Kokk om Gildes grillmat: – Som forbruker blir du direkte lurt av disse varene

SVIN ELLER STORFE? T-bone av svin er en av Gildes nye grillnyheter.
SVIN ELLER STORFE? T-bone av svin er en av Gildes nye grillnyheter.
Foto: Nina Sundquist
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

Har T-bone egentlig noe med svin å gjøre? Og kan en ribbe være en bog? I slutten av april slapp Gilde vårens grill-nyheter, og navnene skaper reaksjoner.

Gilde har blant annet lansert «Bøkerøkt t-bone av svin» og «Grillribbe av bog» denne våren.

For noen år tilbake lanserte de også «Grillribbe av nakke». Det var dette produktet kokken Nils-Henning Nesje først reagerte på.

– På pakningen står det at er det er grillribbe av nakke. Det går jo ikke an, ribbe er jo en annen plass på dyret, sier Nesje til Godt.no.

Han valgte å ta opp debatten i et Facebook-innlegg, der han spør:

"Har den norske bonden gjort noe med grisen siden ribbene flytter seg opp til nakken"
MATENTUSIAST: Nils-Henning Nesje er kokk og har i flere år jobbet med lokale matopplevelser i Møre og Romsdal.
MATENTUSIAST: Nils-Henning Nesje er kokk og har i flere år jobbet med lokale matopplevelser i Møre og Romsdal.
Foto: Privat

Han mener at merkingen er uheldig, og bidrar til en total avlæring av hva som er hva på et dyr.

– Gilde, som sitter på en fagkunnskap slik som de gjør, burde vite bedre, sier Nesje.

– Med overveiende sannsynlighet er det nok godt på smak, men det er ikke der det ligger. Som forbruker blir du direkte lurt av disse varene.

Hva bør Gilde gjøre?

– De bør trekke produktene tilbake og beklage overfor forbrukeren at de har merket feil.

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, mener at merkingen uttrykker en manglende respekt for kjøttbransjen og forbrukerne.

– Kjøper du T-bone forventer du et kraftfullt kjøttstykke av storfe. T-bone av svin har aldri eksistert. Da snakker vi om en kotelett, sier hun, og fortsetter:

– Forbrukerkunnskapen er nok ikke fullt så god lenger, og den blir ikke noe bedre når man komponerer nye anatomiske dyr.

Både Sundqvist og Nesje mener at Gilde merker produktene sine på denne måten for at forbrukerne skal oppleve at de får en mer eksklusiv vare, og skjønner ikke hvorfor de ikke gir riktig navn på produktet.

– Hvorfor ikke fremsnakke det produktet som det egentlig er? En nakke er et mer grillvennlig produkt enn en ribbe, sier Sundquist.

Gilde har blitt forelagt kritikken, og sier de forstår at noen reagerer.

– Samtidig mener vi at vi er åpne og tydelige i merkingen om at det her er snakk om råvare fra hhv. nakke og bog. Det samme gjelder for T-bone, som er en betegnelse på et kjøttstykke med ytre- og indrefilet. Disse stykningsdelene er de samme på storfe og svin, og vi er tydelige på at dette aktuelle produktet er T-bone-stykke av svin, sier Nina Rishovd Stavenæs, markedsdirektør i Gilde, til Godt.no.

– Men vi tar selvfølgelig med oss tilbakemeldingene vi får, og vil vurdere å gjøre endringer til neste års grillsesong.

De er derimot ikke enig i at de lurer forbrukerne.

Vi mener vi har merket veldig tydelig hvilken stykningsdel dette er. Dette er merket tydelig både foran og bak på emballasjen. Produktnavnet er «Grillribbe av nakke». Vi har i utviklingen av produktet først og fremst ønsket å gjøre det lett for forbrukeren å forstå hvordan det skal brukes og tilberedes.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?