Lise Finckenhagens grovbakst: Grov i målet

25. januar 2019Aktuelt
GROVE FRISTELSER: Har du lyst til å gjøre helgens bakst litt grovere? Prøv en av Lise Finckenhagens grovbakst-oppskrifter! På bildet ser du megakanelsnurr, fruktig «gulrotbrød» og grove muffins med blåbær. Foto: Krister Sørbø/VG
GROVE FRISTELSER: Har du lyst til å gjøre helgens bakst litt grovere? Prøv en av Lise Finckenhagens grovbakst-oppskrifter! På bildet ser du megakanelsnurr, fruktig «gulrotbrød» og grove muffins med blåbær. Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

En sunnere vri på helgebaksten.

Nå som vi står midt i «havrelefse»-perioden – og vi egentlig tenker at vi er mer enn nok forsynt med alt som tilhører kategorien kaker og bakst – er det nærmest forbausende hvordan lysten på noe saftig, søtt og godt melder seg allerede. Er det kanskje mulig å gjøre en litt sunnere og grovere vri på helgebaksten? Ja, så absolutt!

Scones er et strålende, raskt og enkelt alternativ til både rundstykker og boller. Null stress og null hevetid. De kan være salte eller søte, grove eller fine, luftige eller mer kompakte. I dagens oppskrift har jeg brukt både sammalt hvete og havremel, men det kan du fint variere og mikse og trikse på egenhånd. Revet eple i deigen gjør disse sconesene ekstra saftige, og tyttebær bidrar med hyggelige fargeinnspill, smak og friskhet. De kan spises som de er, deles og fylles med ditt favorittpålegg, eller serveres med noe søtt som rørte bær eller sitronkrem.

Grove blåbærmuffins med valnøtter og sprø smuler passer perfekt som frokostmuffins eller turproviant. Fruktig «brød» med gulrot og nøtter er en slags hybrid mellom müslibrød og gulrotkake, god alene, og spesielt god til litt skarp ost.

Og hvis du tenkte at det må gå minst fire måneder til før du igjen kan nyte en kanelsnurr, kan jeg glede deg med en fantastisk kjempesnurr bakt med grovt mel og honning. Den har dog fått både smør og brunt sukker i svingene, i tillegg til kanel selvsagt. Så selv om den kanskje ikke kan betegnes som ren helsekost, føler jeg likevel at denne store herligheten innfrir på alle mulige måter.

Men ikke spis hele snurren alene da, den er ment for å deles.

Publisert: 25.01.2019 kl. 12:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?