Derfor får du «brain freeze»
Den kortvarige, men smertefulle, konsekvensen av å spise og drikke iskalde varer.
Du kjenner deg nok igjen. Du tar en stor bit av isen din, eller kanskje et deilig slurp av slushen, og du rekker knapt å svelge før et isende og vondt sting skjærer gjennom hodet. «Brain Freeze» kaller vi det, eller hjernefrys på godt norsk. Her er grunnen til hvorfor vi får det.
Hjernefrys, sphenopalatine ganglioneuralgia på fagspråket, er faktisk en type hodepine – akkurat som migrene er en type hodepine, skriver Huffington Post. Det er bare at den kommer fort og forsvinner like kjapt.
I Science Daily forklarer de fenomenet ved at det skjer en rask temperaturforandring bak i halsen der den indre halsarterien går, når du spiser eller drikker kalde varer. Det er nemlig den indre halsarterien som forsyner hjernen med blod.
Videre i artikkelen forteller hjerneforsker Dwayne Godwin at «en ting hjernen ikke liker er for ting å forandre seg, og hjernefrys er en mekanisme for å stoppe deg fra å gjøre det».
Artikkelen fortsetter under bildet
Sammentrekning og utvidelse
Kaja Nordengen, lege og hjerneforsker ved Oslo Universitetssykehus, forteller at det ikke er noe endelig bevis bak hva som skjer ved hjernefrys, men at det finnes et par teorier.
– Den ledende teorien går ut på at det kalde vi spiser eller drikker kan føre til at blodårene i bihulene våre trekker seg sammen. Som en respons på det, vil de like etterpå utvide seg igjen – enda mer enn normalen. Det er ved utvidelsen vi får vondt i øvre del av ansiktet og pannen, sier hun.
Hun legger til at selve smerten blir fanget opp av en smertenerve i ganen vår. Og siden det er den samme nerven som leder smerteinformasjon fra resten av ansiktet, kan vi få det som kalles «referert smerte» fra ansikt og panne, selv om smerten egentlig fanges opp fra ganen.
Hastigheten er avgjørende
Ubehagelig er det utvilsomt, men Nordengen forteller at hun ikke kjenner til noen eksempler der hjernefrys er bevist å ha vært farlig.
– Støtter vi oss på den ledende teorien er det ikke farlig. Personlig blir jeg ikke stresset når det hender meg, sier hun.
Is er innmari godt, og det er sjeldent et alternativ å unngå is fordi det gir deg hjernefrys. Heldigvis har legen noen tips. Først og fremst anbefaler hun å nyte isen litt lenger.
– Mye tyder på at hastigheten man inntar noe kaldt er en avgjørende faktor. Er man plaget av dette ville jeg rett og slett forsøkt å spise litt saktere. Teoretisk sett vil den kompensatoriske utvidelsen av blodårene, som jo er den som gir smerten, skje uansett når kulden først har fått dem til å trekke seg sammen. Sånn sett skulle man tenke at det ikke er noen vei tilbake når prosessen først er satt i gang, men enkelte har funnet effekt ved å sende varm luft forbi bihulene, altså puste inn gjennom munnen og ut med nesen, eller varme opp ganen ved å presse tunga mot den, forteller Nordengen, og avslutter:
– Det skader i alle fall ikke å prøve.
Det er altså ingen grunn til å kutte ut isen. Her finner du 7 enkle desserter av iskrem, eller du kan prøve å lage hjemmelaget softis:
Hva er din favorittis? Del dine bilder på Instagram og merk dem med #godtno. Kanskje vi deler bildet ditt!
Publisert: 16.08.2017 kl. 15:36
Oppdatert: 25.07.2018 kl. 14:47
Lag deg en gratis konto