Slik blir Oslos nye foodcourt Via Village

4. juni 2021Aktuelt
Foto: Anne Valeur

Via Village som åpner i Vika i september har fått med seg flere av Oslos mest populære restaurantører.

Ni matboder og en bar flytter inn i kjelleren på Munkedamsveien 29 i Vika som åpner dørene til sultne gjester fredag 17. september.

– Det er kun en koronamutasjon som kan stoppe oss nå, sier Frode Rønne Malmo, «hjernen» bak det hele.

Det skal i hvert fall ikke stå på matkvaliteten når de først åpner, skal vi tro Rønne Malmo – som i sin tid også trakk i trådene da Mathallen åpnet på Vulkan i Oslo.

Han forteller at han nå har vært inspirert av Time Out-markedet i Lisboa, som har fått flere utmerkelser.

– De startet en foodcourt med de beste restaurantene i byen, som serverte gatemat. Vi ønsker å gjøre noe av det samme, og vise at gatemat ikke bare trenger være fastfood. Vi skal ha bra kvalitet på maten og en god atmosfære. Og så er det viktig at det skal være en sosial opplevelse. Jeg mener det blir stadig viktigere, og en trendy måte å spise på. Du trenger ikke bare gå ut og være stuck med en fast meny, sier Rønne Malmo, som jobber for eiendomsutvikler Aspelin Ramm.

Stolt

Han mener restaurantørene som skal åpne i den nye foodcourten representerer mat-Oslo per i dag på en god måte, og er stolt over å ha få dem med. Men han klarer ikke legge skjul på at det er et av spisestedene han gleder seg litt ekstra til å prøve.

– Når Nud fra Breddos slår seg sammen med Atli fra Katla, da vet jeg at det blir spektakulært. Når to rockekokkestjerner står i samme matbod, så det bli bra.

– Hvordan skal Via Village skille seg fra andre mathaller og food courter da?

– Det skal bli et sted du kan komme og bli hele kvelden, ikke bare stikke innom til lunsj.

Via er navnet på det nyreiste bygget i Vika som skal ha 1500 kontorplasser og noen matbutikker, blant annet Gutta på Haugen, hvor foodcourten Via Village skal holde til.

I tillegg skal Mikael Svensson bak Michelin-restauranten Kontrast åpne en vin-bistro i bygget.

– Høstens matsnakkis

– Det er bra det endelig skjer gode ting med mat på vestkanten igjen, de har lidd under høye leiepriser i vest og en økende andel hippe gater på østkanten.

Det sier Godts restaurantanmelder Mathias Steinbru, som mener at flere av leietakerne i Village virker veldig lovende.

– Prik blir et sted folk kommer til å reise langt for å besøke, høstens store matsnakkis, spår han.

– Og De mi tierra er kanskje det beste som har kommet ut av et stengt Oslo. Det er et kremeksempel på hva du får når du stenger to skikkelig flinke kokker inne i en leilighet over seks måneder. Med tid og en stor dæsj savn av mat hjemmefra så får vi andre de beste empanada vi noen gang har spist, sier han.

– Mathallen har tatt posisjonen som hele Oslos mathall med butikker og restauranter, mens Oslo Street Food har tatt mer gatemat-posisjonen, så det blir spennende å se hvordan Via Village poisjonerer seg, sier restaurantblogger Anders Husa, og legger til at det til nå har lekket ut lite om aktørene som skal inn.

– Jeg har fått med meg at Mikael Svensson åpner noe, samt at Atli Mar Yngvason og Nud Dudhia skal ha en thairestaurant sammen. Disse tipper jeg blir bra kvalitet. I tillegg har jeg veldig troen på empanadasene fra De Mi Tierra, sier Husa.

Dette er spisestedene i Via Village:

Prik

Foto: ANNE VALEUR

Gatemat fra Thailand, laget av Atli Mar Yngvason, tidligere Pjoltergeist, nå Katla – og Nud Duddiah mest kjent for sine Breddos tacos, men også Løkka Deli.

I Via skal den rike, mangfoldige og smakfulle maten i Nord- og Sentral-Thailand nå utforskes.

De Mi Tierra

Foto: ANNE VALEUR

Argentinske Romina Yanarello og Nicolás Peranic har erobret Oslo med sine empanadas etter at korona-permittering fra henholdsvis A L’aise og Maaemo gjorde at de måtte tenke nytt. Via Instagram startet det hele, nå får de sitt første fysiske utsalgssted.

Breddos Tacos

Nud Dudhia åpner sitt sted nummer to i Oslo, etter suksessen i Mathallen med autentisk meksikanske tacos. En åpenbaring av en tacorestaurant, skrev vår matanmelder og trillet terningen til seks.

Lucky Bird

Foto: ANNE VALEUR

Stedet som holder til like ved Mathallen er kjent for sine friterte varianter av kylling og annen fugl. Autentisk og vellaget «comfort food» kalte vår matanmelder det, etter åpningen på Vulkan. I Via skal det tilføres en edgy, fresh og spennende vri, ifølge dem selv.

The Golden Chimp Via

Foto: ANNE VALEUR

Jan Robin Ektvedt tar med seg konseptet fra Tøyen og vil her servere dumplings, men også håndstekte nudler og bao. Det blir også mulighet til å kjøpe meg seg sauser og ferske dumplings, så du også kan lage dumplingfest hjemme.

Funky Fresh Foods

Foto: ANNE VALEUR

Josefine og Jenny skapte Funky Fresh Food i 2009, og har nå blant annet et spisested på Doga i Oslo og butikker flere steder på Østlandet. Målet deres er å gjøre plantebasert mat lettere tilgjengelig for folk flest.

Gutta fra havet

Foto: ANNE VALEUR

Gutta er kjent for å selge fisk og skalldyr over disk i Sandvika i Bærum. I Via vil de også servere mat – ferske retter av fisk, skalldyr og blåskjell. Gutta fra havet drives av Arne Austbø og Mathias Vleeshouwers, og har Trond Svellet som medeier.

Tri ky

Foto: ANNE VALEUR

Dette stedet åpnet på Vulkan i den korte vakuumperioden i fjor høst, før alt stengte ned igjen. Tri ky betyr visstnok «sjelevenn», og er et asiatisk konsept hvor sesongens flotteste råvarer kombineres med tradisjonelle og moderne matlagingsteknikker. Din nye bestevenn på Vulkan, skrev Aftenposten etter åpningen. Nå får de sitt andre sted i Via.

Der peppern gror

Foto: ANNE VALEUR

Den indiske anmelder-favoritten fra takeaway-koronaåret, som til daglig ligger rett bak Rådhuset, åpner ikke bare en ny filial i Bogstadveien nå etter pandemien, men også i Via. Indisk gatemat og klassisk indisk husmannskost kombinert med currier blir også å finne på menyen her.

Publisert: 04.06.2021 kl. 06:00


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?