Michelin-guiden 2021: Kvinner bak Storbritannias nye trestjerners restauranter

27. januar 2021Aktuelt
HØYTHENGENDE: Clare Smyth, helt til høyre i bildet, fikk tidligere denne uken tildelt tre stjerner til sin restaurant Core by Clare. Her er hun avbildet sammen med hertuginne Meghan i 2018 ved Hubb Community Kitchen.
HØYTHENGENDE: Clare Smyth, helt til høyre i bildet, fikk tidligere denne uken tildelt tre stjerner til sin restaurant Core by Clare. Her er hun avbildet sammen med hertuginne Meghan i 2018 ved Hubb Community Kitchen.
Foto: Chris Jackson / PA Wire

Etter utdelingen av Michelin-stjerner for Storbritannia og Irland, snakker alle om Clare Smyth og Hélène Darroze.

Til tross for pandemi og stengte restauranter er stjernedryss-sesongen i full gang, og da Michelin-guiden tidligere denne uken delte ut sine stjerner til Storbritannia og Irland kunne to nye restauranter smykke seg med de svært så høythengende tre stjernene. Og begge stedene er ledet av kvinner.

Clare Smyth, som til daglig driver Core by Clare i Notting Hill kunne endelig slippe jubelen løs.

– Det har vært en drøm å komme til dette nivået, men jeg trodde aldri det skulle skje. Core åpnet for tre år siden, og det har vært min drøm siden jeg var 16 år. I fremtiden håper jeg unge kokker, både menn og kvinner, har muligheten til å drive restauranter og oppnå suksess, uttale Smyth, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Hun gått i lære og jobbet for Gordon Ramsay, og har tidligere vært tildelt tre stjerner som kjøkkensjef for Restaurant Gordon Ramsay.

Feire gjorde også Hélène Darroze, som driver restauranten under eget navn på hotellet The Connaught.

– Jeg tenker på alle kvinner som jobber på kjøkkenet eller i vår bransje, og jeg vil si til dem at det er mulig. Bare tro på deg selv, og din femininitet, vær en kvinne og så kan hva som helst skje. Lev ut din pasjon, uttalte Darroze i et videoklipp etter at hun ble tildelt stjernene på online-arrangementet.

Utsatt

Mangelen på kvinner i toppen av restaurantbransjen har vært en het potet de siste årene. Godt har tidligere satt søkelyset på at det er svært få restauranter i Michelin-guiden som er ledet av kvinner, og få kvinner som har fått høythengende priser.

Før årets utdeling av stjerner startet var det 130 restauranter i verden som har tre stjerner i den røde guiden, kun en håndfull av disse er ledet av kvinner.

I Norge er det i dag 11 restauranter med stjerner i Michelin-guiden. En av disse er ledet av en kvinne, Heidi Bjerkans Credo.

Her i Norden må vi vente litt til før vi får vite om flere steder får stjerner, etter fjorårets store stjernedryss til Norge.

Utdeling for 2021 skulle i år ha funnet sted i Stavanger i februar, men er foreløpig utsatt til mai.

Historisk

Det har vært et svært tøft år for restaurantbransjen som i lange perioder har måtte holde stengt. I skrivende stund er mange restauranter fortsatt stengt, og i England kan det se ut som om de kommer til å være det en god stund til. Michelinguiden opplyser at de startet sitt arbeid mot stjerneutdelingen 2021 allerede i august 2019, og hadde derfor besøkt mange av stedene allerede før lockdown i mars, ifølge Bloomberg.

Likevel markerte årets utdeling av stjerner et vendepunkt for det britiske og irske kjøkken, ifølge Gwendal Poullennec, som er internasjonal direktør for guiden.

– Det å ha to nye trestjerners restauranter er historisk, sa han under mandagens utdeling.

Frem til utdeling har De britiske øyene kunnet skilte med fem trestjernersrestauranter totalt. Norge har for øyeblikket ingen, etter at Maaemo stengte dørene for å flytte.

En annen historisk Michelin-hendelse har allerede funnet sted i år. I forrige uke ble den franske restauranten ONA og kjøkkensjef Claire Vallee tildelt en stjerne - som den først veganske restauranten med Michelin-stjerne i Frankrike.

HISTORISK 2: Claire Vallee har med sin restaurant ONA blitt første franske restaurant som ikke serverer noen form for animalske produkter.
HISTORISK 2: Claire Vallee har med sin restaurant ONA blitt første franske restaurant som ikke serverer noen form for animalske produkter.
Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP

Mister funksjon

– Restaurantene fortjener all den oppmerksomhet de kan få fra det store PR-maskineriet Michelin-guiden er.  I år føler jeg at alle som har holdt ut fortjener en egen stjerne, sier Mathias Steinbru, VGs restaurantanmelder.

Han mener likevel det må føles merkelig å dele ut stjerner til en restaurantguide - som legger opp til å få folk til å reise - i disse dager.

– Stjerner og lister er stas, men når det viser seg at man er avhengig av de som bor i samme by, mister stjernene både sin funksjon og glans, sier han og legger til:

– Jeg tror ingen kommer til å fortsette der de slapp, og jeg er veldig spent på å se hvor endringene tar oss. Mange kjøkken har blitt mer bevisst på sin rolle i lokalsamfunnet, og fått sin støtte fra naboer. Da blir også de tidligere jordomreisende påvirkerne ikke lenger like viktige, sier han.

Publisert: 27.01.2021 kl. 18:28


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?