage. Om jeg er ute, eller hvor enn, stopper jeg og noterer når jeg kommer på noe jeg vil teste.
Men med store middager flere ganger i uken, blir ikke familien lei og bankkontoen tom?
– Konen min må av og til lage mat, men hun har blitt mat-analfabet, spøker han.
Naboene nyter godt av det Gladkokken tryller frem av retter.
– Vi gir bort mye mat til naboer. For om jeg skal lage en gryte, så ser det litt stusselig ut på bilder med tre porsjoner. Så jeg må lage store volumer for at det skal se bra ut. Da blir det til overs, så vi har en felles Messenger-gruppe i nabolaget, og naboene tar med fat og så kommer de og får middag med hjem.
– Hva er målet fremover?
– Jeg har lyst å oppleve, lære mer, reise mer. Jeg har noen steder på min «bucket-list». Jeg tror ikke jeg blir noe dårligere kokk om jeg lager taco i Mexico. Med kamera, stativ og Mac-en, så kan jeg produsere innhold hvor som helst.
– Hvor vil du dra?
– Et matmekka jeg ikke har besøkt, er San Sebastian. Dit skal jeg neste år, på en studietur kan man pent kalle det. Jeg har lyst til New York. Det er mange steder jeg ikke har vært, mens alle vennene mine dro ut og reiste etter skolen, så begynte jeg rett i jobb, så jeg har gått glipp av den reise-delen – det har jeg tenkt å ta igjen nå!
– Men hva annet enn mat liker du?
– En av mine største interesser er å være med venner. Jeg har privilegiet av å styre min egen hverdag og prøver å planlegge å være ute og spille golf når det er sol og lager mat da det regner, sier Gladkokken og ler.
Igjen.
Gladkokken er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her. Boken «Mitt Matunivers» gis ut på VG Forlag.
Publisert: 27.12.2022 kl. 20:00
Oppdatert: 06.01.2023 kl. 14:42
Lag deg en gratis konto