En liten smakebit av verden
Den ukentlige eller daglige mat-handlingen er gjerne ikke det man gleder seg mest til. Derfor har Godt laget en guide på noen av de beste innvandrerbutikkene i Oslo, som kanskje kan gjøre handelen litt mer interessant.
Vi nordmenn er bortskjemte med dagligvarebutikker og fulle hyller, og du skal ikke måtte dra langt fra inngangsdøren din til nærmeste butikk. Men i hovedstaden finnes det også andre alternativer som er verdt å merke seg.
Oslo har utallige innvandrerbutikker som tilbyr varer fra hele verden. Krydder, sauser og oljer er bare noe av det som finnes i så mange ulike varianter at det nesten blir vanskelig å velge.
Godt var nysgjerrig på om nordmenn er flinke til å bruke innvandrerbutikkene, og hva de da eventuelt foretrekker å handle. Og etter en liten rundtur i Oslo på besøk hos noen av de mest populære og anbefalte butikkene, er det ingen tvil om at nordmenn tar sin frukt og grønt seriøst.
Et lite stykke Asia
Første stopp ble A food market i Osterhaus gate. Kanskje du drømmer om en tur til Asia, men ikke har mulighet til å dra? En tur hit gir deg et lite stykke Asia midt i Oslos gater.
Det første som møter meg er en smilende mann bak kassen. Jeg er spent på å se hva butikken tilbyr, og den smilende mannen, Rene Saguilla, viser meg gladelig rundt.
Vi stopper først ved frysedisken, Saguilla peker på innholdet og forteller at dette er en favoritt blant norske kunder.
– Det er veldig mange som kommer inn i helgene og kjøper and, for å lage crispy duck. I tillegg så har steamed buns og dumplings blitt veldig populært å kjøpe, det merker vi en større pågang på, forteller han.
Butikken er romslig, alle varer er bra plassert og det er lett å få en god oversikt. De tilbyr et hav av ulike produkter, og jeg hadde aldri trodd at det fantes så mange forskjellig typer nudler.
Nudler er for meg en favoritt fra studietiden, og jeg spør derfor Saguilla om han kan vise meg sin favoritt. Ikke overraskende viser han meg den sterkeste typen de har og jeg må bare le. Jeg prøvde selv denne for en stund siden, og forteller Saguilla at tårene rant og halsen brant.
– Vi har mye sterke krydre og ting, men mye av det er for sterkt for nordmenn, sier han og ler.
Etter en god halvtime i butikken er jeg frelst. Det er ikke ofte jeg drar i dagligvarebutikken og blir fascinert av noe de tilbyr, men A food market har en overraskelse i hver hylle.
En billigere penge
Etter stoppet i Asia, rettet jeg snuten mot Storgata og Nor. Midt i mellom de små og trange hyllene får jeg øye på en som allerede er godt i gang med å fylle handlekurven. Minutter senere har jeg lært at hun heter Amanda Forsberg.
– Jeg passer alltid på å gå innom når jeg er i nærheten. Jeg er student og da sparer jeg penger på å handle her, forteller hun.
Selv føler jeg at jeg er på en slags skattejakt imellom butikkhyllene, og spør om Forsberg kjenner seg igjen i beskrivelsen min.
– Ja absolutt, dette er mye mer spennende enn vanlige dagligvarebutikker. Det er mye større utvalg her.
Og Forsberg har helt rett. Det fantastiske med disse butikkene er antall alternativer de har til hver vare. Her er det ikke snakk om at du kun kan velge mellom et par typer ris, her er det nærmere 30 varianter å velge imellom.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et trikkestopp unna i Heimdalsgata finner jeg Ercan, en liten og hyggelig butikk. Butikkarbeider, Kamaran Mohamad, forteller at frukt og grønnsaker er det som blir solgt mest.
– Nordmenn liker å komme inn her å kjøpe frukt og grønnsaker, fordi det er ferskt og billigere. Vi har av og til grønnsaker som mango blad, og det får man ikke tak i overalt, forklarer han.
Østeuropeisk mat
Fem minutter lengre ned i gaten finner jeg Pollitrus, en butikk som fokuserer på østeuropeisk mat. En av butikkeierne, Darius Kazakevicius, er fullt i gang med å fylle hyllene med varer når jeg detter inn døren minuttet etter åpningstid.
Jeg spør han hva nordmenn helst kommer inn for å kjøpe, og han drar fram et beger hvor det står Kapusta Kiszona. Utifra etiketten forstår jeg at dette er en blanding av ulike grønnsaker, og ifølge sjefen selv er dette et populært produkt blant nordmenn.
– Dette er den eneste østeuropeiske butikken i Oslo, så det er her folk kommer om de ønsker disse produktene.
Globalisering
Klokken er akkurat passert 11 da jeg ankommer Grønland frukt og grønt, og det er allerede et yrende folkeliv. Utsiden er fylt med ferske grønnsaker, og ivrige shoppere fyller opp posene.
Inne er hyllene stappet med fristende varianter og varer jeg aldri har sett før. Sjeldent har jeg sett et større utvalg av oliven, oljer, sauser og ris. Nok en gang føler jeg at jeg har funnet et skattekammer.
Litt lengre inni butikken ser jeg to venninner som ivrig fyller handlekurven, og jeg blir nysgjerrig på hva de kjøper. Emilie Mittet kan fortelle meg at hun besøker butikken ukentlig.
– Det er mye bedre utvalg her, og jeg synes det er fint å støtte disse butikkene framfor kjedene. Allergivennlige produkter er det eneste jeg handler på dagligvarebutikker, men ellers kjøper jeg alt annet her, forteller hun.
Hun tror gjerne også at flere nordmenn har begynt å få øynene opp for innvandrerbutikkene.
– Jeg tror at globaliseringen gjør at nordmenn handler mer på slike butikker enn før. Jeg tror den yngre generasjonen er flinkere til å utforske mer. Vi åpner øynene opp for det som finnes der ute og er ute etter gode smaksopplevelser. Vi liker å prøve litt mer enn salt og pepper, sier Mittet med latter fra venninnen.
En reise til et annet land
Etter rundturen sitter jeg igjen med mange inntrykk og den spesielle lukten butikkene har har satt seg godt i minnet. For det er litt som at luktesansen blir forsterket, og spennende lukter sniker seg under huden. Sansene er på en liten reise i et annet land.
Fem spesielle frukter du får i innvandrerbutikkene:
1. Rambutan
Skallet er hårete og frister gjerne ikke å bli spist, men smaken er mild, søt krydret og aromatisk.
2. Kumquat
Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse.
3. Durian
Durian har en veldig spesiell lukt og er dekket av store spisse pigger. Fruktkjøttet har myk konsistens og en eksotisk smak.
4. Cherimoya
Skallet er tynt med en skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er gulhvitt og har en myk kremaktig konsistens. Smaken er delikat og med en blanding av ananas, jordbær og banan.
5. Pomelo
Pomelo er en stor pæreformet sitrusfruk. Smaken på fruktkjøttet er frisk, fin og søt, men med en noe tørrere konsistens enn grapefrukt.
Publisert: 19.03.2019 kl. 12:31
Oppdatert: 19.03.2019 kl. 12:45
Lag deg en gratis konto