McDonald's skiftet til papirsugerør – kan ikke resirkulere dem

6. august 2019Aktuelt
ET REALT RØR: McDonald's i Storbritannia og Irland har gjort sugerørene tykkere etter tilbakemeldinger fra kundene – men nå kan de ikke resirkuleres. Foto: Saul Loeb/AFP
ET REALT RØR: McDonald's i Storbritannia og Irland har gjort sugerørene tykkere etter tilbakemeldinger fra kundene – men nå kan de ikke resirkuleres. Foto: Saul Loeb/AFP

Tykkelsen på sugerørene gjør det vanskelig å prosessere, og de må foreløpig kastes i vanlig søppel.

Det har vært mye fokus på plastsugerør den siste tiden, og burgergiganten McDonald's var en av kjedene som følgelig kuttet ut plastsugerørene til fordel for mer miljøvennlige papirsugerør.

De nye nedbrytbare sugerørene i papir fikk derimot krass kritikk av enkelte kunder, som opplevde at de smuldret opp før man var ferdig med drikken sin.

I Storbritannia fjernet de alle plastsugerør i september, og gikk deretter over til papirsugerør. Men nå viser det seg at de «øko-vennlige» papirsugerørene ikke kan resirkuleres – til tross for at de er av resirkulerbart materiale, ifølge et skriv den engelske avisen The Sun har fått tak i.

Grunnen er at sugerørene er av en tykkelse som gjør de vanskelige å prosessere. Burgerkjeden jobber med å finne en løsning, men per dags dato skal papirsugerørene derfor kastes i vanlig søppel.

– På grunn av tilbakemelding fra kundene har vi styrket papirsugerørene, så selv om materialet er resirkulerbart, gjør deres nåværende tykkelse dem vanskelig å prosessere for våre avfallshåndterere, som også hjelper oss med å resirkulere papirkoppene, sa en talsperson fra McDonald's ifølge BBC.

Søppelet fra restaurantene går ikke til et søppeldeponi, men er med på å generere energi, sier selskapet videre.

Plastsugerørene de byttet ut kunne for øvrig resirkuleres, men den britiske regjeringen har bestemt at plastsugerør, og andre plastartikler som rørepinner, skal fases ut innen 2020, skriver CNN.

Kan resirkuleres i Norge

Resirkuleringsproblemene med papirsugerørene er for øvrig ikke et problem i Norge.

– Papirsugerørene våre kan kastes i papirsortering. I Norge skal papp, papir og emballasjekartong sorteres sammen. Alt papir og papp med matrester skal for øvrig i restavfall, skriver kommunikasjonssjef i McDonald's Norge, Kristina Johansen, til Godt.

Hun forteller at de byttet ut plastsugerørene for å minske mengden plast som er i omløp.

– Vi vet at vår emballasje dessverre kan havne i naturen om ikke det blir kastet i søppel eller levert til resirkulering. Våre papirsugerør er nedbrytbare og vil i løpet av 3 måneder brytes ned i vann, uten å påføre naturen skader. Plast vil som kjent aldri forsvinne, men kun nedbrytes til mindre og mindre biter og til slutt til mikroplast.

Leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, er enig med Johansen når det gjelder papirsugerør som havner i naturen.

– Papirsugerør er bedre enn plastsugerør hvis det havner i naturen. Det stemmer at det vil brytes raskere ned, men man må selvsagt forhindre at det havner på avveie uansett hvilket materiale sugerøret er laget av.

Hun mener likevel at det beste alternativet vil være å kutte all bruk av sugerør.

– Det aller beste klima- og miljøhensynet ville vært om de ikke brukte sugerør i det hele tatt. Sugerør av plast omfattes av det nye forbudet mot unødvendig engangsplast som trer i kraft i Norge i 2020, så McDonalds og andre som bruker sugerør må dermed uansett finne alternativer, forklarer Bakken Riise.

Publisert: 06.08.2019 kl. 11:07
Oppdatert: 15.08.2019 kl. 09:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?