Kjøttfritt alternativ til julemiddagen? Slik lager du vegisterkaker
Frist middagsgjestene med saftige vegisterkaker. Det er enklere enn du tror.
Ribbe, pinnekjøtt, pølser og medisterkaker. Det blir ofte mye kjøttmat på julaften, og da er det fint å ha et kjøttfritt alternativ, som Veganmisjonens berømte vegisterkaker.
Jane Johansen er kvinnen som står bak bloggen Veganmisjonen. Hun er kjent for sine lekre, veganske matoppskrifter. Johansen ønsker å inspirerer og hjelpe folk som har lyst til å spise mer grønt og mindre kjøtt, men ikke helt vet hvordan.
Populær oppskrift
– Jeg delte oppskriften på bloggen min allerede julen 2011, så det er jo mange år siden. Den ble veldig populær fra første stund, men det er klart at det har eksplodert enda mer de to siste årene. Nå er det enda flere som vil spise mindre kjøtt og mer plantebasert.
Oppskriften finner du nederst i saken!
Tilbakemeldingene hun får på medisterkakene har vært udelt positive:
– Folk elsker dem. Det er utrolig mange som sender mail, meldinger i sosiale medier og på Instagram. Mange serverer dem også til de som ikke er veganer, til og med kjøttspisere elsker disse kakene.
Hun tror det er blant de unge at vegisterkaker og veganmat generelt er mest populært.
– Mange yngre velger å spise mer vegetarisk eller vegansk, og når de da serverer dem for foreldre og eldre familiemedlemmer på julemiddagen blir de populære blant dem også, og etter hvert et fast innslag ved julebordet, sier Johansen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Enkelt
Hun forteller at vegisterkakene er enkle å lage. Ingrediensene finner man i helt vanlige butikker.
– Det er det ikke noe hokus pokus i det hele tatt, legger hun til.
– Hovedingrediensene er blomkål, ris og havregryn, samt krydder, og da bruker jeg typisk julekrydder, altså akkurat de samme kryddere som i vanlige medisterkaker.
Ideen til vegisterkakene fikk hun da hun jobbet med å lage veganske burgere.
– Jeg har gitt ut en bok som heter kjøttfrie burgere. Da eksperimenterte jeg mye med blomkål og ris, og tenkte med en gang at dette minnet om farsen til medisterkaker. Jeg tilsatte julekrydder, og slik ble vegisterkakene til.
Her til lands har det tradisjonelt sett vært ribba som har vært den mest populære retten å servere på julekvelden. Ifølge en fersk Norstat-undersøkelse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og kjøtt er det kun et fåtall som spiser vegetarisk i dagene fra 24. til 26.desember. 84 prosent av de 1500 som deltok i undersøkelsen svarte at de aldri spiste et måltid uten kjøtt eller fisk i løpet av disse tre dagene.
Vil du heller ha tradisjonell julemat? Hva med å forsøke deg på en av disse oppskriftsklassikerne:
Klassisk juleribbe med sprø svor
Publisert: 18.12.2019 kl. 13:44
Lag deg en gratis konto