Ekte påskesnadder - VGs nye matprofil viser deg den perfekte påskenisten

27. mars 2013Aktuelt
VGS NYE KOKK: Jon Krog Pedersen skal lede Godt.no. I helgen grillet han påskekje i skogen på Sognsvann. Tidenes påskegodt for grillentusiaster og andre matentusiaster.
VGS NYE KOKK: Jon Krog Pedersen skal lede Godt.no. I helgen grillet han påskekje i skogen på Sognsvann. Tidenes påskegodt for grillentusiaster og andre matentusiaster.
AvHeidi Østhus ErikssenogSara Johannessen

Glem pølser og pinnebrød - nå er det tid for å fylle påskebålet med luksuriøs påskemat.

Med enkle grep kan du nemlig lage et herremåltid på bålet, og mens kjøttet godgjør seg kan du nyte både natur, familie og god drikke – om du ønsker det.

Profil Godt.no, Jon Krog Pedersen (31) presenterer i dag tre luksuriøse påskeoppskrifter, som frister både øyne og smaksløker.

Pedersen vil i tiden fremover formidle spennende matoppskrifter på Godt.no, som for tiden er under lansering.

Han har bred erfaring fra matbransjen, og ved siden av å jobbe som kokk har han jobbet med en rekke ulike matprosjekter – alt fra TV-produksjoner med Andreas Viestad, kokebøker og oppstarten av den populære restauranten St. Lars i Oslo.

– Jeg begynte å interessere meg for mat da jeg var ganske liten og så uvanlig mye på Gino Valente etter skoletid. I slutten av tenårene startet jeg å jobbe som kokk, og det var da interessen for mat virkelig ble vekket.

Nå ser VG-kokken frem til å vise leserne at det går an å lage sunn og god kvalitetsmat uten å måtte være rik eller spesielt matinteressert.

– Dette kommer til å bli så bra! Godt.no skal presentere alt fra festmat og hverdagsmat, til tips om planting av urter og reportasjer om folk som speker sine egne skinker på loftet. Og selv håper jeg å lage kvalitetsmat som folk liker.

Bålgrilla kje (ca 8 personer)

BON APETIT: Serveringsklart kje med timian med rødbeter, chèvre, poteter og jordskokk.
BON APETIT: Serveringsklart kje med timian med rødbeter, chèvre, poteter og jordskokk.

Ett 5 kilos kje

Salt

Olivenolje
Sennep, sitron og grønn salat til servering

Finn en passende bålplass der du kan banke noen staur ned i snøen, og aller helst også litt ned i jorda. Finn noen passende emner: to Y-formede stokker og en tverrligger som kjeet kan bindes fast på. (Dersom du har, er det veldig bra å bruke metallstenger til dette – som er lettere å banke ned i jorda, og som leder varme bedre. Jeg brukte et gammelt juletre, og det tok nokså lang tid å få geita gjennomstekt.)

Gni inn kjøttet med generøse mengder salt og pepper. Bank to Y-formede stokker ned i bakken så de står rimelig støtt. Monter kjeet på tverrliggeren ved å legge den inni brystkassen langs ryggraden. Surr den godt fast med ståltråd.

Tenn et solid bål i utkanten av grillstedet, altså ikke midt i mellom stengene, men sånn at linjen mellom stengene omtrent tangerer bålet. Rak kull inn mellom stengene med en ildrake etter hvert som bålet brenner ned. Mat bålet med ved fra den motsatte siden, sånn at du stadig produserer mer kull, men ikke begraver det glødene kullet med brennende ved.

Legg kjeet på plass. Pass på at flammene ikke treffer kjøttet direkte så det soter eller blir svidd.

Grill kjeet til det er delikat gyllenbrunt over hele. Snu kjøttet ofte, og løft det av stativet (eller flytt stengene) for å justere varmen hvis det er nødvendig underveis. Det bør ikke bli for varmt, da blir gjerne kjøttet svidd før det er gjennomstekt.

Sørg for å ha godt med ved, det tar omtrent 3-4 timer.

Server kjøttet med olje, salt, sitron og sennep. Og gjerne en grønn salat.

Brente knoller med chèvre – som forrett, eller tilbehør til kje

SMAKFULLT: Bak jordskokk, poteter og rødbeter rett i glørne på bålet, det setter en ekstra smak på måltidet.
SMAKFULLT: Bak jordskokk, poteter og rødbeter rett i glørne på bålet, det setter en ekstra smak på måltidet.

Her baker jeg knollene rett i glørne og serverer med chèvre for å hente inn litt av den geitesmaken som det søte og milde kjekjøttet mangler. Det er lurt å beregne litt godt med rotgrønnsaker her, for det blir fort sånn at en del av dem brenner opp.

1 kg rødbeter
1 kg jordskokker
1 kg poteter

200 gram chèvre, eller annen geitost
Olje
Salt
Fersk timian

Ha knollene i glørne og bruk ildraken til å grave dem litt ned. Prøv å unngå at de ligger i direkte flammer. La dem brenne til de er myke inni, sjekk underveis ved å stikke i dem med en kniv. Rak ut knollene og la dem kjøle seg litt ned i snøen. Skrap bort mesteparten av det forkullede laget på utsiden, og del knollene i mindre biter. Bryt opp biter av geitost og strø over de varme knollene. Dress med olje, salt og masse timian.

Grilla appelsin med rosmarin, kjeks og sjokolade (8 personer)

PÅSKESNADDER: Grilla appelsiner med rosmarin og knust mariekjeks og sjokolade er den perfekte avslutningen på herremåltidet.
PÅSKESNADDER: Grilla appelsiner med rosmarin og knust mariekjeks og sjokolade er den perfekte avslutningen på herremåltidet.

Her bruker jeg det de kaller en plancha i Argentina, altså en plate som ligger i bålet. Egentlig blir appelsinene mer stekt enn grilla, men med all røyken fra bålet og de brente urtene får de masse smak likevel.

4 appelsiner
En stor bunt fersk rosmarin
1 pakke Mariekjeks, eller annen kjeks du liker
1 plate kokesjokolade

Legg en flat stein eller støpejernsplate i utkanten av bålet og la den bli skikkelig varm. Del appelsinene i to. Legg masse rosmarin utover steinen og legg appelsinene oppå, med snittflaten ned. La dem grille eller steke til de er godt svidd i kantene og en del av urtene er forkullet.

Legg appelsinene med snittflaten opp på et fat, og fjern litt av de brente urtene hvis det er veldig mye. Strø over knust sjokolade og knuste Mariekjeks, og gjerne litt mer frisk rosmarin. Spis med kniv og skje.

PÅ TUR: Godt.no-Jon sørget for nok ved da han grillet kje på påskebålet på Sognsvann i helgen.
PÅ TUR: Godt.no-Jon sørget for nok ved da han grillet kje på påskebålet på Sognsvann i helgen.

Stor pølse på pinne

Det finnes etter hvert noen veldig gode pølser på markedet, prøv å finn noen som er skikkelig store og grove. Det er gøy hvis noen av pølsene er av lammekjøtt og noen er av svin, for eksempel, så ikke alt smaker likt - se hva du kan finne i kjøttbutikken din.

Store pølser
Sennep (og ketchup etc.) til servering
Fra hakkespettboka; pinner og kniv

Finn fram noen pinner av fersk ved (så brenner de ikke opp så fort) og spikk dem spisse. Træ på de store pølsene på langs. Lag små snitt på tvers i pølsene med kniven, da blir de jevnere grillet og sprekker ikke like lett.Grill pølsene over glørne i utkanten av bålet til de er gylne og gjennomvarme. Server med sennep og bålgrilla brød.

Brannlaks med pepperrotsaus

– Hiv en flat stein i bålet, og vips har du din egen speiderkomfyr. Sausen er lurt å lage hjemme. Den skal være skikkelig potent, og er god til alt fra laks til pølse.

Laksefilet
Salt
Olje
Fra hakkespettboken; en litt massiv flat stein, ren for jord og møkk, en kniv, en grillspade, litt aluminiumsfoliepepperrotsaus til servering

Legg steinen i utkanten av bålet og la den bli skikkelig varm. Skjær laksen i ikke så veldig tykke skiver, omtrent 3 cm. Hell olje på steinen og strø salt på laksen.

Legg fiskeskivene på steinen og la steke til laksen er blitt lysrosa rundt hele kanten. Forsøk å snu skivene med en stekespade. Hvis de sitter fast kan du legge over litt aluminiumsfolie for at de skal bake ferdig, eller du kan spise dem som de er; litt for godt stekt i på den ene siden, og rå på den andre. Server med pepperrotsaus.

Pepperrotsaus

3 dl rømme
3-4 ss revet pepperrot
1 ts salt eller mer
1-2 ts revet sitronskall
2-3 ss sitronsaft

Bland alle ingrediensene i en bolle. Sjekk at sausen sitter, ha eventuelt oppi mer salt og sitronsaft. Overfør til et glass med tett lokk. Putt i sekken.

Bålbakt løk med smør

Løk funker bra på bålet, når de ytterste lagene brenner opp gir de masse smak til de lagene på innsiden, som blir bakt mer en grillet. Skrap bort all asken du ikke er komfortabel med å spise.

Løk
Smør
Salt
Fra hakkespettboka; en kniv

Legg løkene i utkanten av bålet og grav dem litt ned i glørne. La ligge til de er helt myke inni, sjekk ved å stikke kniven i dem. Skrap bort mesteparten av det brente, del løken i to, strø over salt og legg en raus skje smør på toppen.

Bålbrød

En gang jeg var på tur med Andreas Viestad hadde han en pose med brøddeig i sekken. Det virket først litt rart syntes jeg, men hemmeligheten er at hevingen skjer mens man går, så det blir ikke så mye venting som når man baker hjemme. Brødet kan bli veldig luftig hvis det er varmt i været og du går langt. Hvis det er kaldt og du går veldig kort, kan brødet fort bli litt mer bastant. Derfor er det lurt å tenke på vær og dagsform når du lager deigen. Føler du deg litt lite tess, bruk bitte litt mer gjær, og hvis det er skikkelig kaldt kan du vurdere å heve deigen under genseren.

1/2 kg hvetemel
2 ts salt
1/2 pose tørrgjær
3 ss olivenolje
3,5 dl lunkent vann
Tørket rosmarin og havsalt til å ha på toppenolivenolje til servering fra hakkespettboka; 3-liters plastpose med lukkemkanisme

Lag deigen hjemme: Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland godt. Hell det lunkne vannet og oljen over melet og kna til deigen er jevn og ganske våt. Ha deigen over i en plastpose med lås og putt den i sekken.

Legg en flat stein i bålet og la den bli skikkelig varm. Ha litt mel på steinen og hell deigen utover. Strø over rosmarin og havsalt. La den steke til den blir mørkebrun på innsiden og det virker som det går an å snu brødet uten at alt faller sammen. Snu brødet og stek på samme måten.

Stikk i brødet med en kniv; målet er at det skal blir gjennomstekt før det blir svidd på utsiden. Det kan hende at du må la det hvile litt før du spiser, men det gjør ikke noe om det er litt deigete inni.

Server med olje.

Dette er Godt.no-Jons favorittretter

1. Kål og svinefett

– Svinebog med sennep og surkål. Eller skulder, ribbe, nakke: svin som har ligget lenge i ovnen, med sur kål og sterk sennep, det tror jeg må være optimalt.

2. Sjøkreps på grillen

– Hvis du får ferske sjøkreps, som ikke er sånn melne som de noen ganger blir, hardt og fort grilla, med smør og persille og litt sitron, da blir du veldig glad.

3. Andeconfit

– Andelår som er syltet i andefett. Jeg er svak for alt som har med andefett å gjøre.

4. Hamburger

– En skikkelig burger, med hjemmelagde og dobbeltfriterte fries, og knallsterk og syrlig aioli. Det er veldig vanskelig å få det til – se så mange som prøver, og så få virkelig gode burgere som finnes.

5. Fjellørret

– Fisket på stedet og stekt der og da, mel, smør salt, pepper. Det er utrolig bra. Jeg er en elendig fisker, så for meg er matopplevelsene desto sterkere, all den tid det nesten aldri blir noe mat.

Publisert: 27.03.2013 kl. 09:27
Oppdatert: 02.04.2013 kl. 16:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?