Frisk opp fruktfatet: Åtte festlige frukter
Ta «fem om dagen» til nye høyder med nye, eksotiske og fargerike frukter.
Vintermånedene sniker seg over oss, og det blir dermed desto viktigere å fylle på vitaminlagrene, for eksempel med frukt. Lett å like, lett å spise.
Dessuten kan frukt bringe frem varme minner om sommer og sørligere strøk.
Selv om klassiske bananer, epler og appelsiner både er godt og sunt nok, så synes vi i Godt at det er gøy å oppdage nye frukter.
Vi har tatt en liten runde for å finne nye vitaminkilder med søte, syrlige smaker og friske farger. Noen får plass på lista mest for inspirasjonens skyld, foreløpig.
Kiwano
Kiwano er en slektning av melon og agurk som du kanskje ikke har spist like ofte? Den smaker litt som en fusion av de to: mild, frisk og litt sursøt.
Ifølge frukt.no har Kiwano magnesium i seg, noe som hjelper mot trøtthet. Fint når det er mørkt her i nord, altså.
Kiwano er tilgjengelig året rundt, og passer fint i desserter, drinker og til skalldyr.
Limelon
La oss presentere en nyhet: Limelon, en syrligere lillebror i melon-familien. Den er ny på det norske markedet, og finnes i utvalgte butikker og restauranter i Norge nå, etter å ha vokst seg saftig og fin i Spania denne sesongen.
– En melon med frisk syre. Floral med lime-toner og balansert sødme. Den har høyt innhold av C-vitamin og antioksidanter, sier Carl-Johan Lillemägi i Odd Langdalen, som distribuerer melonen i Norge.
Limelon, som annen melon, kan nytes alene, i salater eller til skinker og oster.
Mangostan
Mangostan har et morsomt utseende både utenpå og inni. Denne passer fint når du savner sommer og norske jordbær, for smaken minner nemlig om både markjordbær og villbringebær.
Annet enn navnet har mangostan ingenting til felles med mango.
Frukten er vanlig i Asia, og vokser i tropiske områder. Den er stort sett tilgjengelig året rundt, og passer fint som dekor eller i en fruktsalat.
Baby kiwi
Hvor søte er ikke disse? Minikiwi, kiwi-bær, kiwai, baby kiwi, kiwi-drue, kjært barn har mange navn. Denne lille søtsaken er en slektning av kiwien, og både smaker og ser søt ut.
Den er i likhet med vanlig kiwi full av C-vitaminer, og kan spises hel – uten å skrelles. Deilig.
Babykiwien er i butikk i Norge i september-november og i mars-april.
Rosa eple
Det er også mye å glede seg til om du er glad i frukt med det lille ekstra, for om noen år kan vi spise helnorske, rosa epler og drikke norsk, rosa eplejuice.
Graminor og Njøs Frukt- og bærsenter på Leikanger i Sogn, utvikler nemlig nå en eplesort med rødt fruktkjøtt, spesielt egnet som mateple og til juice.
Fra før har Garminor utviklet eplesorten «Tiara», med noe lysere rosafarge. Når det nye, rosa eplet kommer i butikken er uvisst.
– Det tar noen år å lage en ny sort, og dette er helt nyoppdaget. Vi snakker fort fem år, sier Dag Røen ved Graminor til Godt.
Men den som venter på noe godt ...
Kumkvat
Kumkvat er som en miniappelsin. Den er søt utenpå og sur inni. Ikke skrell den, for det er i skallet den er søtest. Kumkvat vokser i land som Spania, og inneholder kostfiber og C-vitaminer.
Små kumkvat-trær kan man forresten ha hjemme. De finnes på forskjellige gartnerier. Ellers er kumkvat tilgjengelig i matbutikker året rundt.
Autumn Crisp
Druene «Autumn Crisp» kom på det norske markedet i 2017, og har siden blitt superpopulære, ifølge Bama. Om du ikke har testet dem, gjør det.
Sprø, saftig og søte. Kanskje verdens beste druer? De er som navnet tilsier i sesong om høsten, og i butikk ut november. Bare å nyte.
Rosa ananas
Da vi lette etter nye frukter dukket en rosa ananas opp på Instagram. «Pink Glow» er en ny sort, lansert i USA i år. Ifølge distributøren Del Monte er den søtere og saftigere enn vanlig ananas.
Den rosa ananasen ser fin ut, men vi får nyte bilder av den enn så lenge. Den kommer trolig ikke til butikker i Norge med det første.
– Vi har foreløpig ingen planer om å ta inn rosa ananas. Det dyrkes svært lite av denne sorten, noe som gjør prisen enormt høy, skriver Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama til Godt.
Norsk frukt i vinter
Kjøp og spis lokale, norske råvarer når det lar seg gjøre.
Nå er det en gang slik at vi bor langt nord, og det er dessverre lite norsk frukt i sesong om vinteren, men man kan for eksempel fryse ned eller sylte det meste.
Her er litt inspirasjon til hva du kan lage for å ta med norsk frukt inn i vinteren:
Publisert: 20.10.2020 kl. 16:26
Oppdatert: 21.10.2020 kl. 12:47
Lag deg en gratis konto