Spis - og skål - med «Grevinnen og hovmesteren»
Cheerio, Miss Sophie! Vi gir deg oppskriftene så du kan nyte samme meny som grevinnen på lille julaften.
«Kvelden før kvelden» har gjennom tidene vært NRKs mest sette program i løpet av TV-året. Tidligere tall har vist at rundt 2 millioner nordmenn sitter benket foran skjermen når den klassiske sort-hvitt-sketsjen «Grevinnen og hovmesteren» går på skjermen på lille juleaften.
Sketsjen er laget i 1963, men ble vist første gang på NRK i 1980. Siden har den 18 minutter lange filmsnutten blitt vist hvert eneste år. Menyen som Grevinnen nyter sammen med sine venner, er selvfølgelig også den samme hvert år.
Sjekk oppskriften: Slik lager du klassisk juleribbe
Suppen er er klassisk engelsk (tungen rett i munnen) mulligatawny. Den hvite fisken - «Little bit of North Sea haddock», som hovmester James proklamerer, er en hyse eller kolje, deretter er det kylling og frukt til dessert. Utover dette vet vi ikke i detalj hvordan rettene er tilberedt, vi har derfor tatt oss friheten til å velge ut de beste oppskriftene basert på samme råvarer i Godts oppskriftsbase.
«White wine with the fish», spør Hovmesteren. Vi spør vår vinanmelder Edvard Skramstad: Er dette gode, tradisjonelle vinvalg til disse rettene? Om vi skal drikke det samme som Miss Sophie, hva bør vi velge?
Til suppen: Drikk sherry
Edvard anbefaler:
Lustau Oloroso Pata de Gallina
Pris: Kr. 288 kroner. Land/region: Spania, Jerez. 895102 Bestillingsutvalget.
– Hovmester James har på dette tidspunkt full kontroll. Vi startet med denne habile sherryen fra Emilio Lustau. Vinen dufter av sitronskall, tørkede frukter og nøtter. Oppleves som stram og syrlig samtidig som den oppleves som litt saltpreget i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Til den hvite fisken: Drikk hvitvin
Edvard anbefaler:
Château Gravelle Don Quichotte 2013
Pris: Kr. 199,90 kroner . Land/region: Frankrike, Loire 4827301 Basisutvalget, kategori 6.
– Ettersom Miss Sofie er av den tradisjonelle sorten velger vi her en klassisk hvitvin fra Loire til fisken. Rik og elegant hvitvin fra de kystnære vinmarkene som ligger i Muscadet Sèvre Maine. Vinen dufter av lime, gule plommer, mineraler, mandel og hint av honning og urter. Oppleves som nærmest litt oljeaktig innledningsvis samtidig som vinen har fremragende syrlighet og masse friskhet. Lang tørr avslutning. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i minst ti år til.
Til ovnsbakt kylling: Drikk champagne
Edvard anbefaler:
Bollinger Spécial Cuvée, Brut
Pris: Kr. 459,50 kroner . Land/region: Frankrike, Champagne. 87901 Basisutvalget, kategori 2.
– Vår venn James får her en etterlengtet oppkvikker med litt førsteklasses champagne. Dufter av epler, sitrus, hasselnøtter og bakverk. Som alltid oppleves denne champagnen som rik og imponerende i munnen samtidig som vinen har flott syrlighet i gjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader.
Til frukt: Drikk portvin
Edvard anbefaler:
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2009
Pris: Kr. 289,90. Land/region: Portugal, Douro e Porto. 1109301 Basisutvalget, kategori 5.
– Nå er vi virkelig på slutten, og skjenkingen til James holder ikke helt faglig nivå. Så kan jeg jo også insinuere at portvin og frukt kanskje ikke er optimalt, men denne varianten er i iallfall søt og frisk i stilen. Utsøkt LBV fra Smith Woodhouse som virkelig imponerer. Vinen dufter av søte plommer, mørke bær, sjokolade, krydder og nøtter. Oppleves som fyldig og rik i munnen, flott sødme og god fruktighet igjennom hele smakskurven. Søt og fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 10 til 12 grader. Smaker utmerket nå men kan fint lagres noe år til dersom dette er ønskelig.
Populær tradisjon
Å se «Grevinnen og Hovmesteren» er en tradisjon langt utenfor landets grenser. Både i Tyskland, Skandinavia og Baltikum er den blitt en fast innslag, men at den da sendes på nyttårsaften, ifølge NRK.
Lille julaften i 1992 ble et unntaksår i NRK, da måtte sketsjen sendes to ganger. Ved en feiltakelse ble den nemlig sendt et kvarter tidligere enn annonsert, og telefonstormen som fulgte var så kraftig at NRK måtte sette den opp på nytt etter Kveldsnytt.
Og da VGs satiriske lillebror Vredens Gnag for noen år tilbake rapporterte at NRK skulle ta programmet av plakaten, satte det sinnene i kok hos mange lesere.
Artikkelen ble først publisert julen 2019, men har fått oppdaterte vintips 21. desember 2021.
Publisert: 19.12.2019 kl. 14:31
Oppdatert: 21.12.2021 kl. 11:24
Lag deg en gratis konto